Obavijesti

News

Komentari 2

Postupak dekana Barišića je pokušaj pritiska i zastrašivanja

Postupak dekana Barišića je pokušaj pritiska i zastrašivanja
1

U ovom cijelom procesu moj je prvi cilj zaštita interesa studenata i njihovog prava na kvalitetno obrazovanje, poručuje ministrica Divjak u priopćenju Ministarstva

VIDEO

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak ocijenila je u petak pokušajem pritiska i zastrašivanja prijavu koju je protiv nje u četvrtak podnio Fakultet hrvatskih studija "zbog kaznenoga djela protiv službene dužnosti".

- U trenutku kada inzistiramo na provođenju zakonom pripisane procedure osnivanja fakulteta, ovakav postupak tumačim kao pokušaj pritiska i zastrašivanja. Posebice kada se očekuje da se ustanova financira od strane poreznih obveznika i to bez mogućnosti bilo kakvog nadzora - ističe ministrica Divjak u povodu upravnoga spora koji je protiv nje podnio Fakultet hrvatskih studija.

- U ovom cijelom procesu moj je prvi cilj zaštita interesa studenata i njihovog prava na kvalitetno obrazovanje - poručuje ministrica Divjak, navodi se u priopćenju Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Kako je u četvrtak priopćio dekan fakulteta Pavo Barišić, prijava je podnesena Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, a u njoj se navodi kako postoji osnovana sumnja da je ministrica Divjak zloporabom položaja i ovlasti Sveučilištu u Zagrebu prouzročila štetu te time počinila kazneno djelo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ministrici se stavlja na teret da u postupku reakreditacije Hrvatskih studija u razdoblju od 4. svibnja 2018. godine do 15. siječnja 2020. godine nije izdala potvrdu o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti visokoga obrazovanja i znanstvene djelatnosti, nakon što je primila pozitivnu Akreditacijsku preporuku Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Barišić protiv Divjak - prijavio ju je za zloporabu položaja
Barišić protiv Divjak - prijavio ju je za zloporabu položaja

MZO: Kaznena prijava uslijedila nakon upute Hrvatskim studijima

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u priopćenju ističe da je kaznena prijava uslijedila nakon što je Hrvatskim studijima u četvrtak poslana uputa kako bi se zaštitilo studente i poštovalo proceduru.

MZO u uputi poziva Fakultet hrvatskih studija da sukladno Zakonu o ustanovama Ministarstvu dostavi na prethodnu suglasnost akt o osnivanju Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

U slučaju da je akt o osnivanju Fakulteta sukladan sa Zakonom, Ministarstvo će povući žalbu na upis u sudski registar, navodi se u uputi. Nakon toga je, sukladno Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, "potrebno podnijeti zahtjev za upis u Upisnik visokih učilišta Ministarstva, a kako bi visoko učilište moglo započeti obavljanje djelatnosti i izvođenje određenih studija", stoji u uputi Ministarstva Fakultetu hrvatskih studija.

- Ako visoko učilište ne podnese zahtjev radi ocjene sukladnosti osnivačkog akta Fakulteta sa Zakonom, Ministarstvo će čekati ishod žalbenog postupka, odnosno Rješenje Visokog trgovačkog suda vezano uz upis Fakulteta u sudski registar. Ovisno o ishodu žalbenog postupka Fakultet će biti dužan podnijeti zahtjev za ocjenu sukladnosti akta o osnivanju Fakulteta sa zakonom ili zahtjev za upis istoga u Upisnik visokih učilišta - zaključuje se u uputi MZO.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...