Obavijesti

News

Komentari 11

'Postupak izbora rektora na Sveučilištu mora biti javan...'

'Postupak izbora rektora na Sveučilištu mora biti javan...'
1

Od sveučilišnog Izbornog povjerenstva novinari su zatražili da omogući prisustvo predstavnika medija na sjednici Senata 16. veljače, na kojoj će Damir Boras i Damir Bakić predstaviti svoje programe...

VIDEO

Zbog iznimnog interesa javnosti za praćenje procesa izbora rektora Sveučilišta u Zagrebu u mandatnom razdoblju od 2018. do 2022., upućujemo molbu za otvaranjem sjednica Senata za novinare, stoji u priopćenju koje su novinari poslali Sveučilištu.  

Novinarke i novinari 16 medijskih redakcija uputili su apel Sveučilištu u Zagrebu sa zahtjevom da postupak izbora rektora bude javan. Od rektora Damira Borasa zatražili su da se osobno očituje o njihovu zahtjevu.

Od sveučilišnog Izbornog povjerenstva novinari su zatražili da omogući prisustvo predstavnika medija na sjednici Senata 16. veljače, na kojoj će rektorski kandidati Damir Boras i Damir Bakić predstaviti svoje programe, odnosno na sjednici Senata 23. veljače, na kojoj će se tajnim glasanjem birati rektor.

Uprava Sveučilišta u Zagrebu, na čelu s rektorom Damirom Borasom, nije predvidjela otvorenost sjednica Senata za javnost, što je nekada bila uobičajena praksa na Sveučilištu.

- U cilju profesionalnog izvještavanja, novinari 16 redakcija traže od Izbornog povjerenstva za provedbu postupka izbora rektora da novinarima omogući izravno praćenje sjednica Senata – stoji u dopisu novinara proslijeđenom jučer sveučilišnom Izbornom povjerenstvu.

Očitujući se na zahtjev novinara, predsjednik Izbornog povjerenstva profesor Enes Midžić navodi kako je odluka kojom se na sjednice Senata pozivaju predstavnici javnih medija na tijelima Sveučilišta – Sveučilišnom savjetu, Senatu, Proširenom rektorskom kolegiju, odnosno na rektoru. Zbog toga je predsjednik Izbornog povjerenstva dao rektoru Borasu preporuku da na odgovarajući način novinarima omogući praćenje izbornog procesa.

Do zaključenja broja, odgovor rektora nije stigao, a novinarima je upućena informacija o održavanju konferencije za novinare po završetku sjednice Senata.

Potporu novinarima dao je Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva (HND).

- HND, odnosno njegov Izvršni odbor, daje potporu kolegicama i kolegama u istupima prema Sveučilištu u vezi zahtjeva da postupak izbora rektora bude javan – poručuju iz HND-a.

Potpisnici apela za otvaranje sjednica Senata za javnost su novinarke i novinari iz redakcija: Novi list, Novosti, Slobodna Dalmacija, index.hr, HRT, 24 sata, srednja.hr, Večernji list, Jutarnji list, Hina, Telegram, Školske novine, RTL, Faktograf, N1 i Nova TV. 

Apel novinara podržao je i kandidat Damir Bakić.

- I kao kandidat i kao član Senata vjerujem da bi otvaranje sjednica bilo na korist i javnosti i Sveučilišta - zaključio je Bakić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava