Obavijesti

News

Komentari 2

Pošumljavanje: BORANKA - akcija za zelenu Dalmaciju

Pošumljavanje: BORANKA - akcija za zelenu Dalmaciju
1

Radi se o akciji izviđača, HGSS-a, Hrvatskih šuma i brojnih drugih partnera. Volonteri su skupili pepeo izgorjelih borova i izradit će 115.000 pastela...

VIDEO

Kada s nekim provedete dva tjedna u istom šatoru, zajedno perete zube, kuhate na logorskoj vatri, kisnete na ljetnom pljusku i dijelite zadnju bocu vode, stvori se neraskidivo prijateljstvo koje traje cijeli život, opisuje nam poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske, Dan Špicer što to znači biti njihov član.

Zazelenimo požarišta Dalmacije

Vrijeme je da pružimo ruku prirodi i zajedno zazelenimo požarišta Dalmacije. Podrži najveće volontersko pošumljavanje opožarenih područja u Hrvatskoj >> www.boranka.hr

Posted by Boranka on Monday, September 3, 2018

A upravo su izviđači, uz brojne partnere i medijsko pokroviteljstvo 24sata, pokrenuli veliku akciju pošumljavanja opožarenih dijelova Dalmacije naziva Boranka.

- Cilj je, osim obnove dijela izgorenih površina u okolici Splita i Solina, potaknuti građane da se aktivnije uključe u volonterske akcije. Ne kaže se slučajno da ako nestane šuma, nestat će i ljudi. Priroda je nemoćna sama se obraniti i brzo obnoviti te baš zato joj je potrebna naša pomoć - objašnjava Špicer.

Inače, građani se mogu uključiti u akciju donacijama ili osobno kao volonteri. Na adresi www.boranka.hr mogu se saznati sve informacije kako se uključiti u akciju. Za volontere će biti osigurani autobusi koji će voziti do lokacija sadnje, ali broj putnika i autobusa ovisit će najviše o donacijama i sponzorima. Do sada su prikupili sredstva za prijevoz i prehranu 700-tinjak volontera iz ostalih dijelova Hrvatske.

- Nadamo se da ćemo skupiti i dodatna sredstva kako bi mogli organizirati prijevoz i prehranu i za veći broj volontera s obzirom na to da već sada imamo preko 1000 prijavljenih - govori Špicer i dodaje kako su u dogovoru sa šumarskom strukom odlučili kako će se saditi čempresi, pinija, crni i primorski bor, hrast medunac i druge autohtone sorte.

Izviđači su najveća organizacija za djecu i mlade na svijetu, a nastali su početkom 20. stoljeća u Velikoj Britaniji. Prve hrvatske skautske grupe pojavile su se 1912. najprije u Koprivnici i Zagrebu. Prema procjenama, između dva svjetska rata na području Hrvatske skautska je organizacija okupljala preko 17.000 djece i mladih. Sredinom 80-ih godina, taj broj raste do 40.000 mladih ljudi. Početkom 90-ih, veliki broj se uključio obranu Hrvatske, a neki od njih su i položili svoj život.

Dan izviđača slavi se 19. svibnja, obilježavajući tako početak prvog tečaja za izviđačke voditelje nakon II. svjetskog rata. Prema podacima Svjetske organizacije izviđačkog pokreta preko pola milijarde ljudi položilo je izviđački Zavjet jednom u životu, a trenutno organizacija broji oko 50 milijuna članica i članova. Pridružili su im se i mnogi poznati. U Hrvatskoj su u izviđači bili članovi benda Hladno pivo, Severina, Giuliano, Minea kao i brojni političari. Zakletvu su izrekli svi američki predsjednici od njezinog postojanja, glumac Harrison Ford, pjevač John Lennon, astronaut Neil Armstrong.

Danas u Hrvatskoj djeluje oko 65 izviđačkih udruga, u 18 županija diljem Hrvatske. Svaki izviđački odred ima svoju himnu, zastavu i amblem, a članovi nose uniforme na kojima ističu svoja postignuća i pripadnost odredu, Savezu i Svjetskoj organizaciji Izviđačkog pokreta. Neka od područja u kojima izviđači usavršavaju svoje vještine su i podizanje zaklona u prirodi, pa i na mjestima u prirodi gdje je to čini nemoguće.  

Biti izviđač velika je zabava, ali i životni stil. Posljednjih godina Savez priprema brojne projekte, a jedan od njih je i “Boranka”.

Za svako virtualno stablo izviđači će posaditi pravo

Radi se o akciji izviđača, HGSS-a, Hrvatskih šuma i brojnih drugih partnera. Volonteri su skupili pepeo izgorjelih borova i izradit će 115.000 pastela.

- Koristeći bojice građani će moći nacrtati svoja stabla na papir, fotografirati ih i posaditi u virtualnu šumu. Za svako nacrtano stablo, volonteri Boranke zasadit će pravu sadnicu - objašnjava Špicer.

Pošumljavati će se područje od otprilike 50 hektara. Akcije pošumljavanja bit će svaki vikend tijekom listopada i studenog, a uz izviđače i planinare sudjelovat će i brojni volonteri. Edukacija će se provoditi po osnovnim školama u Splitu i Solinu. Želja im je da se edukacije, kao i akcije sadnje, nastave i narednih godina na širem području i u više škola.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava