Obavijesti

News

Komentari 88

Poticao zvjerstva: Krvnik iz Škabrnje skriva se u Australiji

Poticao zvjerstva: Krvnik iz Škabrnje skriva se u Australiji
1

Zoran Tadić (59) izravno je odgovoran za mučenje, zlostavljanje i ubijanje 30 civila i 13 branitelja. Policija je izvijestila da je zbog “dobro odrađenog posla” Tadić dobio kuću prognanih Hrvata u Benkovcu

VIDEO

Ovo je najznačajnije kriminalističko istraživanje ratnog zločina provedenog na području zadarske policijske uprave. Tada 32-godišnjak, izravno je odgovoran za mučenja, zlostavljanja i ubijanje 43 Škabrnjana, u čijim je ubojstvima uz svoje dobrovoljce i sam sudjelovao - priopćila je policija. Šešeljevac Zoran Tadić, porijeklom iz srbijanske Loznice od 1992. godine živi u Sydneyu u Australiji. Od 43 ubijene žrtve, 30 su bili civili, a 13 hrvatski branitelji.

Policija je izvijestila da je zbog “dobro odrađenog posla” Tadić dobio kuću prognanih Hrvata u Benkovcu, a postavljen je na mjesto načelnika državne sigurnosti Teritorijalne obrane Benkovac. Sredinom 1992. godine vlasti ga premještaju u Beograd, a zatim i u Australiju čije državljanstvo ima.

Otkrili krvnika iz Škabrnje: On je ubio 30 civila i 13 branitelja
Otkrili krvnika iz Škabrnje: On je ubio 30 civila i 13 branitelja

Tadića sumnjiče da je je 18.11.1991. godine kao zapovjednik tzv. Dobrovoljačkog voda, sastavljenog od dobrovoljaca iz Srbije i BiH te drugim paravojnim skupinama u zoru krenuo napasti Škabrnju. Nakon što su slomili otpor i uništili kuće, staje i crkve, Tadić je među prvima i praćen tenkovima krenuo u Ambar, a potom prema centru sela. Nasilno je iz skloništa izvlačio civile, mahom ženu, djecu i stare ljude. Prijetili su im oružjem, vrijeđali ih i fizički zlostavljali. U 30 civila pucali su iz neposredne blizine. Djeda i baku Zorana Ražova (54) bodljikavom su žicom zavezali za konjsku zapregu i vukli ih dvorištem. Potom su ih ubili. Zoran ih je nakon 11 dana identificirao na razmjeni na Musapstanu.

- Ljudima su trgali uši, udove, mučili ih na sve načine. Te dane je teško zaboraviti. Rekao sam ime i prezime svake žrtve koje su odvezli na gradsko groblje. Kad je Škabrnja pala, skupili su se četnici i pili, plesali Kozaračko kolo i slavili - s gađenjem govori Zoran. Zadovoljan je što je napokon sada prokazan jedan od glavnih krivaca za zločin.

- Drago mi je. Neka se počinitelji pronađu i kazne za vijeke vjekova - priznaje Zoran. Zapovjedniku obrane Škabrnje Marku Miljaniću ubili su oca, brata i sedmero članova obitelji. U ratnim sukobima izgubio je pedesetak suboraca.

- Tadićevo izručenje bilo bi vrlo dobro i za srpski narod. Ne mrzim srpski narod ni sve Srbe, jer svi Srbi nisu napravili to što su napravili pojedinci. Izručenje Tadića bila bi ogromna katarza za sve Škabrnjane - kaže Miljanić. Tadić je, kao stvarni zapovjednik voda, imao kontrolu i autoritet nad pripadnicima voda. Sumnjiči ga se da nije učinio ništa da spriječi svoje pripadnike u zločinima, već im se priključio u zvjerstvima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...