Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Potiho gašanje: Porezni Uskok ide u muzej propalih veza...

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

THE END: Porezni uskok je otkrio više prijevara nego sva druga tijela zajedno. Čak deset milijardi kuna. Čini se da je na pomolu njegovo tiho gašenje...

Iako ministar financija Zdravko Marić najavljuje kako će Porezni Uskok u 2017. godini biti “još bolje pozicioniran i kadrovski pojačan”, pa će “davati još bolje rezultate”, iz upućenih izvora doznajemo da nova vlast teži stapanju tog ureda s Poreznom upravom. I sam ministar je takav razvoj događaja dao naslutiti svojim izjavama.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Kao što ste vidjeli proteklih mjeseci, Porezni Uskok radi, funkcionira, predviđen je i kroz ovih 15 zakonski propisa, konkretno Zakona o Poreznoj upravi. Bit će tu izmjena, u smislu sistematizacije, ali bit će još bolje pozicioniran i dodatno pojačan - rekao je Zdravko Marić za Novu TV.

Bili su pošteđeni duge procedure

Prošlo je svega osam mjeseci otkako je taj ured, koji je oformio bivši ministar Boris Lalovac u svrhu “hvatanju velikih riba” u hrvatskom oceanu poreznih prijevara, napustila njegova prva šefica Ana Dorić Škeva. Pod njezinom palicom uz pomoć malog, ali efektivnog tima u samo 54 slučajeva do tada procesuirano je desetke Hrvata koji su “uskratili” državu za deset milijardi kuna poreza. Taj ured je zaslužan za slučaj Mamića koje terete da su oštetili Dinamo za 70 milijuna kuna. Od tog ureda su tijekom Lalovca zazirali i bankari jer su i njih češljali, a gdje su s time stali nije poznato jer više to nitko ne spominje. Glavni problem spajanja Ureda s Poreznom upravom je to što su dosad odgovarali isključivo ministru i vladi, pa su tako bili pošteđeni dugih upravnih postupaka. To je uredu omogućavalo da u kratkom vremenu obradi “sumnjivce” bez birokratskih zapinjanja. Osim toga, u Poreznoj postoji Služba za PDV prijevare i Služba za porezna kaznena djela, no oni iz gore navedenih razloga puno sporije obrađuju slučajeve

To je gašenje na malo finiji način

- Stope li Porezni Uskok u Poreznu upravu, to znači samo ‘gašenje’ tog ureda na malo finiji način. Ljudi koji ondje rade vjerojatno neće dobiti otkaz, ali posao koji su do sada radili i rade više neće moći tako brzo realizirati. I sami znate kakva nam je birokracija i da za svaki papir treba deset potpisa, a u međuvremenu oni koje uvjetno rečeno hvataju s prstima u pekmezu pet puta zamagle svoje tragove. Glavno je pitanje kome smeta taj ured - pita se naš sugovornik dobro upućen u rad Ministarstva financija.

Pitanje je što će sad napraviti Most. On je bio protiv gašenja ureda kad je tu ideju gurao Karamarko. Ako je ova promjena zacrtana u poreznoj reformi, možemo zaključiti samo dvoje: ili im je ideja promakla ili im više nije tako mrska. Božo Petrov na Facebooku je izrazio protivljenje ideji HDZ-a o ukidanju Poreznog Uskoka. Maro Kristić iz Mosta tad je rekao: “Poruka koja se šalje gašenjem takvog odjela je da je Hrvatska zemlja pogodna za pranje novca. Da nije bilo ovog odjela, ne bi se otkrile ni najveće prevare pranja novca. Znate za 300 milijuna kuna pranja novca u aferi Mamić, kao i u slučajevima sa zlatom”. Most zasad šuti

Uskok raspetljao slučaj Mamić

Skromni poreznik koji je živio na visokoj nozi zapeo je za oko Porezom Uskoku. Počeli su istraživati slučaj i došli do Mamića. Braća su navodno oštetila proračun za 12,2 milijuna kuna utajivši porez, a Dinamo za 117 milijuna kn.

Porezni Uskok je istraživao i imovinu bankara u svijetu

Neki su hrvatski bankari optuživani za posjedovanje velikih ušteđevina na stranim računima. Sad će moći odahnuti - ostala porezna tijela nemaju takav doseg.

Surađivali su s američkim organima u cijelom svijetu

Porezni Uskok je imao vrhunski osposobljene kadrove. Neki su školovani u Americi, a mogli su računati i na podršku američkih organa. Porezni Uskok mogao je nadzirati porezne rajeve, Rusiju...


 

Komentari (147)
  • Priča se da su otkrili malverzacije u Agrokoru.A to se ne oprašta...

    12. 11. 2016,   19:46
  • Porezni uskok ništa nije otkrio, oni su samo selektivno provodili svoje nadzore. Najbolji primjer je afera s fiktivnim zlatom, selektivo uhitili male igrače, a poreznica koja je otkrila povezanost Kreše Milanoviće s mafijom je smjenjena. Dosta je bilo partijskog poreznog uskok-a, sad ćemo imati profesionalne poreznika koji će pročešljavati i vas ljevičare napokon, do sad ste bili nedodirljivi, zato ste u panici!

    12. 11. 2016,   20:08
  • Porezni uskok se neće ugasiti, već više neće biti selektivan i u rukama sdp-a. Sad idu istraživanja Kreše Milanovića, Kneževića i ostalih muljatora kojima je pogodovao Zoran Milanović!

    12. 11. 2016,   20:03