Obavijesti

News

Komentari 26

Potonuo brod kod Drvenika: 18 putnika su spasili neozlijeđene

Potonuo brod kod Drvenika: 18 putnika su spasili neozlijeđene
7

Službenici Lučke kapetanije Split osigurali su poziciju havarije izletničkog broda. Pregledima spašenih s broda Đeni, među kojima je bilo djece i jedna trudnica, ustanovljeno je kako nitko nije ozlijeđen...

VIDEO

U akciji MRCC Rijeka (Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru) spašeno je u srijedu 16 brodolomacca i dva člana posade sa tonućeg izletničkog broda kod Drvenika.

Odmah po zaprimanju dojave o događaju su iz MRCC Rijeka obavijestili nadležnu Lučku kapetaniju Split, pripadajuće lučke ispostave Trogir i Milnu, kao i Pomorsku policiju Split te ih angažirali prema poziciji.

S obzirom da je izletnički brod ubrzano primao more i tonuo, iz MRCC Rijeka putem Obalne radio postajepozvali su sve sudionike u pomorskom prometu, koji su plovili u blizini pozicije havarije da se uključe u spasilačku akciju te su u vrlo kratkom vremenu svi putnici izvučeni iz mora na nekoliko pristiglih plovila. 

Djelatnici HMP su od 18.20h, kako je koje plovilo sa brodolomcima pristajalo, obavljali preventivne preglede spašenih, među kojima je bilo djece i jedna trudnica, a nakon obavljenih preglda iz MRCC Rijeka je, nešto prije 19.00h, potvrđeno kako među spašenima nitko, srećom, nije ozlijeđen.

Službenici Lučke kapetanije Split osigurali su poziciju havarije izletničkog broda. Temeljem podataka dostupnih za javnost, riječ je o brodu imena 'Đeni', Hrvatske zastave, kojim je zapovjedao vlasnik N.A, državljanin Republike Hrvatske, a u trenutku havarije na brodu se, uz još jednog člana posade M.Č., također državljanin Republike Hrvatske nalazilo 16 putnika.

Prema izjavi zapovjednika broda i člana posade, tijekom plovidbe na izletničkoj ruti primjetili su snažniji prodor mora u potpalublju, zbog čega je brod počeo ubrzano tonuti, stoga je zapovjednik odmah naredio svim putnicima da obuku spasilačke prsluke, brod je usmjerio prema obali hridi Vinišće, do koje je gotovo uspio doploviti i gdje je dubina mora 4 do 5 metara, a kamo su nedugo potom pristigla druga plovila, koordinarana u akciji spašavanja, čije posade su izvukli brodolomce iz mora na plovila te nastavili plovidbu sukladno nalozima iz MRCC Rijeka.

- U okviru očevida o uzrocima ove pomorske nesreće, službenici Lučke kapetanije Split u suradnji sa Pomorskom policijom Split potvrdili su da zapovjednik te ujedno i vlasnik potonulog izletničkog broda posjeduje valjanu dozvolu za voditelja brodice 'C' kategorije, a točan razlog potonuća utvrdit će se nakon što se brod osposobi za vađenje iz mora i tegalj na siguran vez, kamo će se dovršiti očevidna postupanja. Trenutno je pozicija potonuća osigurana i svim sudionicima u pomorskom prometu posredstvom ORP Split-radio odašilje se obavijest o mjestu potonuća, kako bi pravovremeno izbjegli kontakt sa podrtinom, čiji je pramčani dio još uvijk iznad površine mora - priopćili su u srijedu iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava