Obavijesti

News

Komentari 19

Potpisa za referendum trebat će manje, a skupljat će se duže

Potpisa za referendum trebat će manje, a skupljat će se duže
1

Znamo da neke lokalne samouprave nisu dozvoljavale prikupljanje potpisa, sada ćemo zakonom propisati obvezu da moraju. Sagledali smo europsko zakonodavstvom, kaže ministar

VIDEO

Sabor je u petak Izvješće Vlade prema kojem referendumske inicijative nisu prikupile dovoljan broj potpisa za referendume. Iz Inicijativa nisu zadovoljni: 'Nije vam pametno varati narod', upozoravaju vladajuće. No, ministar uprave Lovro Kuščević u razgovoru za N1 televiziju rekao je kako je to bilo očekivano.

"Svatko tko je zdrave pameti pročitao Izvješće Vlade vidi da je cijeli postupak vođen transparentno, u skladu sa zakonom i Ustavom. Vjerujem da je HDZ još jednom pokazao da radi dobro, transparentno i u interesu građana", rekao je Kuščević.

Iz inicijativa kažu da se varalo od samog početka. Kuščević takve optužbe odbacuje, naziva ih manipulacijama: "Bili su rokovi i za inicijative i za građane da dođu provjeriti potpise, svatko tko je imao interes mogao je doći provjeriti svoj potpis".

Dodaje da se kontrolne liste čuvaju, sve postoje u APIS-ovoj aplikaciji, a u njima se nalazi i opis zašto neki potpisi nisu bili važeći.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mnogi su se čudili izjavi državne tajnice Josipe Rimac koja je jučer rekla da uvid u potpise se može dobiti samo uz suglasnost osobe čiji je potpis nevažeći. A među njima i mrtvih osoba.

Sabor sa 105 glasova utvrdio da nema uvjeta za referendume
Sabor sa 105 glasova utvrdio da nema uvjeta za referendume

"Svi mogu dobiti uvidu svoj potpis ili ako ih je druga osoba opunomoćila. Nisu zastupnici iznad zakona. Zamislite da se Bulju ili Grmoji omogući da dobe uvid u sve potpise, da mogu gledati određeni OIB pa šetati po Sinju ili Metkoviću i govoriti 'ti nisi potpisao, sram te bilo'. Moramo štiti interes naših sugrađana", objašnjava Kuščević.

Inicijative su najavile da će na Europski sud. Bit će mi drago, poručuje ministar.

"Dobro je da će ići jer svaka viša instanca kojoj se oni obrate potvrdi da je sve bilo u redu."

Njihovog najavljenog političkog angažmana se, kaže, ne boji.

"Cijela priča oko referenduma jest bila politička borba. Mislite da je bilo kojoj inicijativi stalo do onoga što unutra piše? To je bila borba za političku vidljivost gospođe Markić i njene ekipa. Samo se pokušao smanjiti prag ne bi li sebi osigurali ulazak u Sabor", tvrdi Kuščević.

Grmoja tvrdi: Ministarstvo uprave manipulira potpisima
Grmoja tvrdi: Ministarstvo uprave manipulira potpisima

Zbog svega, u izradi je novi zakon koji bi bolje trebao definirati referendume.

"Pristupili smo novom zakonu koji će regulirati pravne praznine, vjerujem da će olakšati provedbu referenduma. Produžit ćemo znatno rok za prikupljanje potpisa. Znamo da neke lokalne samouprave nisu dozvoljavale prikupljanje potpisa, sada ćemo zakonom propisati obvezu da moraju. Sagledali smo europsko zakonodavstvo i sve to ćemo ugraditi u nov zakon", rekao je Kuščević, te dodao:

"Rok ćemo produžiti najmanje za duplo. Bit će promjena i oko broja potpisa, mislimo da neke brojke nisu dobre i u nekim razinama ćemo smanjiti potreban broj potpisa da bi se referendum raspisao."

Potpise bi u budućnosti, prema sadašnjoj radnoj verziji zakon, trebao pregledavati DIP.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS