Obavijesti

News

Komentari 15

Potpisan kolektivni ugovor za zaposlene u sustavu znanosti

Potpisan kolektivni ugovor za zaposlene u sustavu znanosti
1

Ministrica je ranije kazala kako ovaj KU izuzetno važnim za sustav znanosti i visokog obrazovanja. Pregovori su, navela je, trajali 16 mjeseci, a završeni su početkom ovog mjeseca

VIDEO

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja potpisan je granski kolektivni ugovor za zaposlenike u sustavu znanosti i visokog obrazovanja, javlja N1. 

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kazala je da se ugovor okvirno može podijeliti u dva dijela: dio zaštite koji će omogućiti da mladi znanstvenici imaju vremena za svoj znanstveni rad, kako bi u zadanom vremenu mogli doktorirati, i onaj drugi dio koji se odnosi na materijalna prava, a koji im garantira da će biti osigurani troškovi doktorskog studija.

Istaknula je da je važan segment vraćanja povrata troškova za opremanje doktorkog rada znanstvenika, a što je, podsjetila je, bilo na snazi do 2013. kad je ta mjera ukinuta.

Divjak je ranije kazala kako ovaj KU izuzetno važnim za sustav znanosti i visokog obrazovanja. Pregovori su, navela je, trajali 16 mjeseci, a završeni su početkom ovog mjeseca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Novi KU od materijalnih prava, između ostaloga, regulira pravo zaposlenika u suradničkom, stručnom i nastavnom zvanju i na radnom mjestu na povrat troškova povezanih s izradom, tiskom i opremom doktorske disertacije u visini do najviše 3500 kuna, a koji se dokazuju računima, kao i pravo na naknadu za odvojeni život od obitelji te prava vezana uz troškove poslijediplomskih doktorskih studija.

Kolektivnim ugovorom se potiče i znanstvena izvrsnost jer se po prvi puta u normi, osim nastavnog, vrednuje i znanstveni rad te rad na projektima.

Novi KU omogućava i fleksibilnu podjelu radnog vremena odnosno neće više biti nužno da je ono pola nastava, pola znanost, a dodatkom KU-a uređuje se i osiguravanje dodatka na plaću za radna mjesta s posebnim uvjetima rada u iznosu 10, 12 ili 15 posto osnovice za izračun plaće u javnim službama (npr. zaposlenici koji rade s opasnim materijalima).

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom
SVJETSKI TJEDAN NOVCA

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom

Hrvatska udruga banaka pripremila je cjelogodišnje programe financijske pismenosti za učenike i nastavnike, te mlade poduzetnike, "Financije za nove generacije". Obuhvatit će čak 17.000 učenika i 500 nastavnika

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'
MUKE OKO NACIONALNIH ISPITA

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'

Nacionalnim ispitom iz hrvatskog jezika u ponedjeljak je počelo testiranje učenika osmih razreda, polagat će ispite iz osam predmeta. U nekim školama govore da će testovi utjecati na ocjene, no to nije točno
Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?
SUDJELUJE CIJELA HRVATSKA

Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?

Kviz udruga Šibenik organizira Nacionalnu kviz ligu za učenike srednjih škola. Interes je toliki da redovito sudjeluje više stotina natjecatelja iz cijele Hrvatske. U ovoj sezoni najbolji su bili 'Đakovačkih pet'