Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Potpredsjednik EK: RH može uvesti euro najranije 2024.

None Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Dvije godine morate biti u ERM-u II i ispuniti kriterije iz Maastrichta, odnosno pokazati da gospodarstvo može uspješno funkcionirati s vašom nacionalnom valutom vezanom za euro, kaže Valdis Dombrovskis

Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Europske komisije i bivši je letonski premijer koji je uveo euro u toj zemlji, govorio je u intervjuu za Večernji list o uvođenju eura u Hrvatskoj. 

- Jednom kad uđete u ERM II, potrebne su još tri godine, pod uvjetom da sve ide svojim tijekom. Dvije godine morate biti u ERM-u II i ispuniti kriterije iz Maastrichta, odnosno pokazati da gospodarstvo može uspješno funkcionirati s vašom nacionalnom valutom vezanom za euro. I onda još godina dana za evaluaciju i praktične pripreme - rekao je. Na pitanje da li u najoptimističnijem scenariju Hrvatska može ući u eurozonu najranije sredinom 2023. godine, Valdis Dombrovskis je odgovorio:

-  Ovisi, naravno, koji se datum odabire za početak pridruživanja ERM-u II. Tradicionalno, odabire se 1. siječnja, a ne sredina godine.
Na konstataciju da oda Hrvatska najranije može uvesti euro 2024., Valdis Dombrovskis je naglasio:

- Tako bih rekao. Normalna je procedura takva da su potrebne tri godine u ERM-u II ako su kriteriji iz Maastrichta ispunjeni.

Komentari (14)
  • Nikada.

    14. 7. 2019,   10:04
  • Mislija Plenki nešto na brzinu ušičarit. Ne ide to tako. Ajde dvi ili tri godine će brzo proči, ali o kojem to oni hrvatskom gospodarstvu govore. Pa kod nas je uspješnan samo lopovluk. Sve drugo grca u dugovima.

    13. 7. 2019,   23:16
  • Da to kaže Njemac, Austrijanac ili Irac, onda bi to i prihvatio, ali kada nam to kaže Latvijac, onda mi se to ne sviđa.

    14. 7. 2019,   05:52