Obavijesti

News

Komentari 195

Potpuni kaos: Plitvička jezera uništava država i nitko ne mari

Potpuni kaos: Plitvička jezera uništava država i nitko ne mari
3

UNESCO traži da se zabrani gradnja apartmana. Ministarstva kažu da gradnju ne mogu zabraniti, a mještani poručuju: 'Neka nas skinu s liste svjetske baštine, turisti će ionako dolaziti'

VIDEO

Kad susjed gradi na svojem zemljištu objekt do vas, pozvani ste dati suglasnost na dozvole. Kad netko gradi unutar Nacionalnog parka Plitvička jezera, uprava tog prirodnog bisera ne može učiniti ništa i nitko ih ništa ne pita. Jedan je to od apsurda vezanih za naš najpopularniji i najljepši nacionalni park. 

Pogledajte video

Pokretanje videa...

00:14

UNESCO (organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu) zato već godinama upozorava Hrvatsku da mora jače brinuti o očuvanju Plitvičkih jezera. Inače će Plitvice obrisati s liste Svjetske baštine, a to bi bila sramota svjetskih razmjera. I UNESCO-u je neshvatljivo da uprava parka, koju trenutačno vodi Anđelko Novosel, nema nikakve ingerencije nad gradnjom u parku. Osim toga, smatraju da je Hrvatska dopustila premasovni turizam u prirodnom biseru koji jednostavno priroda ne može podnijeti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U Nacionalnom parku bi i kretanje trebalo biti ograničeno na točno određene staze, kontrolirano i bez utjecaja na okoliš.

Nažalost, s velikim rastom sve pomalo izmiče kontroli, a naše institucije koje bi se trebale o svemu brinuti nikako da pronađu rješenje. najveći je problem s gradnjom, ali činjenica je da postoji određeni prostorni plan koji to dopušta i koji je ustupak stanovništvu koje je živjelo u parku i ranije. nekad male, autohtone kuće sad postaju apartmani za turiste. 

Stanovnici koriste mogućnost da u ionako siromašnom ličkom kraju zarade od turista. 

- Gradimo apartmane, svi ih grade - rekao nam je u petak vlasnik apartmana u gradnji u naselju Jezera u Nacionalnom parku Plitvička jezera. 

Tvrdi da na temeljima stare kuće podiže novi objekt. I njemu i svim ostalim mještanima nije nimalo drago što se propituje baš njihova gradnja. Zato i ne žele istupati pod imenima i prezimenima te se fotografirati. 

Dok je ostatak Hrvatske zabrinut, neki od graditelja imaju sasvim drugačiji pogled na stvar. 

- Nemam komentara za brisanje Parka s UNESCO-ova popisa svjetske baštine. Mi smo dozvole dobili od nadležnih službi i sve je tu legalno. Ne vidim u čemu je problem. Tu su bile stare kuće, obnavljamo objekte, a dozvole imamo. Mi smo tu obično stanovništvo i to nama ne mijenja ništa. Ukinuli, ne ukinuli park s popisa, nama je isto. Turisti bi i dalje dolazili. Tu smo živjeli generacijama, i kad nije bio pod UNESCO-om – rekao je naš sugovornik, koji je također sagradio nove apartmane. 

Drugi graditelj također rezonira slično, a napominje da postoji i dugogodišnje neslaganje oko Prostornog plana. 

- Ništa se ne radi ilegalno. Dešavaju se apsurdi, nisu imali Prostorni plan 20 godina i onda su ga izglasali. Kuće su stajale i prije, i sad kad su sve izglasali, sad ne valja. I što sad, zar ćemo sve rušiti. Što god napravite, za godinu dana će se netko pojaviti i reći da to ne valja – rekao je vlasnik više objekata u naselju Plitvica Selo pokazujući nam dva novosagrađena objekta. 

Treći upozoravaju da su kuće kupili uništene nakon rata i sad ih obnavljaju te da to predstavlja problem, što je po njima besmislica. Kažu da su poštovali sve smjernice konzervatora pri gradnji. 

- Pazite, većina vlasnika objekata u naselju Plitvice Selo poštuje sve ekološke preduvjete za razliku od onih u parku jer uređuju okoliš, koriste prirodne materijale, griju se na drva, imaju pročistače voda... - kaže. 

Slušajući stanovnike dobio bi se dojam da je sve idealno, ali nije. 

UNESCO je tražio moratorij, odnosno privremenu zabranu nove gradnje kao jedan od preduvjeta. Za to se zalaže i čelnik parka Anđelko Novosel, kojega je postavio upravo novi Mostov ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović. 

Novosel koji nije našao vremena za razgovor s nama inače priprema plan kako ograničiti broj turista i ispuniti barem taj uvjet. No i on i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike upiru prstom na Ministarstvo graditeljstva da treba riješiti problem gradnje.

Stručnjaci oba ministarstva su već održali međusobne sastanke i ranije, ali očito nema nikakvog konačnog rješenja.

Iz Ministarstva zaštite okoliša vjeruju da još imaju nešto vremena i da nema opasnosti da će uskoro Plitvice biti skinute s liste svjetske baštine. 

- Cilj nam je učinkovita zaštita Nacionalnog parka Plitvička jezera te smanjenje kako broja posjetitelja, tako i pojačane gradnje objekata - poručuju iz Dobrovićeva ministarstva. 

Oni pak tvrde da rade sve što je u njihovoj moći. 

- Radimo sve kako bi se smanjio pritisak na Nacionalni park Plitvička jezera i otklonili prigovori UNESCO-a te ističemo da su u ovom trenutku navodi da parku prijeti izbacivanje s popisa svjetske baštine UNESCO-a neutemeljeni - poručili su.
Naravno, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja ima malo drugačiju priču, iako tvrde da rade sve što je u njihovoj nadležnosti. Oni poručuju da ne mogu ne mogu zabraniti gradnju. Također napominju da svi graditelji moraju ishoditi suglasnost Ministarstva zaštite okoliša, pa bi oni zapravo trebali štititi park. 

- Moratorija na gradnju nema jer zakonski propisi Republike Hrvatske ne poznaju moratorij niti postoji takva mogućnost zabrane provođenja plana. Provođenje plana jest izdavanje dozvola prema planu koji je donio Hrvatski sabor - odgovaraju iz ministarstva koje vodi HDZ-ovac Lovro Kuščević. 

Oba ministarstva ističu da čekaju dolazak pozvane ekspertne skupine UNESCO-a u Hrvatsku i na obilazak Plitvičkih jezera. Oni bi trebali predložiti rješenja koja će, ako je ikako moguće, izmiriti javni interes, zaštitu bisera prirode, ali i potrebe stanovništva.

Kad stranci predlože rješenja, onda će se valjda i naši ministri međusobno dogovoriti. Iz Kuščevićeva ministarstva kažu da su spremni pokrenuti izmjenu prostornog plana za Plitvice ako im se dokažu razlozi za izmjenu. Kažu da ih zasad ne vide.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 195
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)