Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Potraga se nastavlja: 'Vjerujem da je Ante živ, jak je i iskusan'

None Foto: Facebook 3

Roni valjda već 30 godina, išao je na mjesto na kojem je ronio puno puta. Imao je na sebi maskirno ronilačko odijelo. Postoji mogućnost da je na pučini, kaže supruga

Četvrti dan traje potraga za viškim roniocem Antom Simonellijem (42) koji je nestao u utorak nakon što se gumenjakom otisnuo prema Korčuli. Supruga Jasmina, obitelj i prijatelji ne gube nadu.

- Još nema rezultata, ali ima nade. Ante je u odijelu, zdrav je i jak i važno je da se potraga nastavi - zamolila je u petak Jasmina preko Facebooka, a jutros se još jednom zahvalila svima:

- Dragi svi, hvala vam svima na potpori i na svemu što radite u potrazi za Antom. Ronioci srećom još uvijek ništa nisu našli. Potraga se i dalje nastavlja, danas opet kreću avioni i helikopter, pretraživat će i otvoreno more i obale otoka. Molim sve koji mogu da se pridruže i svojim brodicama, na moru ili uz kraj da otvore oči. Ako imate bilo kakvih ideja oko pomoći, ako slučajno znate za raspoloživi helikopter, bilo što, javite mi se... Svaka je pomoć dobrodošla... I hvala vam - napisala je u subotu ujutro Jasmina. 

Ante i Jasmina u utorak su se brodicom s Visa uputili prema otočiću Budikovac, nakon čega se Ante izdvojio na gumenjaku. Kako se nije vraćao supruga je prijavila nestanak. Dva sata nakon početka potrage pronađen je gumenjak, nekoliko milja istočno od Visa. 

U potragu za njim, tijekom proteklih dana, uključile su se sve nadležne službe, ali i brojni volonteri s brodicama te ronioci. Mnogi su donirali i novac pa je tako prikupljeno oko 40.000 kuna koji bi trebali pokriti troškove potrage. Ante je inače iskusan ronilac te instruktor ronjenja na dah.

- Roni valjda već 30 godina, išao je na mjesto na kojem je ronio puno puta. Imao je na sebi maskirno ronilačko odijelo. Postoji mogućnost da ga nađu negdje na pučini jer je struja dosta jaka tamo gdje je ronio, a puhao je jak sjeverozapadni vjetar koji stvara velike valove i površinsku struju od Hvara prema Korčuli - napisala je Jasmina. 

<div> <div id="fb-root"></div> <script>(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));</script> <div class="fb-post" data-href="https://www.facebook.com/jgordic/posts/10152529655565999" data-width="504"><div class="fb-xfbml-parse-ignore"><a href="https://www.facebook.com/jgordic/posts/10152529655565999">Post</a> by <a href="https://www.facebook.com/jgordic">Jasmina Gordić Simonelli</a>.</div></div> </div>
Komentari (34)
  • ne vjerujem da je ziv, koliko god bilo okrutno... netko bi ga vec primjetio da je na pucini, plovila ima milijun sada u srcu sezone,,zdrav je.. mahao bi, signalizirao..

    9. 8. 2014,   13:36
  • Iskusni ronioci na dah (u apnei) ribolovci uglavnom stradaju na sličan način, nema tu velike tajne... Prva je greška što rone sami, a druga je greška tzv. "hiperventilacija" prije urona. Prije urona, ronioc hiperventilira na način da ubrzano i duboko udiše i izdiše zrak i na taj način smanjuje količinu CO2 u plućima. To je plin, CO2 koji ti se javlja kao "glad za zrakom". Ako je ta količina smanjena, taj osjećaj gladi za zrakom izostaje. Tako, tijekom ronjenja, ovisno o dubini i vremenu, parcijalni pritisak kisika opada ispod kritične granice, prilikom izrona taj pritisak opada jer opada i pritisak okoline. Nedostatak kisika te ruši u nesvijest bez upozorenja. Ako maš partnera u čamcu i vezan s i na bovu, partner te izvuče i reanimacija je brza i pouzdana. Naime, epiglotis (pločica na dušniku) priječi plavljenje pluća u vremenu od 1 ili 2 minute. Ukoliko te ne reanimiraju u tom vremenu, mišić epiglotisa popušta, a voda plavi pluća i nastupa smrt. Pouka: NIKAD SAM!. Iskusni ronioci, naravno, zanemaruju to pravilo, zato je smrtnost od utapanja veća kod iskusnih, nego kod početnika.

    9. 8. 2014,   12:47
  • bože daj da je živ, ali lovac lovi u blizini svoje brodice i trebao bi biti vezan za bovu ili da je ronilačka bova vezana na dnu u zoni ronjenja... tako iskusan ronioc i plivač bi kako tako došao do gumenjaka i odvezao ga u zavjetrinu. ...nažalost mislim da se Antu ne treba tražiti na pučini već ispod nje kako god to okrutno zvučalo. volio bi da sam u krivu. ali lovim i sam i češće SAM nego s nekim tako da znam o čemu pričam.

    9. 8. 2014,   11:52