Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Potres je uplašio Splićane: 'Sve se treslo, a zvuk je bio još gori'

U subotu nešto iz 3 sata potres s epicentorm 21 km sjeverno od Splita dobro je prodrmao cijelo područje. EMSC navodi kako je bio jačine 4,2 po Richterovoj ljestvici

Napola sam spavao kada me trešnja probudila, brzo sam skočio iz kreveta i sklonio se pod štok od vrata, opisao je trenutak kada je osjetio potres stanovnik Kaštela.

U subotu u 3:08 sati potres jačine 4,2 stupnja po Richterovoj ljestvici na dubini od 2 km, s epicentrom 21 kilometar sjeverno od Splita i 14 km zapadno od Sinja, dobro je zatresao cijelo to područje, objavio je EMSC.

- Noćas u 3 sata i 8 minuta seizmografi Seizmološke službe zabilježili su jak potres s epicentrom kod Donjeg Muća 16 km zapadno od Sinja. Potres je imao magnitudu 4.0  prema Richteru. Na temelju magnitude je izračunat intenzitet u epicentru od V stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove (MCS) ljestvice. Potres se osjetio u široj okolici Sinja - objavila je Seizmološka služba.

Zagreb: Pavle Kalinić predstavio novu satelitsku opremu za komunikaciju u hitnim situacijama PAVLE KALINIĆ: Nova studija: 'Najveća prijetnja Zagrebu je razoran potres'

Iako jedni svjedoče kako je trajao kratko, a drugi da je bio dug, svi se slažu da je 'pošteno zatreslo'. Stanovnici Splita, Sinja i okolice redom govore kako ih je potres probudio, a neki  govore da je trešnju pratio i jako neugodan zvuk. Koliko je jako zatreslo pokazuje i to da se potres osjetio i u Rijeci, 242 km udaljenoj od epicentra.

No bilo je i onih koji su u svemu pokušali naći i humora pa su komentirali kako su to 'garant pijančine ispred diska u Sinju upalile vojnu mašineriju'. U Sinju govore kako su prvo osjetili potres i čuli snažnu tutnjavu, a onda oko 20 minuta kasnije opet se čuo jako neugodan zvuk, ali nije bio popraćen podrhtavanjem.

Earthquake in West Germany - Seismograph BLIZU GRADA PALUA Snažan potres od 5,4 Richtera pogodio indonezijski Sulawesi

Potres su osjetili i oni koji žive u zgradama na 10-om i višim katovima, a u Splitu su svjedočili i kako su osjetili da im se tresu stolice na kojima su sjedili. 

Još se ne zna je li bilo materijalne štete ili ozljeda.

Tema: Hrvatska

Komentari (82)
  • "Potres su osjetili i oni koji žive u zgradama na 10-om i višim katovima" Pa što si na višem katu više se i osjeti potres

    30. 3. 2019,   09:09
  • I ja sam se probudio... i brzo popio štok...

    30. 3. 2019,   09:09
  • Sta ti ljudi na katrigama spavaju? Mislin...u 3 ujutro su se tresle katrige na kojima su sidili....

    30. 3. 2019,   09:42