Obavijesti

News

Komentari 233

Potrošio milijune za nesreće, a sad žica građane za donacije

Potrošio milijune za nesreće, a sad žica građane za donacije
1

Grad Zagreb godinama je trošio milijune kuna iz proračunske zalihe za financiranje raznih udruga i manifestacija, iako taj novac uopće nije namijenjen takvim svrhama

VIDEO

Grad Zagreb, kojemu je na čelu Milan Bandić, trošio je milijune proračunskih kuna predviđenih za borbu protiv epidemija i nesreća, a sada žica od građana novac za obnovu grada nakon potresa.

U gradskom proračunu postoji nešto što se zove proračunska zaliha. Radi se o novcu koji se koristi za nepredviđene namjene, za koje u proračunu nisu osigurana ili utvrđena dovoljna sredstva. Proračunska zaliha služi za financiranje rashoda nastalih pri otklanjanju posljedica elementarnih nepogoda, epidemija, ekoloških nesreća ili izvanrednih događaja i ostalih nepredvidivih nesreća, te za druge nepredviđene rashode tijekom godine. O korištenju proračunske zalihe odlučuje Milan Bandić, a sav nepotrošen novac mora se vratiti u zalihu.

Pokrit će samo pet posto štete, a WC je platio 287 tisuća kuna
Pokrit će samo pet posto štete, a WC je platio 287 tisuća kuna

Grad Zagreb godinama je taj novac trošio nenamjenski, što je utvrdio i nalaz Državne revizije iz 2018. godine. Tim novcem, kako su utvrdili iz revizije, plaćala su se obilježavanja manifestacija, organizacije obljetnica udruga i slično.

Pretražujući izvještaje o izvršenju proračuna od 2015. do 2018., otkrili smo kako je Grad Zagreb u ovom razdoblju potrošio preko 20 milijuna kuna iz proračunske zalihe. Na ovo trošenje sredstava prva je upozorila Facebook stranica Strah od slobode.

 

A na što se trošio taj novac? Nabrojimo samo neke od troškova.

Viteško alkarsko društvo Sinj - potpora za organizaciju Alke. Sufinanciranje organizacije sportskih susreta članova sindikata službenika i namještenika RH. Financijska potpora za proslavu romskog nacionalnog praznika Đurđevdana. Financijska potpora za rad nogometnog kluba Rujevac. Potpora za radove popločavanja oko sarajevske katedrale. Financijska potpora za obilježavanje 10. obljetnice udruge bosanskih Hrvata "Prsten". Potpora za sufinanciranje obilježavanja 100 godina islama u Hrvatskoj. Financijska potpora za proslavu posvete župne crkve u Soblincu. Financijska potpora za sufinanciranje troškova mlade mise u Župi sv. Petra i Pavla u Kulinoj Derventi. Potpora za troškove izrade kompozicije jedne postaje Kristovog puta "Staze života" u Općini Pušća. Potpora za božićno ukrašavanje gradskog parka Grada Petrinje. Financijska potpora za organizaciju Ljetne škole srpskog jezika i kulture "Sava Mrkalj".  Sufinanciranje dijela troškova Zavičajnom klubu Stajnica za iznajmljivanje sale i autobusni prijevoz povodom održavanja "Ličke noći", te za troškove organiziranja posjeta mjestima velikih bitaka u kojim su sudjelovali Hrvati na bojišnicama. Sufinanciranje troškova obnove župne crkve i župnog ureda u Doboju. Potpora za podmirenje troškova u Kavani prilikom dočeka nogometaša. Sufinanciranje organizacije tradicionalnog Prela mladeži u Subotici. Obnova starih ili nabava novih orgulja u Župi sv. Nikole biskupa u Donjoj Zelini...

Lista je ogromna, a uključuje financiranje brojnih manifestacija, obljetnica, udruga, kao i financiranje brojnih župa u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. O tome je, kako smo rekli, već svoje mišljenje dala Državna revizija u 2018., koja je Gradu Zagrebu jasno naložila da proračunsku zalihu koriste za namjene propisane odredbama Zakona o proračunu.

Bandić: Donirat ću 20 posto od plaće u fond za koronu i potres
Bandić: Donirat ću 20 posto od plaće u fond za koronu i potres

Štoviše, u istom tom nalazu revizije, objavljen je i odgovor Grada, u kojemu navode kako prihvaćaju nalog da se proračunska zaliha koristi za propisane namjene. Ove godine sredstva proračunske zalihe iznose pet milijuna kuna. 

Nakon što su se tijekom godina trošili milijuni iz proračunske zalihe, a koji bi sada itekako dobro došli građanima u obnovi srušenih domova, Grad Zagreb se u utorak oglasio na službenoj Facebook stranici. Reagirali su na navodne "brojne upite građana" o adresi za uplatu novca za sanaciju štete od potresa i objavili broj računa na koji im ljudi mogu uplaćivati novac. 


 

Renato Petek, gradski zastupnik u zagrebačkoj Skupštini, kratko nam je prokomentirao Bandićeve postupke.

- Da se nije ponašao kao pijani milijarder i godinama trošio novac prema svojim prioritetima, a koji su sada došli u ovakvoj krizi najviše do izražaja, imali bismo ili manju štetu na objektima ili više novca kako bi se moglo pomoći u ovakvim krizama - kazao nam je Petek. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 233
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa