Obavijesti

News

Komentari 16

Sigurno je: Pronađeni dijelovi pripadaju nestalom letu MH370

Sigurno je: Pronađeni dijelovi pripadaju nestalom letu MH370
8

Dio krila zrakoplova Boeing 777 pronađen je na obali otoka Reunion 29. srpnja, a nađen je kofer te dio vrata. Donosimo cijelu kronologiju potrage za nestalim letom

VIDEO

Dio krila zrakoplova koji je pronađen na otoku Reunion u Indijskom oceanu pripada Boeingu 777 leta MH370 koji je nestao u ožujku 2014. godine, povrdio je u srijedu malezijski premijer Najib Razak, javlja BBC. 

Podsjetimo, dio krila, odnosno desno zakrilce aviona pronađeno je 29. srpnja na obali otoka Reunion, inače francuskog teritorija. 

Stručnjaci su ubrzo potvrdili da je riječ o komponenti Boeinga 777, a sada je potvrđeno da pripada upravo nestalom letu. 

>>> Donosimo cijelu kronologiju nestanka malezijskog zrakoplova na letu MH370:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

8. ožujka 2014. - Boeing 777 Malaysia Airlinesa poletio je u ponoć i 41 minutu iz zračne luke pored Kuala Lumpura prema Pekingu. U njemu je bilo 227 putnika i 12 članova posade. Zrakoplov je zamijećen posljednji put na vojnom radaru u 2.14 sati kako leti u smjeru zapada preko Malajskog prolaza. Zrakoplov je u Peking trebao sletjeti u 6.30  sati. Malaysia Airlines je u 7.24 sati objavila da je avion nestao. 

9. ožujka 2014. - Avion su tražili u Tajlandskom zaljevu. Počelo se špekulirati da nestanak aviona ima veze s teroristima. Otkrilo se naime da su dva putnika putovali s ukradenim putovnicama. Vlasti su kasnije rekle da teroriisti vjerojatno nemaju veze s nestankom te da su muškarci bili sitni kriminalci i nisu bili povezani s nekom terorističkom skupinom. 

11. ožujka 2014. - Potragu su usmjerili na područje Vijetnama, Južnog kineskog mora i Tajlandskog zaljeva nakon što su vijetnamske zračne snage objavile da su uočili vrata aviona južnozapadno od obale Vijetnama. No potraga nije dala rezultate. Tražili su i u Andamanskom moru, ali bez rezultata.  

15. ožujka 2014. - Sateliti su locirali zrakoplov u Indijskom oceanu. Vlasti su pretražile domove pilota Zaharie Ahmada Shaha i kopilota Fariqa Abdula Hamida nakon što su objavili da je avion namjerno skrenuo s puta i da je nakon što je nestao s radara, letio još šest sati.

18. ožujka 2014. - Pojavile su se informacije da je promjena rute bila programirana u kompjuter kokpita. Pilot i kopilot su bili sve više sumnjivi. U domu pilota Shaha su istražitelji pronašli simulator leta čiji su podaci bili izbrisani oko mjesec dana prije nego je avion nestao. 

24. ožujka 2014. - Obitelji nestalih prosvjedovali su ispred malezijske ambasade u Pekingu zahtjevajući odgovore. Vlasti su objavile da se avion srušio u Indijski ocena i da nema preživjelih. Nekim su obiteljima poslali SMS u kojem je pisalo:

- Obavještavamo vas da pretpostavljamo izvan svake sumnje da je zrakoplov na letu MH370 izgubljen i da nitko nije preživio.

7. travnja 2014. - Vlasti su objavile da su detektirale podvodni signal koji najvjerojatnije potječe iz "crne kutije". 

24. travnja 2014. - Počela je podvodna potraga. Pretraživali  su područje dugo 688 kilometara i široko oko 80 kilometara.

26. lipnja 2014. - Australske vlasti su objavile kako pretpostavljaju da je posada onesposobljena nakon što su ostali bez kisika, a zrakoplov je vozio autopilot.  

17. srpnja 2014. - Opet nastaju veliki problemi za kompaniju Malaysia Airlines nakon što je njihov zrakoplov na letu MH17 koji je letio iz Amsterdama u Kuala Lumpur srušen na teritorij Ukrajine. Svih 298 putnika i članova posade su poginuli. 

28. kolovoza 2014. - Australske vlasti su objavile da je zrakoplov najvjerojatnije skrenuo južno nešto ranije nego što su pretpostavljali. 

19. rujna 2014. - Objavljeno je da će podvodna potraga koja je bila i na dubini od 6 km biti završena do kraja rujna. 

28. siječnja 2015. -  Malezijske vlasti su nestanak aviona nazvale "nesrećom". Utvrdili su da je zrakoplov ostao bez goriva i srušio se u južni dio Indijskog oceana.

7. ožujak 2015. - Malezijsko ministarstvo prometa je objavilo da će biti napravljen novi plan potrage za zrakoplovom ako ga ne nađu do kraja svibnja.

23. srpnja. 2015.  - Australska agencija za sigurnost prometa je rekla da će zrakoplov naći unutar godine dana. Rekli su i da ga dalje traže prodovima. 

29. srpnja 2015. - Na obali Reuniona pronađen je prvi pravi trag. Isplivao je komad krila Boeinga 777, nađen su u kofer i boca s natpisom na inonezijskom. Ostatke je našao slučajno radnik Johnny Begue (46) koji održava staze na plaži u okrugu Saint-André.

5. kolovoza 2015. - Malezijski premijer Najib Razak potvrdio je da su pronađeni dijelovi komponente nestalog leta MH370

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS