Obavijesti

News

Komentari 56

'Potvrđivanje optužnice neće spriječiti suđenje Plenkoviću!'

'Potvrđivanje optužnice neće spriječiti suđenje Plenkoviću!'
1

Nakon što je optužno vijeće Županijskog suda potvrdilo optužnicu protiv Ivice Todorića i njegovih suoptuženika, on je priopćio je da potvrđivanje optužnice proiv njega 'neće spriječiti buduće suđenje Plenkoviću'

VIDEO

Žao mi je što danas u Republici Hrvatskoj moć mašinerije Andreja Plenkovića ne završava samo na koruptivnoj mreži otimanja privatne imovine. Iskreno mi je žao što se pojedini suci nisu uspjeli oteti zagrljaju i pritisku hibridne Plenkovićeve vlasti koja se svakim danom sve više urušava pod pritiskom protupravnosti, kriminala i izdaje nacionalnih interesa, istaknuo je Todorić na svojem blogu.

Todorić je dodao da je potvrđivanje optužnice protiv njega politički akt koji ''podržava prikrivanje najveće pljačke izvedene od onih koji danas kontroliraju pojedine suce i sudove''. Uz to, bivši vlasnik Agrokora smatra da je optužnica pokušaj njegovog ''diskvalificiranja kao političkog protivnika koji je razotkrio najveću korupcijsku aferu u povijesti ovog dijela Europe pa i šire''.

- Potvrđivanje optužnice protiv mene, a koja je pravno potpuno neosonovana i bez ijednog dokaza bilo kakve moje odgovornosti, neće spriječiti buduće suđenje Andreju Plenkoviću, istaknuo je Todorić na svojem blogu.

Milijunske prevare: Potvrđena prva optužnica protiv Todorića
Milijunske prevare: Potvrđena prva optužnica protiv Todorića

Dodao da je optužnica pravno neosnovana i bez ijednog dokaza njegove odgovornosti, ali da će poštivati zakon i odluku suda.

- Moje optužbe i dokazi protiv kriminalaca u ovoj zemlji će biti javni i zasnovani na dokumentima koje ću uskoro prezentirati javnosti. Hrvatski građani imaju pravo saznati kakvi su lopovi oni koji danas vode Hrvatsku, zaključio je Todorić.

Todorić, kao predsjednik uprave Agrokora i Ante Huljev kao izvršni direktor financija u koncernu su, prema sumnjama tužiteljstva, 2013. zlouporabili svoj položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarskog trgovačkog društva za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Švicarska tvrtka time se nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 milijuna eura, objavilo je Županijsko državno odvjetništvo nakon podizanja optužnice početkom rujna.

Nicole De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Trećeokrivljenoj Piruški Canjugi, nekadašnjoj članici uprave Agrokora, stavlja se na teret da je sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice.

U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga, napominje tužiteljstvo.

Osumnjičene terete za poticanje i pomaganje na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Ivica Todorić se još od studenog 2017. nalazi pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna. Tom istragom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i Ante Todorić te 12 Agrokorovih menadžera i revizora.

Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. studenoga prošle godine na slobodu izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i mjere opreza među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Optužnica teška 1,2 milijarde kuna: Novac trošili na safari, prepariranje životinja i oružje
SLUČAJ AGROKOR

Optužnica teška 1,2 milijarde kuna: Novac trošili na safari, prepariranje životinja i oružje

Na zagrebački Županijski sud u utorak je, kako se doznaje, stigla optužnica za aferu Agrokor nakon istrage čiji su se rokovi, zbog složenosti slučaja, više puta produljivali

Todorić negativan na koronu: 'Zarazio sam se na svadbi u Splitu'
OBJAVIO NALAZ

Todorić negativan na koronu: 'Zarazio sam se na svadbi u Splitu'

Imam potrebu zahvaliti svim liječnicima i medicinskim sestrama kao i svim drugim zdravstvenim djelatnicima koji svakodnevno vode bitku s ovom nimalo bezopasnom bolešću, rekao je Todorić
Todorićev suoptuženik: Imam kuću i tri stana no ne znam u kojoj ulici mi je onaj u Zaprešiću
SUDE IM ZA IZVLAČENJE NOVCA

Todorićev suoptuženik: Imam kuću i tri stana no ne znam u kojoj ulici mi je onaj u Zaprešiću

Na optuženičkoj klupi uz Ivicu Todorića su i nekadašnji Agrokorovi menadžeri Ante Huljev i Piruška Canjuga te Nicole De Rosi. Todorić ima 'samo' četvrtinu Kulmerovih dvora no Huljev nema čega nema