Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

‘Potvrdu su printali svega pet sekundi, a naplatili mi 100 kn’

None Foto: Andrey Popov

Cijena za žig i papir: Osječanin se šokirao koliko su mu naplatili potvrdu o cijeni radničke karte. Na šalterima će naplatiti i potvrdu da nemate kredit i drugo

Trebao sam izvaditi potvrdu o tome kolika je cijena mjesečne radničke karte za autobus između Osijeka i Belog Manastira. Čekam, prođe pet sekundi, iz printera gospođa vadi potvrdu i daje mi račun. Na njemu piše 100 kuna!? Ukopao sam se. U redu je da mi naplate to što su mi isprintali potvrdu, ali što može koštati 100 kuna?

Pitao nas je to ogorčeni čitatelj koji je potvrdu tražio na autobusnom kolodvoru u Osijeku.

Sami slažu cjenike i naplaćuju

Poslao nam je kopiju računa prijevoznika Panturist, koji mu je toliko naplatio potvrdu. Iz Arriva Hrvatske, čiji je član i prijevoznik Panturist, odgovorili su kratko da se ovakva potvrda naplaćuje prema cjeniku koji je odobrila Hrvatska gospodarska komora.

- Ako netko kupi kartu i traži ovu potvrdu, tad je ona besplatna. Ali ako netko traži potvrdu o cijeni mjesečne karte, a da ju nije kupio, tad se ta potvrda naplaćuje temeljem cjenika koji ovjerava HGK. Ovakva naplata je praksa i kod drugih autobusnih prijevoznika - odgovorili su iz Arriva Hrvatske. Provjerili smo.

Samoborček također naplaćuje 100 kuna takvu potvrdu ako netko ne kupi kartu. Tko kartu ima, sama karta ima istu vrijednost kao potvrda jer su na njoj ime i prezime putnika te relacija putovanja.

Iz Hrvatske gospodarske komore odgovorili su da oni nemaju utjecaj na to kolika će biti cijena ovakvih potvrda jer ih prijevoznici slobodno i samostalno formiraju. Navode i da, prema Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu koji je na snagu stupio u svibnju 2018. ne postoji nikakva obaveza HGK prema cijenama usluga te da oni više ne daju nikakve ovjere na te cijene.

Istodobno HŽ Putnički prijevoz takve potvrde uopće ne naplaćuje, kao ni zagrebački ZET, koji tu potvrdu može izdati i preko maila. I iz ZET-a napominju da je račun za kartu jednakovrijedan kao sama potvrda te da je poslodavci priznaju kao potvrdu troškova. Još jedan čitatelj negodovao je što je morao platiti 70 kuna u srednjoj školi koju je pohađao kako bi dobio kopiju svoje svjedodžbe.

Zarada na papiru i tinti

Istina je, i neke škole to naplaćuju. Na stranicama V. gimnazije u Zagrebu (Klaićeva) stoji kako je “upravna pristojba za izradu duplikata svjedodžbe 70 kuna”. Isto toliko košta i duplikat maturalne svjedodžbe.

Istražili smo koliko koštaju i neke druge potvrde koje nam mogu zatrebati. U OTP banci besplatno će dati potvrdu da je netko isplatio stambeni i hipotekarni kredit, ali 50 kuna košta potvrda za sve ostale kredite. Potvrda o de/blokadi računa je 20 kuna. Iz Fine odgovaraju da pojedinac od prošle godine besplatno može doznati ako ga je netko blokirao i tko je to, kao i za koji dug je netko ovršen.

Zagrebački električni tramvaj ne naplaćuje

Zagrebački električni tramvaj | Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Potvrdu o cijeni karte koju netko treba, primjerice za poslodavca, iz Zagrebačkog električnog tramvaja poslat će i mailom, i to besplatno.

Za duplikat diplome prvo objava u Narodnim novinama

Zagreb: Narodne novine u naselju Savski Gaj | Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Tko želi duplikat svoje diplome, prvo mora objaviti gubitak originala u Narodnim novinama, a za to treba imati 100 kuna biljega.         U nekim školama ne naplaćuju izdavanje diplikata potvrde o završenom školovanju, ali za to treba imati biljege, što je zapravo upravna pristojba.     

Hrvatske željeznice - besplatno

Nagibni vlak u mjestu PerkoviÄ? | Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Potvrde o cijenama voznih karata Hrvatske željeznice izdat će besplatno.

 

Tema: Hrvatska

Komentari (41)
  • Kad procitam da za nesto trebaju biljezi u 2019.godini, dodje mi da vristim. O pecatima da ne pricam.

    12. 4. 2019,   00:03
  • Sisaj ovce.Pas mater vise.Dokle?

    11. 4. 2019,   23:20
  • Gulikože

    11. 4. 2019,   23:12