Obavijesti

News

Komentari 175

'Povećali smo minimalac, stopa nezaposlenih je rekordno niska'

'Povećali smo minimalac, stopa nezaposlenih je rekordno niska'
9

Premijer je rekao da se krajem studenog broj blokiranih s dugom do 25.000 kuna smanjio se za 11.000. U sljedećim tjednima, mjesecima predložit će mjere kako bi riješili problem i ostalih blokiranih

VIDEO

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade istaknuo je kako je Europska komisija prije dva dana odobrila jamstva države za brodogradilište Uljanik, a naglasio je i kako je danas donesena odluka o isplati plaća radnicima.  

- Važno je da se nastavi proces restrukturiranja Uljanika i da se nađe strateški partner - istaknuo je. 

Što se tiče sisačke Rafinerije, istaknuo je kako je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić jučer vrlo jasno pojasnio stav Vlade koji se odnosi na opstanak i aktivnosti Rafinerije.

-  Svim radnicima trebala biti ponuđena adekvatna zamjenska radna mjesta u Rafineriji. A što se tiče INA-e, nastavljamo s razmatranjem ponuda koje su stigle za savjetnike i proces dijaloga s MOL-om oko otkupa dionica - poručio je. 

Osvrnuo se i na kritike predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je danas u Kutini pozdravila rad Vlade, ali i poručila kako ekonomski pokazatelji moraju biti bolji za građane. 

'Ako država bolje stoji, građani to moraju osjetiti na računima'
'Ako država bolje stoji, građani to moraju osjetiti na računima'

Plenković je poručio kako su makroekonomski pokazatelji dobri te da mogu biti ponosni na njih. Podsjetio je i na podizanje minimalne plaće dva puta po pet posto te kako je prosječna plaća porasla za tri, a na godišnjoj razini za 6,6 posto.

- Povećana je i potrošnja. Nezaposlenost nam je rekordno niska, stopa zaposlenosti raste, nastavili smo s poreznim rasterećenjem. Sve su to mjere koje poduzima Vlada - poručio je.

Naglasio je i kako Ministarstvo pravosuđa radi na oformljavanju radne skupine koja će raditi na novom Ovršnom zakonu. 

- Krajem studenog broj blokiranih s dugom do 25.000 kuna smanjio se za 11.000. U sljedećim tjednima, mjesecima predložit će mjere kako bismo riješili i taj problem blokiranih građana - naglasio je.

Vlada je u srijedu na sjednici dala suglasnosti za nekoliko kreditnih zaduženja; Zračnoj luci Split kod HBOR-a u iznosu 300 milijuna kuna radi rekonstrukcije i dogradnje putničkog terminala te Hrvatskim cestama uz državno jamstvo kod Zagrebačke banke i PBZ-a u iznosu 40 milijuna eura radi financiranja obrtnih sredstava, tj održavanja likvidnosti. 

U saborsku proceduru uputila konačni prijedlog Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Ministra poljoprivrede Tomislav Tolušić naglasio je kako će ovim izmjenama OPG-ovi biti zaštićeni od ovrhe.
- Proizvodni resursi, traktori, kombajni, stoka, koji su neophodni za obavljanje poljoprivrede, bit će zaštićeni od ovrhe kao i imovina nužna za obiteljski život i stanovanje - rekao je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković dodao je kako vjeruje da će taj Zakon u pogledu pravne sigurnosti na kvalitetan način urediti položaj OPG-ova.

Tolušić je istaknuo kako se Zakonom utvrđuju uvjeti za obavljanje gospodarske djelatnosti poljoprivrede i s njom povezanih dopunskih djelatnosti na OPG-u, način i uvjeti za upis u upisnik OPG-ova, odgovornost i prava nositelja i članova OPG-a i nadzor u primjeni zakona.

Naglasio je kako se po prvi put jasno razlikuju poljoprivrednici koji proizvode za tržište od samoopskrbnih OPG-ova. 
- Popis onih koji proizvode i prodaju proizvode na tržištu, odnosno registar OPG-ova će biti javno objavljen i konačno će se znati tko, što i koliko točno proizvodi na hrvatskom selu i poljoprivredi - rekao je dodavši kako Zakon ne nameće nikakve dodatne troškove za OPG-ove. 

Vlada je donijela i novi Zakona o tržištu plina kojim se tržište plina usklađuje s pravnom stečevinom Europske unije, a koji bi morao stupiti na snagu najkasnije 28. veljače 2018. godine.

Odbili su prijedlog izmjena Zakona o HRT-u 

Tim Zakonom produžuje se zaštita kućanstava u pogledu cijena i sigurnosti opskrbe te dostižu rokovi za normalno funkcioniranje tržišta i popunu skladišta.
- Ključne promjene u novom Zakonu odnose se na transparentno propisivanje pravila i procedura prilikom obavljanja energetskih djelatnosti u sektoru plina, kako bi se svim sudionicima omogućila ista i transparentna pravila sudjelovanja na tržištu i zaštitili krajnji kupci u obvezi javne usluge odnosno kućanstva - rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Zakonom se propisuje metodologija za reguliranu cijenu plina za kućanstva u obvezi javne usluge kojom će se zadržati regulirana cijena za javnu uslugu kako bi se zaštitila kućanstva.
Jedna od bitnih izmjena je i propisivanje postupka odabira opskrbljivača na veleprodajnom tržištu (OVT) u prijelaznom razdoblju koje traje tri plinske godine, a nakon čega se uloga OVT-a ukida. Počinje 1. listopada 2018., a završava 1. listopada 2021.

Donijeli su i uredbu o ljetnom računanju vremena u 2018., 2019., 2020. i 2021. godini.

A odbili su prijedlog izmjena Zakona o HRT-u Živog zida i Snage kojim su htjeli ukinuti mjesečnu pristojbu, odnosno zamijeniti je državnom potporom za javne radiodifuzijske usluge s osiguranjem sredstava iz kapitalnog računa iz bilance Hrvatske narodne banke. 
- Financiranje Hrvatske radiotelevizije putem mjesečne pristojbe propisano u skladu s Preporukom o jamstvu neovisnosti javne radiodifuzije koja pristojbu predviđa kao način financiranja javne televizije u kontekstu njezine neovisnosti od političkog utjecaja. Ističemo da je ovaj model financiranja HRT-a putem pristojbe detaljno razmotren kad se donosio Zakon o HRT-u 2010. godine te je ovo rješenje prihvaćeno od širokog kruga dionika te odobren od strane stručnih službi Europske komisije - stoji u obrazloženju Vlade. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 175
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe