Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

"Povećanje prireza je izravan napad na džepove Splićana!"

None Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Proračun Grada Splita, unatoč prijeko potrebnom zamahu, nije razvojan niti socijalan. Stranci Pametno redom su odbijeni amandmani, svih 11, kažu u stranci

Nakon što je HDZ u  Splitu u ponedjeljak povećao prirez za čak 50 posto, u utorak je priopćenjem reagirala stranka Pametno. 
- Ono što HDZ radi već 25 godina u državi, sada provodi i na lokalnoj razini. Povećanje prireza u Splitu izravan je napad na džep građana. Dok rashodi za zaposlene rastu, gradonačelnik uzima umirovljenicima da bi dao svojim savjetnicima - kažu u stranci

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 
" Proračun Grada Splita, unatoč prijeko potrebnom zamahu, nije razvojan niti socijalan. Stranci Pametno redom su odbijeni amandmani, svih 11, od kojih je većina bila socijalnog karaktera, predlažući financiranje asistenata u vrtiću, sufinanciranje programa vrtića i jaslica za dvoje i više djece, sufinanciranje cjelodnevnog i produženog boravka u osnovnim školama i brojni drugi.
 

- Najveći poraz ovog proračuna su rashodi koji čine troškovi gradske administracije, rashodi za zaposlene i materijalni rashodi. Oni i dalje rastu u odnosu na 2016. i čine oko 50% cijelog proračuna. To je strašno. Da su tu rashodi smanjeni za samo 10%, ušteda bi bila 40 milijuna kuna. 40 milijuna kuna, a prirezom planiraju uprihoditi 20 milijuna kuna. Jednostavno nisu smjeli posegnuti u džep građana. Pritom prihodi planirani od pomoći međunarodnih organizacija i EU fondova su izuzetno niski. Žalosti činjenica da je i tu rad loš, odnosno da ga nema – kaže Marijana Puljak, predsjednica Pametno i potpredsjednica Gradskog vijeća Grada Splita i ističe - Jučer je gradonačelnik uzeo umirovljenicima da bi mogao financirati HDZ-ove savjetnike. 2.500.000 kuna pomoći umirovljenicima je ukinuto, da bi ih se potrošilo za raznorazne nove savjetnike, pored 500 zaposlenika gradske uprave. 
 

Glasanje o proračunu nije samo glasanje o brojkama, zaključuju u stranci Pametno. To je istovremeno glasanje o povjerenju gradonačelniku i njegovoj ekipi. Već 25 godina na državnoj i lokalnoj razini sustavno dokazuju kako u njih ne treba imati povjerenja. Ovaj proračun je samo još jedan dokaz u nizu jer jedino što znaju efikasno raditi jest bujanje administracije i osiromašivanje građane ove zemlje".

Komentari (44)
  • To znaju i djeca iz vrtića... nego, što ćete poduzet po tom pitanju? Što ste ikad poduzeli po bilo kojem pitanju, ne samo vi nego i cijela tzv. "oporba"? Ste pitali od kud tolki manjak u gradskuj kasi, gdi je lova? Samo analize i primjećivanja... za to je i onak zadužen sindikalni talog na čelu sa prvoborcem borbe za prava neradništva kreštimirom serevom - košaricom...

    12. 9. 2017,   10:18
  • srićom povećanje ni puno,saam 50%...

    12. 9. 2017,   10:06
  • Najkriminalnija vlast na svitu vlada u Hrvatskoj. Sve šta ne mogu na državnoj razini, učine na lokalnoj. Rezultati nisu bitni za građane, ali za njihov đep jesu itekako.

    12. 9. 2017,   10:11