Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Država će poticati potrošnju i uvoz, tu je griješio i Sanader'

None Foto: 24sata Video

Smanjuje se izvoz, povećava uvoz. To smo vidjeli u doba Sanadera, ekonomska politika se temeljila na potrošnji i bojim se da ćemo ponoviti greške od prije desetak godina - rekao je Lalovac...

Bivši ministar financija Boris Lalovac gostujući u studiju 24sata komentirao je povećanje proračuna koje planira ova Vlada. Rekao je da je on bio ministar u godinama kad je došlo do rezanja javne potrošnje.

- Raste osobna potrošnja, smanjuje se izvoz, povećava uvoz. To smo vidjeli u doba Sanadera, ekonomska politika tada se temeljila isključivo na potrošnji i bojim se da ćemo ponoviti greške od prije desetak godina - rekao je Lalovac.

POGLEDAJTE VIDEO:

Govoreći o smanjenju poreznog opterećenja koje bi, prema mišljenju Vlade, trebalo potaknuti potrošnju, Lalovac je rekao da rasterećenje pozdravlja, ali:

- Porezni prihodi se povećavaju za 20 milijardi kuna što znači da će te novce uzeti od građana i poduzeća. Moramo zadržati rashode, ne smije se dogoditi eksplozija rashoda. 

Lalovac kaže da smo u najbolja vremena od PDV-a prikupljalo 37 milijardi kuna, a sada država prikuplja 50 milijardi kuna:

- Nek mi netko objasni kakvo je to rasterećenje građana - pita se Lalovac.

Kažu da je proračun socijalan i društveno odgovoran i da potiče gospodarstvo, koliko očekujete da će se povećati mirovine?

- Neće se značajno povećati jer smo u zadnje dvije godine imali deflaciju. Građani i kompanije su preopterećenje porezima. Moramo govoriti o onome koliko građani mogu dati, a ne o onome koliko državi treba.

Je li porezna reforma prevara?

- Marića sam javno podržavao da rashodovnu stranu proračuna drži pod kontrolom. Vjerujem da mu nije bilo lako i da to želi držati pod kontrolom. Brojke i činjenice su da rashodi rastu, a taj dio rashoda se pokriva pretpostavkom rasta prihoda. A što ako prihodi ne budu rasli? Sve se baca na osobnu potrošnju, ali pitaje je do koje razine ona može rasti.

Očekujete li da će se građani opet početi zaduživati?

- Građani su uvijek razumniji od države i pokrivaju se onoliko koliko mogu. Država uvijek svoju neracionalnost prebacuje na građane. Država uvijek može uvesti novi porez..uvodi se porez na nekretnine, a prirez se ne smanjuje. Povećavaju i trošarine, PDV...Trebamo biti racionalni i svakom ministru dati nagradu za uštede. 

Gdje je pogriješio SDP, zašto ste izgubili vlast?

- Loša komunikacija Milanovića sigurno je utjecala na birače SDP-a. Velik dio naših birača nije izašao na izbore. Bili smo i podijeljena stranka, članovi su se podijelili između Milanovića i Komadine. Treća stvar, SDP je u lipnju očekivao da je dobivanje izbora gotova stvar. 

Bernardić je sličniji Plenkoviću, jeste prekasno odlučili mijenjati?

- Ja se više bavim financijama. Bernardić je dugo u stranci i obnašao je važne funkcije. Već na lokalnim izborima u svibnju vidjet ćemo je li se trend okrenuo u korist SDP-a. 

Gdje vi sebe vidite? Hoćete li se kandidirati za stranačka tijela?

- Vidjet ćemo još. Nisam nikad bio za nekakvu funkciju, i kad sam izabran za ministra financija nisam bio prvi izbor. Malo tko je bio voljan preuzeti tu funkciju. 

 

 

Komentari (37)
  • Lalovac je bio najbolji SDPov ministar. Sigurno puno pošteniji,pametniji i sposobniji od K plus ministra.

    29. 11. 2016,   14:10
  • Ne slažeš se? Komentiraj!

    29. 11. 2016,   13:43
  • Kada netko prića da će smanjiti rashode i donese proračun-nacrt koji pokazuje 5 milijardi više utrošenog novca i vrapcu na grani je jasno da tu rupu pokrivaju krediti ili novo opterećenje građana jer je TAKOZVANA REFORMA rasteretila poduzetnike. Troškove države treba srezati upravo za tih 5 milijar. a novo zaposleni u ovoj godini u državnoj upravi poslati na hlađenje, e a to su kumovi i rođe koliko samo ima tih domoljuba.

    29. 11. 2016,   18:47