Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Povezivanje: U Puli otvoreno pristanište za hidroavione

None Foto: Čitatelj 24sata 4

Letovima će se uskoro svakodnevno povezivati Mali Lošinj, Zadar, a letovi će ići i do Raba, Cresa te do Rijeke. Tako će se povezati cijela sjeverna obala Hrvatske

Prvi hidroavion tvrtke European Coastal Airlines (ECA) sletio je u subotu u 13 sati u Pulu. Gradonačelnik Pule Boris Miletić dočekao je vlasnika tvrtke ECA Klausa Dietera Martina na pristaništu te su zajedno, rezanjem vrpce obilježili i službeno otvorenje hidroavionskog pristaništa na pulskoj Rivi.

Povijesnom događaju slijetanja hidroaviona u Pulu nazočio je velik broj uzvanika, predstavnika medija i građana Pule. Nezaboravan pogled na slijetanje aviona oduševio je sve nazočne koji su spontanim pljeskom pozdravili spuštanje aviona na vodu. 

Hidroavionsko pristanište od velike je važnosti za poslovne i privatne subjekte koji imaju potrebu brzo i sigurno se kretati po hrvatskoj obali i otocima. Fleksibilnost ovog oblika prijevoza nadasve omogućuje prilagodljivost ECA-inog aviona koji se može spustiti podjednako na vodenu površinu kao i na kopno. 

- Nakon odrađenog europskog projekta u koji smo krenuli sa željom uspostave i boljeg korištenja prometnih pomorskih veza hidroavionima, danas već vidimo konkretne rezultate otvorenjem hidroavionskog pristaništa u Puli. Naravno da nam je bio cilj povezivanje s našim otocima i ostalom obalom, a posebno, povezati u budućnosti obalu Hrvatske i Italije - naglasio je gradonačelnik Pule te zaželio kompaniji puno uspjeha, mirno more i dobro vrijeme. 

Klaus Dieter Martin je zahvalio na srdačnoj dobrodošlici gradonačelniku i nazočnim gostima te istaknuo da je ovo povijesni trenutak gdje se ne povezuju samo obala s otocima Hrvatske, već će se uskoro međunarodnim letovima povezati i obale Hrvatske i Italije.

- Pula je za nas vrlo važno pristanište hidroaviona na Sjevernom Jadranu jer će uskoro svakodnevno povezivati Mali Lošinj, Zadar, letovi će ići i do Raba, Cresa te do Rijeke. Tako ćemo povezivati cijelu sjevernu obalu Hrvatske. Tijekom ljeta bit će dva do tri leta dnevno. Također uskoro planiramo realizirati letove prema Anconi, Raveni i Veneciji. Zahvaljujem se gradonačelniku Pule, Gradu Puli, predstavnicima Lučke kapetanije i Lučke uprave Pula koji su zajedno s nama imali viziju i omogućili realizaciju ovog projekta - istaknuo je gospodin Dieter Martin u svojem obraćanju brojnoj publici i gostima na pulskoj Rivi.

Pozicija otvorenja današnjeg pristaništa hidroaviona je privremena lokacija. Uskoro će se prebaciti na sjeverniji dio pulske Rive gdje je međunarodno pristanište te će trajno ostati na toj lokaciji. Planirana je i baza gdje bi hidroavioni mogli noćiti te bi se tako omogućilo vrlo rano uzlijetanje i pristizanje na brojna mjesta u ranim jutarnjim satima. Trenutno je zaposleno 6 osoba u pristaništu Pula, a planirano je zapošljavanje još petnaestak osoba. 

- Vrlo sam ponosan da je naša tvrtka osnovana u Hrvatskoj. Projekt prometnog povezivanja hidroavionima ne samo da je prvi realiziran u Hrvatskoj, već je i prvi takav projekt realiziran u Europi - završio je svoje obraćanje gospodin Dieter Martin uz napomenu da će pružati svim svojim korisnicima vrhunsku uslugu i maksimalnu sigurnost. 

Karte za letove koji kreću od 1. siječnja 2015. godine su već u prodaji te se mogu kupiti na prodajnim mjestima tvrtke ili online na www.ec-air.eu. U privitku dostavljamo raspored letova koji je važeći za razdoblje do kraja mjeseca ožujka 2015. godine.

Komentari (5)
  • Dobra vijest, sad još da dodaju neku trajetnu ili katamaransku liniju. Pula je prije 100 godina imala i hidrobazu i vezu sa pola svijeta, a danas moram objašnjavati turistima kako u nekad jednoj od najvećih i najvažnijih luka na ovom prostoru više ne postoje nikakve linije prema kvarnerskim otocima, Dalmaciji ili Italiji.

    21. 12. 2014,   11:14
  • Ajde bar jedna dobra vijest.Ako ovako nastavimo prestici cemo Ameriku i Kinu zajedno. :D

    21. 12. 2014,   12:19
  • Zna li ko posto karta pula-split i imal direktno do mostara?

    21. 12. 2014,   15:30