Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Povijesna svemirska 'ženska šetnja' zakazana je za petak

Isključivo ženska šetnja trebala se dogoditi u ožujku no morala je biti otkazana jer jedna od austronautkinja nije imala dobro svemirsko odijelo, pa ju je u toj zadaći morao zamijeniti kolega...

Američke astronautkinje Christina Koch i Jessica Meir ući će u povijest u petak kao sudionice prve potpuno ženske svemirske šetnje u koju će izaći s Međunarodne svemirske postaje (ISS) da zamijene neispravnu bateriju. 

Izlazak je predviđen u 13.50 po srednjoeuropskom vremenu i trebao bi potrajati nešto više od pet sati koliko će, procjenjuje se, biti dovoljno da završe posao. 

Isključivo ženska šetnja trebala se dogoditi u ožujku no morala je biti otkazana jer jedna od austronautkinja nije imala dobro svemirsko odijelo, pa ju je u toj zadaći morao zamijeniti kolega.

“Naša postignuća nadahnuće su studentima diljem svijeta, pokazuju da vas težak rad može odvesti do velikih visina i svi studenti trebali bi se vidjeti u takvim postignućima", rekla je glasnogovornica NASA-e u najavi ženske šetnje. 

Izlazak dviju žena prenosit će se uživo na televiziji  Američke svemirske agencije (NASA) i na njezinoj mrežnoj stranici. 

Astrounautkinje Christina Koch i Jessica Meir zamijenit će bateriju u koju se pohranjuje električna energija sa solarnih panela kako bi ISS imao električne energije i kada nije izloženoj izravnoj Sunčevoj svjetlosti.  

Koch bi trebala biti rekorderka po najduljem boravku u svemiru za žene jer je predviđen njezin ostanak u orbiti do veljače 2020.

Svemirske šetnje za nju su posebno važne, kazala je.

"Ono što sada radimo pokazuje sav rad koji su u prethodnim desetljećima obavljale žene kako bi nas dovele do točk gdje smo dana", dodala je Meir.

Koch je već prošetala svemirom te će joj izlazak u petak biti četvrta šetnja, a njezinoj kolegici Meir prva.  

S ISS-a se od 1998. godine obavilo 200 svemirskih šetnja.

Ženska šetnja u svemiru najavljena u ožujku morala je biti otkazana jer je svemirsko odijelo astronautkinje Ann McClain bilo preveliko te je njezin izlazak iz sigurnostnih razloga bio otkazan.

Ukupno je 14 žena dosad prošetalo svemirom, a prva je bila ruska kozmonautkinja Svetlana Savickaja u srpnju 1984.

Prvi muškarac koji je to učinio bio je ruski kozmonaut Leksej Leonov 1967. godine.

Glasnogovornica NASA- navodi da je sve veći broj žena astronautkinja. 

"Godine 2013. pedeset posto kandidata za astronauta bile su žene", a od 11 članova kandidata u programu obuke u 2017. bilo je pet žena".

Komentari (7)
  • Treba dobro provjeriti odijelo da nema kakva rupica da joj voda ne udje. Neka paze kada snimaju da se vise ne vide mjehurici zraka.

    17. 10. 2019,   18:30
  • kakva smo mi sprdacina od rase..... setnja svemirom hahahahahhaha

    17. 10. 2019,   17:19
  • Kada se prošetaju mjesecom, onda će to biti senzacija.

    17. 10. 2019,   16:42