Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Povijesni rekord: Za mirovine će potrošiti 40,1 milijardu kuna

None Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Iako je broj zaposlenika, prema evidenciji HZMO-a, veći nego prošlih godina, izdvajanja po osiguraniku ipak značajno rastu i u odnosu na lani porasla su za 500-tinjak kuna

Hrvatska će u ovoj godini za isplatu mirovina potrošiti rekordnih 40,1 milijardu kuna, pokazuju podaci Ministarstva financija i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), piše u utorak Jutarnji list.

To je, upozoravaju ekonomisti, dosad najveći iznos potreban za isplatu mirovina u Hrvatskoj. Ovogodišnji je iznos, inače, 1,2 milijarde kuna veći nego lani, navodi dnevnik.

Stavimo li ukupno izdvajanje za mirovine u odnos s brojem osiguranika, odnosno zaposlenika koji su u prvih šest mjeseci ove godine plaćali mirovinsko osiguranje, dobivamo podatak da će svaki zaposlenik za održavanje postojećeg mirovinskog sustava ove godine platiti visokih 26.022 kune.

Iako je broj zaposlenika, prema evidenciji HZMO-a, veći nego prošlih godina, izdvajanja po osiguraniku ipak značajno rastu i u odnosu na lani porasla su za 500-tinjak kuna. Mirovinski se sustav ne financira isključivo izdvajanjima zaposlenika, no i ovaj statistički podatak govori o porastu troškova mirovinskog sustava, ističe Jutarnji. 

Iako izdaci za isplatu mirovina rastu iz godine u godinu, njihov se udio u hrvatskom bruto domaćem proizvodu (BDP) posljednjih godina smanjuje. Razlog je ubrzanje gospodarskog rasta. Kako pokazuju podaci HZMO-a, dosad najveći udio mirovinskih rashoda u hrvatskom BDP-u zabilježen je 2015. godine, 11,4 posto, a prošle je godine taj udio iznosio 10,3 posto. Podataka za ovu godinu još nema, no vjerojatno se neće bitnije razlikovati od onih za 2018.

Unatoč tome, Hrvatska, kad je riječ o održivosti mirovinskog sustava, teško da može mirno spavati. Upravo suprotno. I domaći i strani analitičari već dulje upozoravaju da se naš mirovinski sustav približava točki pucanja. Isplata mirovina, doduše, nije upitna niti bi to trebala postati u bliskoj budućnosti, ali starenje stanovništva i masovno iseljavanje mlađe populacije isplatu će činiti težom, piše Jutarnji list.

Komentari (60)
  • A tek dogodine,kad bude sva sila novih umirovljenika koji nikad nisu uplatili kune u fond a dobit će nacionalne mirovine? Pa se cijela susjedna nam pokrajina prikopča na sisu? Morat će onima koji su radili smanjiti ili oduzeti mirovine jer mogli su i uštedjeti nešto za starost,ko im kriv

    27. 8. 2019,   09:57
  • zaboli k vladajuće za narod za mirovinski fond...oni su doživotno osigurali i prapraunuke...

    27. 8. 2019,   09:46
  • Hmm.. Uplaćuješ dio svoje plaće u mirovinski fond, i ti novci se savljaju na hrpu i ulažu u dionice državnih firmi te se kupuju dionice firmi u kojima ima budućnosti, tj tvoja mirovina će biti veća ovisno o tome u koje je dionice otišao tvoj mirovinski fond...toko bi trebao funkcionirati trenutni sistem. Ali u stvarnosti naši mirovinski fondovi isplaćuju trenutne mirovine ili se s njim kupuju dionice propalih firmi da bi nekolicini pasale cijene, kao popularna brodogradnja rade sa orgromnim minusom, ali i dalje se šalju financije za takve firme nije ni čudno da se nema dovoljno financija za mirovine, osiguranje kao i mnoge druge stvari.

    27. 8. 2019,   10:14