Obavijesti

News

Komentari 111

Povjerenstvo kaznilo Merzel i Ivana Račana sa 6 tisuća kuna

Povjerenstvo kaznilo Merzel i Ivana Račana sa 6 tisuća kuna
12

Pokrenut je postupak protiv Milana Bandića, Željka Keruma, Jure Šundova i Anđelke Visković, Josipa Salapića. Utvrđeno je da Karamarko nije u sukobu interesa

VIDEO

Pritvorena sisačka županica Marina Lovrić Merzel kažnjena je sa 6000 kuna po Zakonu o sprečavanju sukoba interesa. Odlučilo je tako Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jer nije tražila mišljenje Povjerenstva o subvencijama Radiju Quirinus, čiji je suvlasnik njen suprug Mladen Merzel.

- Olakotna okolnost je da je radio u poslovnom odnosu još od 2002. godine i tablice pokazuju da im nije dodatno pogodovala otkako je stupila na dužnost i otkako je u braku s Mladenom Merzelom - rekla je Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva.

Lovrić Merzel je tražila da se odgodi odlučivanje budući da je u pritvoru. Povjerenstvo to nije uvažilo jer je imalo sve dokumente, a pošto je pozvana preko Županijskog suda, mogla se i pojaviti.

Povjerenstvo je donijelo odluku i da će poslati Državnom odvjetništvu odluku kako bi se utvrdilo ništetnost ugovora Županije i rada.

Kažnjen i Ivan Račan

Zastupnik SDP-a Ivan Račan je kažnjen također sa 6000 kuna koje mora platiti u dva mjeseca jer nije gotovo godinu i pol prenio upravljačka prava u svojoj tvrtki Maksima Komunikacije. Kada je postao zastupnik 2011. godine morao je to uraditi, ali je čekao sve do ožujka 2013. godine.

Šantek nije kažnjen

HDZ-ov saborski zastupnik Ivan Šantek nije kažnjen iako je Povjerenstvo utvrdilo da protuzakonito dobio 87.541 kunu iz proračuna Sisačko-moslavačke županije. Šantek je, među ostalim, i u saborskom Odboru za nacionalnu politiku i unutarnju sigurnost. 

U razdoblju od 2004. do 2005. godine dobivao je naknadu od županijske Skupštine, iako je bio plaćen kao zamjenik tadašnjeg župana Đure Brodarca.

- Iako je i tada bilo propisano da se ne smiju dobivati dodatne naknade uz plaću, mi vas ne možemo kazniti jer moramo raditi po sadašnjem zakonu. Zato je odluka deklarativna i kao upozorenje ostalima. Dužnosnici još ne znaju ni danas za ove zakonske odredbe - rekla je predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković.

Šantek se branio da se radi o političkom podmetanju i da on nije bio kriv što ga računovodstvo i pravnici nisu obavijestili o promjeni zakona.

Pokreće se postupak protiv Bandića i Salapića

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je u sukobu interesa  jer je od 2009. do 2013. primao naknadu od Turističke zajednice Grada Zagreba kao predsjednik Istovremeno je primao i gradonačelničku plaću Bandić je t2011. zatražio od Povjerenstva mišljenje o tome. Povjerenstvo je donijelo odluku da ne smije primati naknadu i zato se pokreće postupak. Također tijekom 2010. primao je naknadu od poduzeća Duplicato media.

Postupak je pokrenut i protiv Josipa Salapića (HDSSB) jer je kao saborski zastupnik bio u Nadzornom odboru Bizovačkih toplica. U roku od 15 dana se mora očitovati o tome je li primao naknadu i u kojem iznosu.

Kerum i njegovi zamjenici u sukobu interesa

Postupak je pokrenut i protiv bivšeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma jer nije prijavio imovinsku karticu nakon što je prestao biti gradonačelnik, a postao saborski zastupnik. Povjerenstvo je u više navrata od njega poštom i pisanim putem tražilo da dostavi spomenuti karticu, no on je odbijao zaprimiti tu pošiljku na nekoliko adresa na koje je slana da bi je na kraju preuzela njegova sestra Nevenka Bečić 31. ožujka 2014., no on u 15 dana ipak nije napravio traženo.

Postupak je također pokrenut i protiv njegovih zamjenika Jure Šundova i Anđelke Visković. Šundovu je isplaćeno oko 300 tisuća kuna za Čistoću, Vodovod i kanalizaciju, Promet i TZ, a Visković 68 tisuća kuna dok je Kerum nije smjenio s mjesta predsjednice TZ-a.

Karamarko od KK Zagreb ne prima naknadu

Povjerenstvo neće pokrenuti postupak protiv predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka kojeg je netko prijavio zbog suvlasništva u više kompanija, a jedna od njih je i Soboli, te članstva u Upravnom odboru KK Zagreb. Utvrđeno je da je stupanjem na dužnost ravnatelja POA-e 2005. godine prebacio upravljačka prava sa svih tvrtki, a 2006. prenio i poslovne udjele te nije njihov vlasnik, a od KK Zagreb ne prima naknadu, pa nema sukoba interesa.   

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 111
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...