Obavijesti

News

Komentari 50

Bandića kaznili s 30.000 kuna, a Pupovac je povrijedio zakon

Bandića kaznili s 30.000 kuna, a Pupovac je povrijedio zakon
4

Protiv Kolinde Grabar Kitarović te ministara Damira Krstičević, Tome Medveda i Nine Obuljen Koržinek postupci se pred Povjerenstvom neće pokretati

VIDEO

Povjerenstvo za odlučivanje u sukobu interesa odlučilo je kazniti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića novčanom kaznom od 30.000 kuna. Razlog je jer su Grad Zagreb i gradska poduzeća sklopili ugovore o zastupanju s Hanžekovićevim odvjetničkim uredom.  Povjerenstvo upozorava da je Bandić bio u odnosu ovisnosti, jer mu je upravo Hanžeković platio jamčevinu od 15 milijuna kuna za izlazak iz pritvora.

Povjerenstvo drži i da je Milorad Pupovac prekršio zakon jer se 2016. godine nije izuzeo iz glasovanja o dodijeli proračunskog novca udrugama nacionalnih manjina među kojima je i SNV kojem je predsjednik.

Iz zapisnika sjednice Savjeta, koji je dostavljen povjerenstvu, navodi se da je odluka o raspodijeli novca donesena jednoglasno, a od glasovanja se izuzeo Šandor Juhas.

Protiv Kolinde Grabar Kitarović te ministara Damira Krstičević, Tome Medveda i Nine Obuljen Koržinek postupci se neće pokretati.

Zagreb: 2. Izborna skupština Mladi 365, Stranke rada i solidarnosti

>>>>Tijek sjednice:

11.40 - Sve odluke su donesene jednoglasno kako je i predloženo.

11.35 - Na sjednici povjerenstva predloženo je da se ne pokrenu postupci protiv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović te ministara Damira Krstičevića i Tome Medveda ni ministrice Nine Obuljen Koržinek.

Predsjednica je prijavljena zbog sumnje da je primila nedopušten dar ljetovanjem u vili Silente na Visu u vlasništvu poduzetnika Hrvatska Šimunića. Povjerenstvo nije dobilo tražene podatke iz vile je li predsjednica u to vrijeme boravila u vili, a od MUP-a su dobili su odgovor da je riječ o klasificiranim podacima budući da je predsjednica štićena osoba. Ministar Krstičević prijavljen je povjerenstvu zbog sumnji da je pogodovao i uhljebio Gordana Kolaka, dugogodišnjeg člana HDZ-a u tvrtku Dalekovod.

Iz dokumentacije koje je povjerenstvo dobilo Kolak je zaposlen na prijedlog jednog od člana Nadzornog odbora Dalekovoda. Prijava za ministra Medveda, stigla je zbog sumnje da je uhljebio sina u tvrtki AKD. Povjerenstvo je utvrdilo da ta tvrtka nema poslovni odnos s ministarstvo i da je njegov sin prošao proceduru kod zapošljavanja kao i ostali. Ministrica kulture prijavljena je zbog imenovanja ravnateljice hrvatskog Muzeja turizma. 

11.00 - Predlaže se da se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazni sa 30.000 kuna na deset rata. Razlog je jer su Grad Zagreb i gradska poduzeća sklopili ugovore o zastupanju s Hanžekovićevim odvjetničkim uredom. 

Povjerenstvo upozorava da je Bandić bio u odnosu ovisnosti, jer mu je upravo Hanžeković platio jamčevinu od 15 milijuna kuna za izlazak iz pritvora. U povjerenstvu navode da se odvjetnički ured Hanžeković jedini se javio na natječaj, a ugovore je potpisao upravo zagrebački gradonačelnik. Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković navela je da je poslovnim odnosom s gradom Zagrebom odvjetničko društvo ostvarilo dobit jer je vrijednost potpisanog ugovora 25 milijuna kuna za godinu dana. 

- Bandić nije smio potpisivati ugovore i donositi odluke u ovom slučaju - kazala je Novaković. 

Članovima povjerenstva čudno je da se od brojnih odvjetničkih ureda u Zagrebu samo Hanžeković javio na natječaj.

Povjerenstvo će o ovoj sankciji tek odlučivati, a Bandić se o slučaju pismeno očitovao. 

10.40 - Povjerenstvo će kasnije odlučivati je li Pupovac povrijedio zakon jer se nije izuzeo iz glasovanja. Članica Tatjana Vučetić predložila je da donošenje odluke da je Pupovac prekršio zakon.

Zagreb: Pupovac komentirao izjave vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave

10.30 - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučuje je li zastupnik Milorad Pupovac (SDSS) prekršio odredbe zakona jer je 2016. kao član vladinog Savjeta za nacionalne manjine odlučivao o raspodjeli proračunskog novca udrugama nacionalnih manjina među kojima je i SNV kojem je predsjednik. Iz zapisnika sjednice Savjeta, koji je dostavljen povjerenstvu, navodi se da je odluka o raspodijeli novca donesena jednoglasno, a od glasovanja se izuzeo Šandor Juhas.

Svoju obranu pred povjerenstvom iznio je i sam Pupovac koji tvrdi da nije prekršio odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa, ali poručuje da će poštovati odluku povjerenstva kao institucije. 

- SNV nije skup privatnih ljudi koji su sa mnom interesno povezani - ustvrdio je.

Popovac je potvrdio da je bio na sjednici 2016. godine i napomenuo da je tada vođena antimanjinska politika i uskraćivan novac za djelovanje. 

- U mojoj i memoriji Savjeta nije zabilježeno da sam glasao - poručio je Pupovac.

Povjerenstvo danas o Bandiću, Kolindi, Pupovcu, Krstičeviću...

Na današnjoj sjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koja počinje u 10 sati, očekuje se donošenje odluka u predmetu Milorada Pupovca, zastupnika u Hrvatskom saboru, i u predmetu Milana Bandića, gradonačelnik Zagreba.

Na dnevnom redu je i donošenje odluka o pokretanju ili nepokretanju postupka u predmetima predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića, ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava