Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Povjerenstvo ne priznaju, samo sud svoje partije: Opet smjena?

None Foto: Pixsell

INSTITUCIJA KOJA ŽULJA Vladajući su likovali kad su se riješili Dalije Orešković. Sad im smeta i Nataša Novaković koja smatra da je realno da Vlada smjeni Povjerenstvo

Prema onome što sam vidio, mogu reći da ću se pripremiti te poduzeti pravne radnje kako i na koji način osporiti tu odluku jer smatram da nisam povrijedio načela djelovanja.

Rekao je to ministar Zdravko Marić, kojega je odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa dočekala u Bruxellesu. Bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić nije krila razočaranje.

- Mogu podnijeti tužbu Upravnom sudu kao što je to svojevremeno napravio Tomislav Karamarko. Ako to ministar i napravi, rekla bih: ‘Sretno mu s tim’. Time bi omogućio da se još više piše o ovom slučaju i da se postave još mnoga neodgovorena pitanja - kaže bivša šefica Povjerenstva Dalija Orešković. Prema njezinoj procjeni, odluka o Dalić i Mariću je dosta ublažena.

'Vlada mora dati ostavku' 

- Potvrđeno je da nisu u sukobu interesa i da nema povrede integriteta, a ona vrišti iz aviona. Sam način kršenja procedure koja se može smatrati Vladinom radnom skupinom po meni je zloupotreba prava, za što se može izreći i novčana kazna - pojašnjava Orešković. Nakon svega što se do sada doznalo o takozvanoj Borg skupini, Hotmailovima i ostalim činjenicama o “lex Agrokoru”, Orešković smatra da je Vlada za to odgovorna.

- Oporba griješi kad zaziva Marićevu smjenu. Tu priču je pregazilo vrijeme. Cijela Vlada treba otići - rekla je.

Nakon Nove godine i Plenković dolazi pred Povjerenstvo.

- U postupku protiv Plenkovića sve je izvrsno napisano. Ako je Dalić znala da je Ramljak sudjelovao u kreiranju zakona, znali su i Marić te Plenković. Ako je to znala cijela Vlada, u čemu je razlika odgovornosti - pita se Orešković.

Premijera Plenkovića prozvali su i iz udruge GONG.

- Premijer opasno relativizira odluku Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa u slučaju Zdravka Marića i Martine Dalić, mada se, dok nije došao na čelo stranke, snažno zalagao za integritet i transparentnost. Prijezir koji iskazuje prema instituciji Povjerenstva nije bio primjetan kod njega prije nego što je HDZ preuzeo od Tomislava Karamarka - priopćili su iz GONG-a.

Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković dan nakon zaključka o Dalić i Mariću rekla je da postoji mogućnost da Vlada smijeni Povjerenstvo.

- Realna mogućnost je da novim zakonom Povjerenstvo bude smijenjeno - rekla je te pojasnila da se u završne odredbe može staviti odredba da s novim zakonom ide i novo povjerenstvo.

Bačić kaže da nema smjene 

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić rekao je da ne zna otkud predsjednici Povjerenstva informacija o mogućoj smjeni.

Zbog prijedloga novog Zakona o odlučivanju o sukobu interesa koji došlo je do razilaženja na relaciji ministar Lovro Kuščević - Povjerenstvo. Orešković nas je uputila na dio spomenutog zakona s kojim javnost još nije upoznata, a to je da Povjerenstvo prvo mora obavijestiti dužnosnika o prijavi i da se podnositelj prijave mora izjasniti želi li ostati tajan. “To je sramota”, kaže Dalija Orešković.

Komentari (126)
  • Podrska povjerenstvu narode budi se

    5. 12. 2018,   20:09
  • HDZ-Banda kriminalaca i lopova

    5. 12. 2018,   20:09
  • Anemični je takav licemjer i pokvaren čovjek! Kad je napadao Karamarka, upravo poslje odluke istog tog Povjerenstva, onda mu je ono bilo ok i pozivao se na njega, a sada kad su njegovi ljudi bili u očitom sukobu interesa i malverzacijama, kao i on sam, sad to Povjerenstvo ne znači ništa, štoviše, uopće ga ne priznaje! Oni na vlasti se ponašaju kao da je država njihova, da im nitko ne smije prigovarati na rad, ukazivati na sukobe interesa i besramno odbacivati miljšljenje stručnjaka i institucija! Sramota!

    5. 12. 2018,   20:26