Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Povjerenstvo: Nema postupka protiv Marije Pejčinović Burić

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Udruga koja ju je prijavila smatra da je ministrica u sukobu interesa jer je pomagala Srbiji da se pripremi za preuzimanje europskog zakonodavstva u istim pregovaračkim poglavljima, a sada prati provedbu prijelaznih mjerila.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je u petak da neće pokrenuti postupak protiv ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić jer je zaključilo da ministrica time što je savjetovala srbijansku vladu na projektu bržeg pristupanja Europskoj uniji, nije ostvarila interes koji bi bio suprotan hrvatskim interesima.

Zagreb: Vlada povećala minimalnu plaću BURIĆ ODGOVORILA GRMOJI 'Most dok je bio na vlasti nije učinio ništa da blokira Srbiju'

Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata iz Slavonskog Broda prijavila je ministricu Burić Pejčinović zbog mogućeg sukoba interesa jer je od 2013. do 2016. savjetovala srbijansku vladu na projektu bržeg pristupanja Europskoj uniji, a sada je predsjednica hrvatskoga Povjerenstva za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. o pristupanju Srbije Europskoj uniji. 

Udruga smatra su da je ministrica u sukobu interesa jer je prije pomagala Srbiji da se pripremi za preuzimanje europskog zakonodavstva u istim pregovaračkim poglavljima, a sada prati provedbu prijelaznih mjerila.

Karlovac: Izjave za medije nakon sjednice Vlade ANDREJ PLENKOVIĆ: 'HDZ BiH je neovisan od HDZ-a kod nas, Čović sam odlučuje'

"Sadržaj konkretnog projekta u potpunosti se razlikuje od sadržaja zadaća Povjerenstva koje je imenovala Vlada Republike Hrvatske," rekla je članica povjerenstva  Tatijana Vučetić, dodavši da dužnosnica kao međunarodni ekspert kojeg je angažirala i platila na temelju javnog natječaja Europska komisija kroz rad na tom projektu nije ostvarivala nikakav osobni interes koji bi bio u suprotnosti s interesima i politikom Republike Hrvatske.

IZBORI U LIPNJU Pejčinović Burić kandidatkinja za glavnu tajnicu Vijeća Europe

Povjerenstvo za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. o pristupanju Srbije Europskoj uniji osnovano je odlukom Vlade RH 19. srpnja 2016. kao jamstvo da će se pomno pratiti ispunjavanje uvjeta koje je Srbija preuzela otvaranjem 23. poglavlja o pravosuđu i temeljnim pravima. Odluka je uslijedila nakon oštrih kritika koje su braniteljske udruge uputile Vladi zbog toga što je dopustila da Srbija, iako nije ukinula sporni zakon o univerzalnoj odnosno jurisikciji za područje bivše Jugoslavije, otvori poglavlja 23. i 24.

Komentari (30)
  • Ma bravo. Sto je u ovakvoj Hrvatskoj cudno sto ministrica vanjskih poslova dolazi iz Beograda, gdje je srbima pomagala ulazak u EU. I kako sada da rvatima i primitivmim ustasama koji su vodili građanski rat pomaze tužiti tu lepu i naprednu zemlju Srbiju za logore...Pa ne može to tako, naš strateški interes je ljubovanje sa Srbima...kažu!!!

    18. 1. 2019,   21:50
  • Odvratno

    18. 1. 2019,   21:45
  • A jeste culi super vijest iz Iloka,raspustili su sve u gradu i gle cuda za povjerenika su izabrali zenu od bivseg gradonačelnika koii je srusio sadasnju vlast.... Zivjela Hrvatska

    18. 1. 2019,   22:03