Obavijesti

News

Komentari 439

Povjerenstvo odlučilo: Tomislav Karamarko - u sukobu interesa

Povjerenstvo odlučilo: Tomislav Karamarko  - u sukobu interesa
7

Povjerenstvo je utvrdilo kako je iznošenjem osobnih stavova i prijedloga kojima se zalagao da Hrvatska izađe iz postupaka između Hrvatske i MOL-a, Karamarko bio u sukobu interesa...

VIDEO

Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa je većinom je glasova utvrdilo kako je iznošenjem osobnih stavova i prijedloga kojima se zalagao da Hrvatska izađe iz postupaka između Hrvastke i MOL-a, Karamarko bio u sukobu interesa.

Povjerenstvo je dalje navelo da se zbog odnosa s Petrovićem Karamarko nalazi u situaciji mogućeg sukoba interesa:

- Zbog osobnih i poslovnih odnosa s Petrovićem, Karamarko se nalazi u situaciji u kojoj privatni interesi mogu utjecati na njegovu nepristranost u obavljanju dužnosti potpredsjednika Vlade i situaciji mogućeg sukoba interesa zbog kojeg ne može sudjelovati u donošenju odluka o arbitraži Ina - MOL te odluka oko Ine - istaknulo je Povjerenstvo. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dodaju i da je propustom preciziranja da je prije dolaska na čelo Vlade bio u poslovnom odnosu s Petrovićem, osobito nakon što je upitan da pojasni taj odnos, Karamarko nije postupao u skladu s obvezom očuvanja vjerodostojnosti i povjerenja građana. 

Što se tiče slučaja Soboli, Povjerenstvo je donijelo odluku o nepokretanju postupka.

Povjerenstvo je utvrđivalo je li Karamarko u sukobu interesa zbog toga što je tvrtka „Drimia“, njegove supruge Ane, dvije godine imala ugovor s Petrovićevom tvrtkom „Peritus savjetovanja“, u razdoblju nakon dolaska Karamarka na čelo HDZ-a, a prije njegova dolaska u Banske dvore te zbog tog što je u prijateljskim odnosima s Petrovićem koji je zastupnik i savjetnik MOL s kojim je hrvatska država u dva postupka arbitraže.

Predmet je pred članovima Povjerenstva izložio Davorin Ivanjek, a od odlučivanja se izuzeo Boris Spudić jer je bio Karamarkov savjetnik dok je on bio ministar unutarnjih poslova.

______________________

Tijek rasprave:

13.46 - Povjerenstvo se povlači na glasovanje. Odluku donose u 14 sati.

13.38 - Povodom osobnih i poslovnih odnosa Karamarka s Petrovićem Karamarko se nalazi u situaciji mogućeg utjecaja na nepristranost pa se mora izuzeti iz sudjelovanja u odlukama vezano za arbitražne postupke i svim ostalim pitanjima u Ini - smatra Ivanjek. 

13.32 - Orešković je naglasila da Karamarku u prilog ide to što dužnosnici moraju razriješiti situacije mogućeg sukoba interesa te da se raskidanje ugovora može smatrati jednim od oblika vođenja sukoba interesa. Međutim, dodala je, sam prestanak ugovornog odnosa nije dostatan.

13.30 - Prestanak poslovnog odnosa ne znači i prestanak interesne povezanosti, tim više što se radi o višemilijunskim iznosima, zaključili su članovi povjerenstva, te da je Karamarko trebao obavijestiti članove vlade o svojoj povezanosti s Petrovićem i povezanosti tvrtke svoje supruge s njim u trenutku kada se glasalo o arbitraži na Vladi.

13.26 - Članovi povjerenstva raspravljaju o iznesenim činjenicama.

13.18 - Smatram da se dužnosnik u ovakvoj situaciji nalazi u situaciji mogućeg sukoba interesa, ali još nije sam po sebi realiziran pa bi trebalo upravljati sukobom tako da Karamarko i dalje ne može sudjelovati u odlukama o Ini - kaže Ivanjek.

13.17 - Nakon što je dužnosnik rekao da neće sudjelovati u radu Vlade vezanim za Inu, i dalje javno iznosio svoje stavove. Trebao se suzdržati, propustio je postupati vjerodostojno - rekao je Ivanjek.

13.10 - Karamarko je, odgovarajući na pitanje novinara o njegovom odnos s Petrovićem, trebao spomenuti da su njegova supruga Ana Karamarko i Josip Petrović u poslovnom odnosu.Karamarko je naveo samo da je prijatelj s Petrovićem - rekao je Ivanjek iz Povjerenstva. 

13.00 - Josipa Rimac (HDZ) potvrdila je da je na spornom sastanku bilo riječi o arbitraži Ina-MOL, ali da Karamarko nije ništa uvjetovao niti nametao svoja rješenja. 

12.57 - Petrov je u dopunskom očitovanju rekao kako su ga kasnije izvijestili o čemu se na sastanku razgovaralo. 
Govorilo se o zahtjevu da Domoljubna koalicija postavlja svoje kadrove u policiji, a Karamarko je iznio mišljenje kako bi bilo najbolje da se nagodimo s Mađarskom jer bi, izgubimo li arbitražu, to za Hrvatsku bila velika financijska šteta.

12.55 - Božo Petrov je rekao kako je bio na sastanku Mosta i Domoljubne koalicije, ali je nakon nekoliko minuta morao otići. Kaže da se dok je on nazočio sastanku nije otvorila tema Ine i MOL-a.

12.53 - Ministar poduzetništva i obrta u očitovanju kaže Darko Horvat da je o arbitraži iznosio osobni stav i stav odbora za energetiku HDZ-a

12.50 - Peritus savjetovanje nije sudjelovalo u pregovorima Vlade RH i MOL-a niti je MOL to ikad tražio, navodi Peritus. 

12.47 - MOL u svom očitovanju tvrdi da nikad nije angažirao Drimiju za bilo kakav posao s njima.

12.43 - Petrović je u obrazloženju naveo da on i njegova tvrtka Peritus nisu obavljali nikakve lobističke poslove za MOL. Kaže da je s Drimijom imao ugovor o savjetovanju na medijskim tržištima.

12.39 - Karamarko je istaknula da nije stupala u nikakve poslovne odnose s Inom i MOL-om. Dodala je i da za Peritus nije pružala usluge koje bi se odnosile na Inu ili MOL:

12.36 - Ana Karamarko istaknula je da je s Petrovićem surađivala dok je radila u marketingu EPH. Ta suradnja bila je podloga i za nastavak suradnje nakon što je Karamarko otvorila svoju marketinšku agenciju.

12.33 - Agencija Ane Karamarko Drimia objasnila je kako imaju obvezu tajnosti podataka s Peritusom. Zbog toga ne mogu detaljnije obrazložiti njihov odnos osim onih podataka za koje su dobili dozvolu Peritusa. Dopuštenje su dobili samo za vrijeme trajanja postupka.

12.28 - Karamarko tvrdi da Drimia nikada nije poslovala s Inom i MOL-om. To je razlog zbog kojega nije imao potrebu obavijestiti nikoga o njihovoj poslovnoj suradnji

12.20 - Karamarko je napisao da nikad nije zastupao izlazak iz arbitraže već je razmišljao o najboljim političkim rješenjima.

12.16 Povjerenstvo čita očitovanje Tomislava Karamarka:

- HDZ nikada nije raspravljao o arbitraži. Nikad nije postavljen službeni stav stranke. Nikad se nije raspravljalo ni o odnosu Peritusa i Drimije - objasnio je Karamarko.

12.11 - Na sastanku Domoljubne koalicije i Mosta Karamarko je tražio odustajanje od arbitražnog postupka s MOL-om - rekao je Ivanjek. 

12.07 - Članovi povjerenstva izlažu slučaj. Davorin Ivanjek iz povjerenstva rekao je da je u prvoj od dvije točke riječ o poslovnom odnosu Drimije Ane Karamarko i Josipa Petrovića.

12.02 - Sjednica je počela. Dnevni red jednoglasno je usvojen. 

11.54 - Očekuje se početak sjednice Povjerenstva za sukob interesa na kojoj će se odlučivati o tome je li prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u sukobu interesa. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 439
VIDEO

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji