Obavijesti

News

Komentari 36

Povjerenstvo otvorilo predmet: Provjerit će Tolušićevu imovinu

Povjerenstvo otvorilo predmet: Provjerit će Tolušićevu imovinu

Tolušić je u imovinsku karticu upisao kako njegova kuća u Virovitici ima 165 kvadrata, no u prijepisu posjedovnog lista kojeg izdaje Državna geodetska uprava stoji kako je veličine 330 kvadrata

VIDEO

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa će u dijelu vezano za imovinsku karticu i upisanih površina kuće potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića napraviti redovitu provjeru, a vezano za dio navoda koji se odnosi na trgovačko društvo koje mu je gradilo kuću, a koje je surađivalo sa županijom dok je on bio župan, otvorit će odmah predmet, ali ne mogu reći hoće li se ili neće pokretati postupak. 

- Ono što možemo reći jest da ćemo ispitivati i jedno i drugo. Znači, ispitivat ćemo i dio koji se odnosi na imovinsku karticu i podatke u kartici i dio koji se odnosi na činjenicu da mu je, prema navodima iz medija, kuću gradila tvrtka koja je bila u poslovnom odnosu s Virovitičko-podravskom županijom dok je on tamo bio župan - rekla je u utorak Hini glasnogovornica Povjerenstva Martina Jurišić.

Što se tiče imovinske kartice i površina kuće, u tom dijelu će se, objasnila je, prije samog otvaranja predmeta, najprije napraviti redovita provjera podataka u kartici. Jurišić je objasnila kako će Povjerenstvo usporediti podatke u imovinskog kartici ministra Tolušića s podacima iz zemljišnjih kniga i ostalih državnih tijela.

Ako se utvrdi nesklad najprije se dužnosniku šalje zaključak da se odmah na taj nesklad očituje te tek nakon što zaprime taj zaključak mogu ići na predmet. Objasnila je da je Zakonom propisano da kad provjeravaju imovinsku karticu dužnosnika i kad utvrde nesklad najprije trebaju dužnosnika pitati da taj nesklad pojasni.    

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S druge strane, objasnila je Jurišić, Povjerenstvo će otvoriti predmet koji se odnosi na dio navoda vezano za trgovačko društvo koje je Tolušiću gradilo kuću, a koje je surađivalo sa županijom dok je Tolušić bio župan.

- Tu još isto ne možemo reći hoće li se pokretati postupak ili ne, jer će se prvo tražiti podaci i dokumentacija - istaknula je glasnogovornica.

To je sada otvaranje predmeta, što znači da ćemo to ispitati i vidjeti je li ima elemenata za pokretanje postupka ili nema, dodala je.  

Tomislav Tolušić je u imovinsku karticu upisao kako njegova kuća u Virovitici ima 165 kvadrata, no u prijepisu posjedovnog lista kojeg izdaje Državna geodetska uprava stoji kako je veličine 330 metara četvornih, objavio je Telegram. Na istom zemljištu, kako tvrde, nalazi se još jedna kuća od 121 četvorni metar, koju Tolušić uopće nije prijavio.

Tolušić: Mislim da sam napravio sve po pravilu i propisu

Ministar Tolušić jutros je ispred Vlade okupljenim novinarima rekao kako misli da je napravio sve po pravilu i propisu, a ako Povjerenstvo misli drugačije, bit će mu drago da to ispravi.

- Prostorije u kojima živim imaju 153 kvadratna metra i mislim da je to jedino ispravno i ono što sam trebao upisati u imovinsku karticu. S obzirom da je očito nejasno što se upisuje u imovinsku karticu tražio sam tumačenje i Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa jer vidim da sam ja jedan od rijetkih koji upisuje kvadraturu kuće, drugi upisuju kuću s okućnicom. Ja mislim da sam ja napravio sve po pravilu i propisu, a ako Povjerenstvo misli drugačije, bit će mi drago da to ispravim - poručio je Tolušić.   

Opovrgnuo je da su to dvije kuće. "Ne, to je jedna kuća. Ako želite možete doći vidjeti slobodno, nije uopće problem", kazao je.

Kaže da je apsolutno prijavio na vrijeme te da misli da u imovinsku karticu treba upisati kvadraturu stambenog prostora u kojem živi, neto površine. Primjerice, kaže Tolušić, vi živite u stanu od 60 kvadrata, upisujete 60 kvadrata, ne upisujete 90. 

Rekao je da je od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa pojašnjenje tražio jučer zato 'što će očito sad ispasti spektakl oko toga', a on je uredno prijavio sve što su napravili, ima građevinsku dozvolu, a u glavnom projektu piše kolika je neto površina njegove kuće, piše kolika je površina pomoćnog objekta koji nije stambeni objekt i koji nije kuća za stanovanje.

Na pitanje može li objasniti to što kaže da živi u 150 kvadrata te što je s preostalih 150 kvadrata, budući da je u katastru upisano da je kuća površine 330 kvadrata, ministar Tolušić je rekao da nema drugih 150 kvadrata što je objasnio razlikom između neto i bruto stambenog prostora.

- O tome vam i govorim, ne postoji 330 kvadrata - istaknuo je.

Na upit kako onda katastarski piše da je 300 kvadrata, Tolušić je novinare uputio da to pitaju građevince pa neka im objasne razliku između bruto i neto stambene površine.

- Kad god želite možete doći pogledati kuću i prostor u kojem ja živim. Ja mislim da je to vrlo korektno i slobodno pogledajte i prebrojite koliko ima kvadrata, možemo zajedno izmjeriti. Ako izmjerite više od 153 kvadrata, ja se kladim da nećete - poručio je Tolušić.

Upitan o tvrtki koja je sporna jer se može dogoditi da je bio u sukobu interesa budući da se radi o tvrtki koja je radila i za županiju, Tolušić je kazao da je otprilike prije tri i pol godine prestao biti župan Virovitičko-podravske županije.

- Radili smo mojih osam i pol godina mandata praktički sa svim ozbiljnijim građevinskim tvrtkama, a ima ih desetak na području Virovitičko-podravske županije i jedino mi je normalno kad gradim kuću u Virovitici, da mi kuću radi neka od tvrtki iz moje županije, a ne netko iz Zagreba, Splita, Bjelovara ili Dubrovnika - rekao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag