Obavijesti

News

Komentari 183

Zbog krivog podatka u kartici: Sinčića su kaznili s 3000 kuna

Zbog krivog podatka u kartici: Sinčića su kaznili s 3000 kuna
2

Poslao sam vam svu dokumentaciju , možda i neke intimne stvari koje nisu bile potrebne. Nisam u trenutku ispunjavanja kartice znao koliko će Porezna uprava procijeniti nekretninu , kaže Sinčić

VIDEO

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je šefa Živog zida Ivana Vilibora Sinčića s 3000 kuna zbog netočnog navođenja u svojoj imovinskoj kartici vrijednosti kuće koju je kupio. Kazna je mala, naveli su iz Povjerenstva, zato što je Sinčić aktivno surađivao i vrlo brzo ispravio taj podatak. 

Naime, Sinčić je u prosincu 2017. u kartici naveo da je vrijednost kuće 525.000 kuna, a da ju je kupio kreditom koji je podigao u Erste banci u iznosu 515.000 kuna. Povjerenstvo je temeljem uvida u dokumente Porezne uprave otkrilo da je vrijednost kuće veća i to uvidom u kupoprodajni ugovor koji je Sinčić potpisao u kolovozu 2017. godine. Iz njega je vidljivo da ju je kupio za 591.445 kuna, a potom su ustvrdili da u kartici nije naveo kako je platio preostali iznos od dignutog kredita, dakle 525.000 kuna do punog iznosa kuće. 

Kada mu je Povjerenstvo u svibnju prošle godine poslalo zaključak u kojem mu navode sve ove nepravilnosti, Sinčić je za par dana to ispravio. Tada u svojem pisanom obrazloženju, kao i danas na sjednici na koju je došao, istaknuo je kako je upisao približnu vrijednost nekretnine.

- I prvi put sam napisao točan podatak, kao i drugi put u ispravku, samo što je tad podatak precizniji. Napravio sam apsolutno sve što sam smatrao da je u interesu transparentnosti. Poslao sam vam svu dokumentaciju , možda i neke intimne stvari koje nisu bile potrebne. Nisam u trenutku ispunjavanja kartice znao koliko će Porezna uprava procijeniti nekretninu jer je ta procjena došla tek tri mjeseca nakon kupoprodaje. Kuća je vrijedila manje jer su kasnije uočeni građevinski problemi pa sam napisao srednju vrijednost. Ispravio sam imovinsku karticu i smatram da zbog toga ne bih trebao biti kažnjen - poručio je Sinčić na sjednici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Povjerenstvo otvorilo predmete protiv Lackovića i Kustića
Povjerenstvo otvorilo predmete protiv Lackovića i Kustića

Kasnije je u imovinskoj kartici naveo kako je podigao kredit od 525.000 kuna, a ostatak u iznosu od oko 60.000 kuna je dobio od obitelji kao svadbeni dar (iako svadbe nije bilo, ali je naveo da mu je obitelj poklonila novac za preseljenje) te još 16.000 kuna od svoje plaće.

- Vi ste imali kupoprodajni ugovor na kojem piše da ste kuću platili 591.445 kuna i tu cijenu ste trebali napisati, a ne nikakvu srednju vrijednost - poručili su mu iz Povjerenstva izrazivši i sumnju o svadbenom daru od oko 60.000 kuna.

- Najprije ste u pisanom obrazloženju istaknuli da se radi o posudbi, a kasnije kad ste proučili zakon rekli ste da se radi o svadbenom daru koji vam je obitelj poklonila od djeda iz Njemačke - izrazili su sumnju iz Povjerenstva.

Nadalje, Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv saborskog zastupnika  Vlahe Orepića jer je 2016. godine, kao ministar unutarnjih poslova, smijenio  direktoricu i cijeli Nadzorni odbor Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD) i imenovao nove članove. 

S obzirom da je tada na vlasti bila tehnička Vlada koja, kako je istaknula predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković, prema zakonima ne može donositi odluke o imenovanjima i razrješenjima, a Orepić je ovu odluku donio samostalno bez suglasnosti Vlade, odlučili su pokrenuti postupak protiv njega.

Povjerenstvo je postupalo i prema dvije anonimne prijave protiv Požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića zbog zapošljavanja snahe Božene u trgovačko društvo Regionalne razvojne agencije Požeško-slavonske županije (Panora) te sina Danijela u Domu zdravlja Požeško-slavonske županije. Odlučili su pokrenuti postupak zbog potencijalno mogućeg sukoba interesa radi zaposlenja snahe koja je ondje zaposlena 2018. na temelju diskrecijske odluke direktorice toga trgovačkog društva budući da ta agencija nije obvezna objaviti natječaj.

- No, to trgovačko društvo je u vlasništvu Požeško-slavonske županije, a član njegove Skupštine i jedina osoba koja imenuje direktora tog društva je župan Alojz Tomašević - istaknula je Tatijana Vučetić iz Povjerenstva pojasnivši da između Alojza i Božene Tomašević, koji žive u zajedničkom kućanstvu, postoji odnos povezanosti na temelju kojeg se može posumnjati u nepristranost Alojzija Tomaševića tijekom donošenja odluka koje izravno ili neizravno mogu imati utjecaj na snahu Boženu Tomašević.

Što se tiče zaposlenja sina u Domu zdravlja, istaknuli su iz Povjerenstva, sukoba interesa nema.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 183
VIDEO

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...
NOVA SAZNANJA?

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)