Obavijesti

News

Komentari 11

Povjerenstvo za sukob interesa razmatra slučaj Gorana Marića

Povjerenstvo za sukob interesa razmatra slučaj Gorana Marića
1

Ministra se proziva da je u imovinskim karticama prijavio višestruko nižu vrijednost kuće u Živogošću od današnje tržišne vrijednosti i one koju je imala 2012. kad ju je kupio

VIDEO

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa razmotrit će idućeg tjedna slučaj ministra državne imovine Gorana Marića na temelju teksta u tjedniku Globus koji ga proziva da je u imovinskim karticama prijavio višestruko nižu vrijednost kuće u Živogošću od današnje tržišne vrijednosti i one koju je imala 2012. kad ju je kupio, piše u četvrtak Večernji list.

Problematična je razlika u površini te nekretnine u imovinskim karticama iz 2013. i 2016., a i činjenica da je ovu i druge nekretnine Marić kupio od Zvonka Šarića, čija je tvrtka Sjajna svjetlost na natječaju njegova ministarstva kupila vilu u Grškovićevoj ulici u Zagrebu, koju je do izmjena zakona koristio bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić

Marić potvrđuje da je od Šarića kupovao nekretnine i da su u prijateljskim odnosima ali odbija da je radio bilo što nezakonito ili da je Šariću na bilo koji način pogodovao. 

- Postoje natječajna povjerenstva koja niti biram niti imam ikakve kontakte s njihovim članovima, a da se nikom ne pogoduje, svjedoči i činjenica da je 46 natječaja s 2300 ponuda provedeno, ne samo bez prigovora nego bez ijedne primjedbe, kaže Marić za Večernji list.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kuću u Živogošću kupio je za 800.000 kuna, kako je i prijavio Povjerenstvu, a njezinu vrijednost nije mijenjao jer smatra da mu to i nije dužnost. Večernji list piše da takvo mišljenje potvrđuju u Povjerenstvu za sukob interesa, gdje objašnjavaju kako dužnosnici moraju prijaviti bitne promjene na u imovini, ne i rast vrijednosti uslijed tržišnih kretanja.

No u ovoj priči bode cijena po kojoj je nekretnina kupljena budući da se trgovci nekretninama uglavnom slažu kako je riječ o prodaji ispod cijene, ograđujući se da je Živogošće manje atraktivno mjesto od drugih na tom području i da kuća u vrijeme prodaje nije imala uporabnu dozvolu pa je to moglo utjecati na cijenu, navodi dnevnik.

Kada je riječ o apartmanima u Turnju koje je 2001. također kupio od Šarića, ministar objašnjava da je apartman koji je glasio na njegovo ime prodao nekoliko godina nakon kupnje i kupio manji apartman od 26 četvornih metara i maslinik u istom mjestu. Maslinik je, kaže, prodao kada je odlučio prijeći u Živogošće. Suprugin apartman bio je prijavljen u imovinskoj kartici 2013., a poslije je prodan, kaže Marić i dodaje kako 60.000 kuna koje je prijavio kao dodatni prihod nije bilo prihod od prodaje nekretnina, nego zarada od knjige.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa sastati će se početkom idućeg tjedna, kada svi njegovi članovi budu u Zagrebu. U tom tijelu, piše Večernji list, zasad neformalno tumače kako je jedino što trenutačno mogu učiniti pokretanje provjere Marićeve imovinske kartice, kako bi se vidjelo slažu li se podaci s onima iz Porezne uprave.

Pokažu li se nedosljednosti, zatražit će Marićevo očitovanje, a postupak se pokreće tek ako Marić ne bude mogao opravdati odstupanja.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag