Obavijesti

News

Komentari 34

'Povlačenje međusobnih tužbi za genocid je sada vrlo realno'

'Povlačenje međusobnih tužbi za genocid je sada vrlo realno'
1

Predsjednik SDSS-a tvrdi da postoje dokazi da su počinjeni zločini protiv mira, etničko čišćenje i ratni zločini, ali ne i genocid pa je povlačenje tužbi vrlo realno

VIDEO

Mogućnost povlačenja međusobnih tužbi za genocid Hrvatske i Srbije pred Međunarodnim sudom u Haagu više je nego realna, rekao je potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u intervjuu u beogradskom dnevnom listu Danas. Pojašnjavajući svoje tvrdnje Pupovac kaže da nema uporišta u činjenicama o počinjenju genocida ili genocidnih radnji te da bi dogovor o povlačenju tužbi bio najbolje rješenje za obje strane jer bi predstavljao kraj politike rata s kraja osamdesetih i početka devedesetih.

- Mogućnost povlačenja tužbi realnija je danas nego što je bila jučer. U Hrvatskoj više nema razlika u stavu Vlade i predsjednika u vezi s tim. Osim toga, interes je Hrvatske da to pitanje ne stoji neriješeno u godini kad se treba ratificirati sporazum o članstvu u EU - rekao je Pupovac dodajući da su razgovori sa sličnim najavama započeli prije koju godinu ali i onda, radi političkih okolnosti u Hrvatskoj i regionu, prekinuti.

Čelnik SDSS-a smatra da postoje dvije skupine uvjeta za to da se ta realna mogućnost o povlačenju tužbi i ostvari. Spomenuo je da je potreban dodatan napredak u utvrđivanju sudbine nestalih, suradnji u suđenju za ratne zločine i dogovor oko povratka kulturnog blaga, ali i da je potreban politički kontinuitet u vezi s ovim pitanjem i ukupnoj suradnji između dvije zemlje. - Predstojeći izbori u Srbiji mogu biti poticaj za taj sporazum, a mogu biti i obeshrabrenje, rekao je Pupovac ističući da bi problem trebalo riješiti van suda, jer ne postoje jasna uporišta koja bi podržala tezu da je genocida u Hrvatskoj bilo.

- Stručnjaci međunarodnog prava, poput profesora Varadija i drugih, su u pravu. Nema uporišta u činjenicama o počinjenju genocida ili genocidnih radnji. Ima obilje činjenica koje govore u prilog tome da su počinjena tri dominantna tipa zločina: zločin protiv mira, zločini etničkog čišćenja i prisilnog preseljavanja stanovništva i različiti oblici ratnih zločina. Za to, mogu reći i na osnovi vlastitih saznanja, ima mnogo dokaza. No smisao ovih tužbi i jeste u tome da se te činjenice i na njima zasnovani dokazi ne vide i da se u tu svrhu, kao što je to činjeno krajem osamdesetih i tokom devedesetih, zloupotrebljava zločin genocida. Iskreno, bio bih najsretniji kad bi se takva politika zloupotrebe zločina genocida sankcionirala i kad bi hrvatska i srpska javnost ustale protiv njih. Kao predstavnik Srba iz Hrvatske mislim da imam pravo da to jasno kažem - rekao je Pupovac.

Komentirajući moguće desničarske reakcije rekao je da će njih biti i ovako i onako, ali i da bi one, ako optužbe ostanu, bile još jače.

- Povlačenju tužbi morao bi prethoditi ozbiljan razgovor predstavnika obje države jer uvijek postoji mogućnost za novim uvjetima koje neka od strana može postaviti. Nema sumnje da bi to predstavljalo i veliku političku korist i financijsku uštedu za obje zemlje. Malo je onih koji cijene zemlje koje nisu u stanju na drugačiji način izaći na kraj sa svojom poviješću i koje nastavljaju igru s politikom genocida. Malo je onih u zemlji koji bi, kad bi im se objasnilo, pristali da se golemim državnim novcima plaća takva igra u kojoj bi obje strane prije mogle izgubiti nego li dobiti - zaključio je Pupovac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...