Obavijesti

News

Komentari 70

Povratak otpisanih: U borbi za gradsku vlast neće biti milosti

Povratak otpisanih: U borbi za gradsku vlast neće biti milosti
1

Lokalni izbori održat će se u svibnju ove godine. Bitka za gradove bit će vrlo žestoka, a osim dobro poznatih imena u utrku su ušli i neki potpuni anonimusi..

VIDEO

Iako je do lokalnih izbora ostalo gotovo pet mjeseci, kandidati za najveće hrvatske gradove već su više-manje poznati, kao i ciljevi velikih stranaka. HDZ želi osigurati još jednu polugu vlasti i nakon pobjeda na predsjedničkim i parlamentarnim izborima učvrstiti vlast u gradovima, općinama i županijama kojima već vladaju i vratiti utvrde izgubljene na prijašnjim izborima (Split, Sisak...). SDP, s druge strane, na lokalnim izborima vidi priliku za konsolidaciju stranke koja je jako potresena Milanovićevim porazom, ma koliko novo vodstvo na čelu s Bernardićem šutjelo o tome. Prioritet Mosta bit će bitka za Metković, iz kojeg dolazi cijela jezgra stranke. HNS želi zadržati sjever Hrvatske, raspukli HDSSB bori se za Slavoniju, pitanje je kako će proći HSS nakon 'braka' s Milanovićem, Živi zid se nada da će na valu rujanskog uspjeha ući i u lokalne centre moći...a tu je čitav niz lokalnih igrača koji se ne misle predati. Bandić, Jambo, Kerum bit će važni faktori bitke bez milosti.

Split: Kerum se vraća, HDZ ima jakog kandidata

Aktualni gradonačelnik Ivo Baldasar ne odustaje od kandidature, unatoč brojnim kritikama na svoj rad, činjenici da više iza sebe nema jaku stranku jer ga se SDP odrekao, a nije ga obeshrabrilo ni nešto više od 300 preferencijalnih glasova koliko je  dobio na nedavnim izborima za Sabor.

HDZ je još u studenom prošle godine potvrdio svog kandidata za gradonačelnika Splita. Svi članovi splitskog ogranka podržali su Andru Krstulovića Oparu. Računa se da bi bivši savjetnik hrvatske predsjednice za društvene djelatnosti, kulturu i vjerska pitanja i sadašnji predsjednik saborskog Odbora za znanost i kulturu mogao privući i dio biračkog tijela inače nesklonog HDZ-u.  Pred parlamentarne izbore prošle godine stavljen je na visoko drugo mjesto HDZ-ove liste za X. izbornu jedinicu, što su mnogi prepoznali kao svojevrsnu provjeru za lokalne izbore.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Po struci je povjesničar umjetnosti i arheolog, a s dvadeset i tri godine bio je najmlađi zastupnik u prvom sazivu Hrvatskog sabora. Fetivi Splićanin bio je dugogodišnji ravnatelj muzeja Ivana Meštrovića. U mladosti je radio u Ministarstvu vanjskih poslova a i od tada se zna sa predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović te Zoranom Milanovićem, Andrejom Plenkovićem i Gordanom Jandrokovićem. Opara je, smatraju mnogi, stručan i cijenjen, dobro poznaje život u gradu i u karijeri nema mrlja stoga ne čudi što je odluku da on bude kandidat za gradonačelnika jednoglasno donio Gradski odbor splitskog HDZ-a.

Predsjedništvo SDP-a Split na sjednici u prije tri dana jednoglasno odlučilo da se Aidu Batarelo, aktualnu dogradonačelnicu Splita, predloži za SDP-ova kandidata, a taj će se prijedlog u roku nekoliko dana trebao razmotriti na sjednici Gradskog odbora SDP-a. Ukoliko bude prihvaćen Batarelo će tada i službeno postati SDP-ova kandidatkinja za gradonačelnicu. Mogućnost da se kandidiraju već su ranije otklonili ministri bivše Vlade Branko Grčić i Ranko Ostojić. Predsjednik splitske organizacije Darko Parić također to nije želio. 

Izborni okršaj bit će zanimljiv u Splitu jer se kontroverzni poduzetnik i bivši gradonačelnik Željko Kerum vraća u igru. To je službeno i obznanio prije mjesec dana

-  U svom prošlom gradonačelničkom mandatu napravio sam dobar posao za Grad i želio sam to nastaviti i u drugom mandatu, no prije gotovo četiri godine nisam uspio. Sada se ponovno kandidiram, jer smatram da Splitu mogu još puno toga dati. Predstoji velika borba, a u ljubavi i u ratu sve je dozvoljeno, pa ćemo vidjeti tko će na kraju pobijediti - kazao je Kerum koji je istaknuo da sve što je dosad obećao da je i ostvario 

- Ostavio sam Splitu 400 tisuća kvadrata koje sam napravio. Našem gradu treba projekt-menadžer, čovjek koji je iz proizvodnje i koji može ovome gradu donjeti boljitak. Da se ne smatram sposobnim da Split napravim boljim gradom, ne bih se ni kandidirao - rekao je Kerum.

Tu je još i predsjednica stranke Pametno i gradska vijećnica Marijana Puljak

- Splitom će, nakon dva katastrofalna gradonačelnika, konačno vladati žena, s potpuno novim pristupom upravljanju gradom - uvjereni su u stranci Pametno u pobjedu svoje kandidatkinje

Potpredsjednik HNS-a Srđan Gjurković, bivši saborski zastupnik koji je uspio izboriti izmjene Zakona o sportu po mjeri navijača, spominje se kao kandidat HNS-a, ali još ništa nije službeno potvrđeno.

Most navodno razmišlja o potpori nekadašnjem zamjeniku ministra turizma, enigmatičaru i putopiscu Robertu Pauletiću kao kandidatu za lokalne izbore u Split.

Zagreb: Dvije dame kontra Milana Bandića

Službeni kandidati za gradonačelnika Zagreba su zasad Anka Mrak – Taritaš (HNS), Sandra Švaljek, Milan Bandić i Dragan Martinović. Oni su već duboko ušli u predizbornu kampanju te ih se svakodnevno može vidjeti na terenima. 
Dvije najveće stranke još uvijek se nisu izjasnile o svojim kandidatima. 

HDZ će tek početkom veljače izaći sa imenom svog kandidata iako se svojedobno spominjao predsjednik zagrebačkog HDZ-a i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić. Još uvijek je velika nepoznanica i s kim će SDP u utrku za Zagreb. A ne žele pristati poduprijeti Anku Mark Taritaš za gradonačelnicu nego žele kao velika stranka imaju vlastitog kandidata samo ne znaju koga? A sam Davor Bernardić, koji je postao šef SDP-a prije nepuna dva mjeseca, još uvijek nije do kraja odbacio mogućnost da upravo on bude kandidat SDP-a za gradonačelnika Zagreba. U cijeloj priči se našao i bivši ministar branitelja Predrag Fred Matić koji vjeruje da bi mogao u utrci za prvog čovjeka grada ostvariti dobra rezultat. 
HNS-ovci su uvjereni da će Anka Mrak Taritaš biti nova gradonačelnica Zagreba.

- Mislim da vam baš i ne izgledam kao osoba koja odustaje. U kampanji za prvo lice grada Zagreba ja sam već dvije godine, što žestoko, što u leru i sigurno neću odustati i 21. svibnja ću biti u kampanji - kazala je prije nekoliko dana bivša ministrica graditeljstva.

Gradonačelnica Zagreba želi biti i nezavisna zastupnica u Gradskoj skupštini Sandra Švaljek, nekadašnja Bandićeva uzdanica. Ona vjeruje da bi Zagreb s njom na čelu, mogao postati moderan grad koji osigurava visoku kvalitetu života i daje priliku svojim stanovnicima da ostvare dobru egzistenciju i ispune svoje ambicije.

Špekuliralo se da bi MOST-ov kandidat mogao biti Slaven Dobrović, no zasad nisu izlazili u javnost sa svojim izborom za prvog čovjeka Zagreba

Za mnoge totalni anonimac Dragan Martinović, predsjednik Zajednice bosanskih Hrvata je također u utrci za mjesto prvog čovjeka grada. Njegov moto je "Zagreb svima, a ne samo njima"

A Milana Bandića nakon 16 godina na čelu grada mogao bi pobjediti samo kandidat koji bi mobilizirao građane s jednim ciljem – maknuti dugogodišnjeg aferama opterećenog gradonačelnika

Osijek: Književnica na čelu grada?

U Osijeku kao nestranački kandidat s potporom Koalicije SDP-­HNS­-HSU- ­a na prošlim lokalnim izborima pobjedu je odnio Ivica Vrkić koji se planira ponovo kandidirati. HDZ-ova kandidatkinja trebala bi biti Ivana Šojat, poznata i nagrađivana književnica, dragovoljka Domovinskog rata (pripadnica HOS-a), autorica  više zbirki pjesama i priča, a prema njezinu romanu “Unterstadt” u HNK Osijek postavljena je predstava koja je bila nagrađena čak trima nagradama. Iako Šojat još nije službena  ona je najizglednija kandidatkinja.

Treći relevantni faktor u utrci bio mogao biti HDSSB-ov kandidat, ali tko će to biti još uvijek se ne zna..

Rijeka: HNS ima jakog kandidata

SDP-ov dugogodišnji gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel kandidat je i na ovim lokalnim izborima, a izgledno je da će i HNS u Rijeci izaći s jakim adutom – Perom Lučinom, rektorom riječkog Sveučilišta. Spekulira se da bi HDZ mogao kandidirati prvog čovjeka riječkog HDZ-a Luciana Vukelića, a moguće je da dođe do iznenađenja u vidu nekog stručnjaka. Poznato je da je HDZ prošli put sa svojim kandidatom Hrvojem Burićem čak ušao u drugi krug izbora protiv gradonačelnika Vojka Obersnela, no Burić je u međuvremenu (još za vrijeme Tomislava Karamarka) izašao i stranke, i prije dva mjeseca najavio kandidaturu kao nezavisni kandidat.

Zadar: Zar je moguće da Zadar neće voditi Kalmeta?

U Zadru će se voditi borba između HDZ-a i SDP-a. Što se tiče HDZ-a još se ništa ne zna, odluka nije donesena iako je bilo spekulacija da bi Božidar Kalmeta mogao u utrku za još jedan mandat. No zbog optužnica protiv njega vjerojatno do toga i neće doći... SDP još uvijek nije objavio kandidate, ali moguće je da kandidat najveće oporbene stranke bude predsjednica zadarskog SDP-a i potpredsjednica Kluba zastupnika Sabina Glasovac. Ona je nedavno za medije izjavila da će odluku donijet Gradski odbor zadarskog SDP-a i da se još ništa ne zna.

Pula: IDS protiv SDP-a

Aktualni gradonačelnik Pule i predsjednik IDS-a Boris Miletić najvjerojatnije će se kanididrati za još jedan mandat. Za fotelju će se boriti protiv Mauricija Licula, nestranačkog kandidata SDP-a za gradonačelnika Pule.

Sisak: Izgubit će izbore jer su se posvađali? 

Gradski odbor sisačkog HDZ-a još je prije tri mjeseca predstavio profesora psihologije Franju Šabana (46) kao svog kandidata za gradonačelnika Siska za lokalne izbore.
- Mislim da je vrijeme za promjene u ovom gradu i zato sam odlučio se prihvatiti kandidature za gradonačelnika - rekao je Franjo Šaban, zaposlen u Centru za socijalnu skrb Sisak. Ovaj otac troje djece poznat je i kao jedan od gostujućih članova posade Udruge lađara Neretve koji su 2010. godine preveslali Jadran. On na proljeće u ide u borbu protiv aktualne gradonačelnice Siska SDP-ovke Kristine Ikić Baniček koja je imala potporu HNS-a, ali je 'pukla ljubav'. Stranka je odlučila istaknuti svog kandidata pa je tako zamjenik gradonačelnice Vlado Andučić postao kandidat HNS-a za sisačkog gradonačelnika.

Vukovar: Penava je siguran

Aktualni gradonačelnik grada heroja HDZ-ovac Ivan Penava borit će se i za drugi mandat, a ne zna se još hoće li SDP unatoč kompromitiranosti ući u utrku sa bivšim gradonačelnikom Željko Sabom ili s mladom politologinjom Biljanom Gaće (27) koju je javnost upoznala kad je prije godinu dana u Saboru dva dana mjenjala tadašnjeg ministra branitelja Freda Matića, a nakon toga rekla da će iskoristiti pravo na 12 mjeseci saborske plaće.

Dubrovnik: Vlahušić se još nada...

Što se tiče Dubrovnika tamo su se stvari baš jako zakomplicirane. Jedino što je sigurno je to da će predsjednik Gradskog odbora HDZ-a, koji ujedno obnašao i funkciju predsjednika Gradskog vijeća Mate Frankovića biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika.  

Gradonačelnik Andro Vlahušić vjeruje da će Ustavni sud srušiti 'Lex Vlahušić' i da će se on ipak moći kandidirati. Naime, sabor je donio  sa 78 glasova za, 32 protiv i 6 suzdržanih Mostov prijedlog Zakona o lokalnim izborima koji je nazvan "lex Vlahušić" budući da se zbog njega gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić neće moći kandidirati na lokalnim izborima. Zakonom se, naime, brani kandidiranje pravomoćno osuđenima, što znači da se odnosi i na Vlahušića koji je uvjetno osuđen na šest mjeseci zatvora zbog afere Šipan.

- Dolaze izbori u svibnju, a HNS će imati svojeg kandidata. Hoću li to biti ja ili netko drugi, ovisi o Ustavnom sudu. Mi smo ovom gradu u proteklih osam godina dali jedan novi osmijeh na lice i učinili ga perspektivnim i to je ono što ostaje - kazao je prije dvadesetak dana Vlahušić

Što se tiče SDP-a i njihovog kandidata još uvijek se ništa ne zna.

Metković: Jambo se vraća?

Kontroverzni Stipe Gabrić Jambo koji je na čelu Metkovića proveo 16 godina a 2013. ga je s vlasti svrgnuo  Most i sadašnji predsjednik Sabora Božo Petrov, najavio je svoju kandidaturu kao kandidat HSS-a za gradonačelnika Metkovića na predstojećim lokalnim izborima. Jambo se tako pridružio već potvrđenim kandidatima, Daliboru Milanu (HDZ) te Katarini Ujdur (MOST), aktualnoj gradonačenici Metkovića.

Stipe Gabric Jambo

- U Metkoviću se danas puno lošije živi nego što se živjelo lani na današnji dan te godinu dana prije toga. Ekipa koja je došla prije 3 i pol godine, u pola je mandata pokupila stvari i otišla za Zagreb,  a s druge strane Metković stagnira. Obnašateljica dužnosti gradonačelnika hvali se projektima te ističe da im je samo nebo granica, al mislim da su njima granica moji projekti koje su samo dovršili, a mnoge, nažalost, još nisu ni započeli -  kazao je Jambo za Radio Deltu.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag