Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Povratak velikog topa: Stavit će ga na kulu Kneževa Dvora

None Foto: 5

Top je dug 3,20 metara, kalibra 120 mm i težak oko 1,8 tona. Saliven je u Torinu 1758. godne, a ronioci su ga pronašli prije dvije godine u Moluntu kraj Konavala

Top su prije dvije godine našli na dubini od 22 metra u Moluntu kraj Konavala. Restauriran je i bit će postavljen na Kuli od Kneževa Dvora u Dubrovniku.

Ronioci ronilačkoga kluba ZG-SUB iz Zagreba našli su top tijekom sportsko-rekreacijskog ronjenja. Pomoću zračnih jastuka doteglili su ga u središte Molunata, a potom ga izvukli dizalicom. Dug je 3,20 metara, kalibra 120 mm i težak oko 1,8 tona. Saliven je u Torinu 1758. u tada poznatoj ljevaonici Giovanni Batistta Cebrano II.

Novac za restauriranje osiguralo je Društvo prijatelja dubrovačkih starina. Navodno je top pao pri prekrcavanju s jednog broda na drugi, a zbog mulja u koji je upao očuvan je od korozije.

- Najvjerojatnije ga možemo vezati za 1806. godinu i dolazak Francuza na područje Dubrovnika, na čijim brodovima su bili ovakvi topovi - rekao je Igor Miholjek, konzervator arheolog i voditelj odjela za podvodnu arheologiju. Top je restauriran u Dubrovačkim muzejima.

- Stavili smo ga u bazen, u kojem smo ga desalinizirali. Duži je od tri metra, pa smo zbog njega morali proširiti bazen. Iz njegovih ‘usta’ izvukli smo oko deset kilograma školjaka. Pretpostavljam da je u njemu živio neki rak koji je jeo te školjke - kaže Renata Andjus, restauratorica iz Dubrovačkih muzeja.

Top iz 18. stoljeća uskoro će biti postavljen na zidine Dubrovnika, i to na Kuli od Kneževa dvora. Još samo moraju napraviti postolje sa željeznim okovima na kojem će stajati da zasja u punom sjaju.

Komentari (30)
  • lijepo. nego....mogli bi i prijatelji austrijanci donirat koji top pošto su ih sve (lijepe brončane) skinuli sa zidina i otpremili put beča bez da su ikoga pitali....

    12. 12. 2014,   18:34
  • Bravo Gospari,tako se to radi.Mala sugestija,kada se top bude postavljao od toga treba napraviti malu feštu,medijski to dobro popratiti i osigurati da vijest obiđe svijet.

    12. 12. 2014,   18:43
  • Dobro će doć ako Srbi i Crnogorci opet navale....

    12. 12. 2014,   18:42