Obavijesti

News

Komentari 175

Povukao sporazum: Trump se odmiče od azijskih saveznika

Povukao sporazum: Trump se odmiče od azijskih saveznika
1

Harry Kazians, ravnatelj obrambenih studija u Centru za nacionalne interese u Washingtonu, rekao je da Trump sada mora naći alternativni način da umiri saveznike u Aziji

VIDEO

Američki predsjednik Donald Trump je u ponedjeljak je službeno povukao Sjedinjene Države iz Transpacifičkog partnerskog trgovinskog sporazuma (TPP) odmičući se od svojih azijskih saveznika dok utjecaj Kine u regiji raste.

Taj sporazum, koji je trebao predstavljati protutežu sve većem utjecaju Kine, potpisalo je 2015. 12 zemalja Azije i Pacifika koje predstavljaju 40 posto svjetskog gospodarstva, ali još nije stupio na snagu.

"O tome smo dugo razgovarali", rekao je novinarima tijekom potpisivanja izvršne uredbe, ocijenivši da se radi o "dobroj odluci za američkog radnika", navodi France Presse. Republikanski predsjednik kaže da bi taj trgovinski ugovor štetio američkoj industriji.

Tijekom kampanje Donald Trump je rekao da se radi o "groznom" sporazumu i obećao da će ga što prije povući.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sporazum, koji su podržale američke tvrtke, ispregovarala je administracija bivšeg predsjednike Baracka Obame, ali ga nikad nije odobrio Kongres.

Obamina administracija ga je predstavljala kao najbolji sporazum o slobodnoj razmjeni jer je nadilazio obično ukidanje carinskih barijera.

On je također predviđao ukidanje necarinskih barijera, poput otvaranja državnih natječaja zemalja članicama stranim poduzećima bez prednosti za vlastite državne tvrtke, kao i poštivanje prava rada, prema normama međunarodne organizacije rada.

Ali brojne NGO kritizirale su učinke teksta u pogledu prava radnika, okoliša i gubitka suverenosti i pristupa lijekovima.

Japanski premijer Shinzo Abe, veliki zagovornik sporazuma, priznao je krajem 2016. da TPP bez Sjedinjenih Država "ne bi imao smisla".

Sporazum je potpisalo 12 zemalja: Australija, Brunei, Kanada, Čile, Japan, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur, Sjedinjene Države i Vijetnam.

Harry Kazians, ravnatelj obrambenih studija u Centru za nacionalne interese u Washingtonu, rekao je da Trump sada mora naći alternativni način da umiri saveznike u Aziji.

"To bi moglo uključiti višestruke trgovinske sporazume. Japanu, Tajvanu i Vijetnamu bi se trebalo pristupiti prvima jer su ključni za svaku azijsku strategiju koju će provoditi predsjednik Trump", rekao je, kako navodi Reuters.

Radi kao mrav: Zabranio i zapošljavanje u državne službe

Inače, Trump je ranije u ponedjeljak potpisao još dvije uredbe. Jednom je uveo zabranu zapošljavanja u sve institucije federalnih vlasti osim u vojsci, a drugom je potvrdio već postojeći zakon kojim se stranim nevladinim organizacijama zabranjuje promicanje ili financiranje abortusa.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 175
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer