Obavijesti

News

Komentari 275

Pozadina afere Advent: Dobili su i kućice, ali i vaše milijune

Pozadina afere Advent: Dobili su i kućice, ali i vaše milijune
1

Tvrtke plaćaju siću, a onda kućice iznajmljuju za znatno više iznose. Takvog modela nema u drugim gradovima. Martina Bienenfeld i Milan Bandić ključni su za određivanje tko će dobiti koju ulicu i koji trg

VIDEO

Osnovno što treba znati je da je gotovo cijeli Advent podijeljen između ekipe šefice Turističke zajednice Martine Bienenfeld i ekipe Milana Bandića. Iako su im šefovi povezani, između tih ekipa traje borba za lokacije i prevlast.

Postoje i neki solo igrači, ali su rijetki. Priča nam to sugovornik koji godinama sudjeluje u organizaciji manifestacije Advent u Zagrebu, koja je počela u subotu i trajat će do 7. siječnja. Dodjelu barem 228 kućica bez ikakvog natječaja od prošlog tjedna istražuje i Uskok.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI:

Pokretanje videa...

01:28

Dosad smo detaljno opisali kako i kome su dodijeljene kućice i kako je Grad Zagreb izvrdao vlastitu odluku da za lokacije za Advent moraju raspisati natječaj.

No sad smo u posjedu dokumenta koji otkriva da će ove godine dio “kraljeva Adventa” dobiti i rekordnu pomoć od Turističke zajednice. Riječ je o ukupno 5,2 milijuna, a veliki dio tog kolača otpada na one koji su dobili i bez naknade lokacije za kućice, a onda ih dalje iznajmljuju po 23.000 kuna naviše.

Mikijevi kraljevi Adventa: Dao im je kućice da zarade milijune
Mikijevi kraljevi Adventa: Dao im je kućice da zarade milijune

Riječ je o tvrtkama koje idu preko Turističke zajednice, koju vodi Martina Bienenfeld. Tako će prema službenom planu, koji Turistička zajednica nije objavila, ove godine dvije povezane tvrtke, Katapult promocija i Katapult koncept, dobiti više od 1,1 milijun kuna i apsolutni su rekorderi. U igri je lani bila i tvrtka Katapult event, a i ove godine navode je na stranicama Turističke zajednice kao organizatora Adventa na Zrinjevcu, ali nisu na popisu za subvenciju. Ali to je i tako svejedno, sve tri tvrtke u vlasništvu su Marija Klapčića i Slavice Olujić Klapčić. Oni vode Advent na Zrinjevcu, Ledeni park na Tomislavovu trgu, gdje je ukupno 61 kućica, te Advent u Maksimiru, gdje nemamo odgovor o broju kućica. Klapčići su već godinama suorganizatori Adventa s Turističkom zajednicom.

Ranije nam je Slavica rekla da oni, kad iznajmljuju kućice, na sebe preuzimaju i sve daljnje troškove, poput odvoza otpada, troška struje i slično. Iako imaju lokacije na Zrinjevcu i Tomislavovu trgu, Gradu ne plaćaju ništa. Umjesto njih postavljanje kućica tražila je Turistička zajednica, a Milan Bandić je to odobrio. Naravno, kako se radi o Turističkoj zajednici, koja je u vlasništvu Grada, ona ne treba platiti ništa. A TZGZ sve je prepustio privatnim tvrtkama da dalje iznajmljuju.

- Godinama sam podzakupac i ništa ne možemo riješiti u Turističkoj zajednici jer nas odmah upute na Klapčiće, koji onda postavljaju sve uvjete ili, bolje rečeno, reketare nas. Odbijen je naš program i sve mora ići preko Katapulta - kaže nam zakupac.

Svjedoči i da dio novca za zakup ide preko računa a dio na ruke.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Javili su nam se sugovornici iz gradske uprave koji smataju da je potreban natječaj za Advent.

- Pa Grad troši i oko 7,5 milijuna kuna za rasvjetu, potrošili smo milijune za priključke samo za struju od Tomislavca do Trga bana Jelačića. A dali smo lokacije ili bez nakande ili za mali iznos, a sav novac ubiru oni koji kućice daju u podzakup - kaže nam taj sugovornik.

No vratimo se na 5,2 milijuna kuna subvencija za Advent. Tvrtka Svibanj projekt, kojoj je vlasnica Ivana Periša, dobiva 300.000 kuna od Turističke zajednice. Oni imaju na Europskom trgu 34 kućice, a na Vranicanijevoj poljani dvije. Ugostiteljske kućice dalje iznajmljuju po 40.000 kuna, a suvenirske za 16.000 kn. Gradu će platiti 2800 kuna po kućici.

Udruga Legende dobila je subvenciju od 300.000 kuna. Pola ide za filmski Advent na Tuškancu, pola za Advent na Strossmayerovu šetalištu, za manifestaciju Caffe Matoš. Na Tuškancu imaju jednu kućicu, ali na šetalištu ih imaju 14. Za tih 14 kućica platit će Gradu 46.613 kuna, a saznajemo da oni iznajmljuju dalje kućicu za oko 50.000 kuna. Jedan podzakupac nam kaže da također dio može u gotovini, na ruke. Udrugu sad vode Aleksandra Pernar i Andrea Pokrajčić,

Na istom šetalištu deset kućica dobila je i tvrtka Dobra nota, u vlasništvu popularnih Kraljeva ulice Mirana Hadži-Veljkovića i Zlatka Petrovića. Oni svaku kućicu iznajmljuju dalje po cijeni, kako su nam rekli, koja je zlatna sredina između 40.000 i 100.000, koje uzimaju ostali. Gradu će pravo postavljanja svih tih kućica platiti tek 31.666 kuna. A uz to ove godine će dobiti 180.000 kuna pomoći od Turističke zajednice.

Od onih koji još prodaju hranu i piće, Galerija Klovićevi dvori dobit će 70.000 kuna za svoj Advent na Gradecu. Ostale sponzorirane manifestacije, poput Adventa u tunelu Grič, Živih jaslice te raznih glazbenih programa ili uređenje gradskih prolaza ne uključuju dodatnu prodaju, pa je i sasvim logično da im to Turistička zajednica subvencionira. Zanimljivo, u planu stoji stavka od čak 700.000 kuna za neplanirane troškove.

No sugovornik koji se javlja na te natječaje kaže da nema nikakvih razrađenih kriterija tko će dobiti novac.

- Prijavite se s programom, a zašto su vam odlučili dati više ili manje novca, nemate pojma. Isto tako nekima Grad osigura svu infrastrukturu te bez naknade osigura postavljanje kućica, a neki drugi dobiju siću. Kriteriji su potpuno nejasni - kaže nam.

Osim onih “kraljeva Adventa” koji dobivaju subvencije Turističke zajednice, na drugoj strani su tvrtke koje ih nemaju. Ali i za njih je bilo poznato da će dobiti središte grada i prije nego što su ikakva odobrenja izdana direktno od gradonačelnika, bez ikakvog natječaja.

USKOK uskače na Advent: Već pokrenuli izvide u 'Aferi kućice'
USKOK uskače na Advent: Već pokrenuli izvide u 'Aferi kućice'

Cijelu “zagrebačku špicu” dobio je Demo Rebus, tvrtka Denisa i Sunčice Mohenski, za kojega kažu da je u posao ušao kad je Uskok optužio prethodnu ekipu. On za 50 kućica plaća Gradu 311.000, a svaku od njih iznajmljuje za 35.000 do 100.000 kuna.

Tvrtka Kokoš ili jaje drži Fuliranje na Strossmayerovu trgu, povezana je s Damjanom Ljuštinom, sinom Duška Ljuštine, dugogodišnjeg Bandićeva suradnika. Oni će Gradu platiti 180.000 kuna za postavljanje 37 kućica. Nisu nam rekli za koliko novca ih iznajmljuju dalje, ali od nekih zakupaca doznajemo da iznosi nisu manji od 50.000 kuna za kućicu.

Tvrtka Pepermint Borisa Kovačeka i Tomislava Ricova, čija je sestra savjetnica gradonačelnika, ima 16 kućica ispred Gradske kavane Johann Franck. Gradu plaćaju 132.000 kuna, a svaku kućicu iznajmljuju po cijeni između 40.000 i 100.000 kuna.

Obje ekipe, bilo naslonjene na Turističku zajednicu ili Grad, nisu morale proći nikakav natječaj. Iako gradska odluka propisuje da se lokacije za kućice za prodaju prije Božića daju natječajem, Bandić ih je dodjelio izravno. Svaka od tih tvrki prijavila je svoju malu manifestaciju unutar Adventa, a gradonačelnik za manifestacije može lokacije dati neposredno. Time je izvrdan gradski propis.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 275
VIDEO

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji