Obavijesti

News

Komentari 111

Tucaković: Stanje je stabilno, a jaka kiša bila nam je točka na i

Tucaković: Stanje je stabilno, a jaka kiša bila nam je točka na i
22

Čak 230 vatrogasaca cijelu noć borilo se s požarom te su nadljudskim naporima uspjeli spriječiti štete na objektima, ali je požar zahvatio ogromno područje

VIDEO

Posljednje informacije

12:20 Ovako izgleda područje nakon požara

Kako izgleda opožareno područje kod Šibenika, zahvaljujući nadljudskim naporima gasitelja požar je pod nadzorom

Objavljuje 24sata u Nedjelja, 28. srpnja 2019.

11.20 - Požar je detektirala i NASA na satelitskim snimkama

10. 49 -  Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izjavio je u nedjelju prije podne kako bi se požaru kod šibenske Dubrave možda mogao već proglasiti lokaliziranim, jer sada je, u odnosu na ono kako je bilo, sve pod nadzorom, a stanje na terenu je stabilno.

Å ibenik: Slavko Tucakovic, glavni vatrogasni zapovjednik,dao izjavu medijima

Tucaković je to izjavio za ŠibenikIN podsjetivši kako su nadljudskim naporima vatrogasaca, vojske i stanovništva, jednim velikim zajedničkim radom, došli do rezultata. Pohvalio je županijskoga vatrogasnog zapovjednika Darka Dukića koji je koordinirao ovu veliku akciju.

- Iako je stanje već bilo pod nadzorom, jaka kiša koja je pala jutros bila je prava 'točka na i', tako da smo obustavili pomoć iz unutrašnjosti jer nema potrebe za dodatnim snagama naših kolega - rekao je Tucaković dodavši kako sada zapravo polako otpušta ljude i preustrojava snage na terenu.

Tucaković je jutros obišao teren s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem koji je također izrazio zadovoljstvo radom svih interventnih službi, ali i jedinica lokalne samouprave i stanovništva koji su također dali svoj doprinos u borbi s vatrenom stihijom koja plamti od subote poslijepodne, potpomognuta jakim vjetrom koji je često mijenjao smjer.

Uz gasitelje profesionalnih i dobrovoljnih postrojbi iz cijele Šibensko-kninske županije, na požarištu su i vatrogasci iz Primorsko-goranske i Splitsko-dalmatinske županije te pripadnici Državnih interventnih postrojbi iz Splita, Zadra i Šibenika, uz pedesetak vojnika. Trenutno je na terenu između 170 i 180 gasitelja.

Tijekom noći bila su ozlijeđena četiri vatrogasca, jedan iz Splita a ostali iz Šibensko-kninske županije.

Riječ je ozljedama koljena, ruke, opekotinama lica i udisanju dima, ali nitko od njih nije životno ugrožen jer su sve ozljede lakše i svima je na vrijeme pružena liječnička pomoć.

10.40 -  Policija je izvijestila kako su sve ceste na području Šibensko-kninske županije sada otvorene za promet

9.58 - Na požarište u Dubravi stigao je ministar unutarnjih poslova koji kreće u obilazak vatrene fronte. Nakon cjelonoćne borbe s buktinjom, ali i kiše koja jutros pada, požarište je stavljeno pod kontrolu i vatrogasci su obranili kuće.

- Ono što možemo konstatirati je da je ovaj veliki požar uspješno riješen i prije kiše. Bilo bi bolje da je pala i ranije, ali pokazalo se da sve službe koje rade na intervencijama ovog tipa imaju visok stupanj uvježbanosti i koordiniranosti. 200 vatrogasaca iz naše i drugih županija, vojska, kanaderi i traktori odradili su lavovski dio posla. Nikakve vitalne funkcuje stanovništva nisu ugrožene, policija je napravila ogroman posao dobrom koordinacijom. Stožer civilne zaštite odradio je svoj dio posla i nakon svega mogu zahvaliti svima i čestitati im na odlično odradenom poslu. Krim policija već je izuzela određene dokaze i sad se radi na njima kako bi se istraživanje privelo kraju. Ne možemo bježati od činjenice da su ekstemni vremenski uvjeti sve opasniji, ali zato razvijamo ovaj sustav da svi koji u njemu sudjeluju riješe ove slučajeve – kazao je Božinović, prenosi Šibenski portal

Šibenski gradonačelnik Željko Burić rekao je kako je požar zahvatio veliku šumsku površinu, koja je dijelom nepristupačna. Ponovio je kako će nakon mještana koji su bili evakuirani u školu Metiraze, sada tamo smjestiti vatrogasce koji dolaze na smjenu.

9.30 - Izjava Roberta Suntešića, brigadira RH

Pokretanje videa...

Izjava brigadira Suntešića 00:21

9.02 - Šibenski portal navodi da je izgorjelo oko 900 hektara borove šume i makije. Počela je padati i kiša, što mještanima donosi malo mira, a nadaju se kako će potrajati da pomogne ugasiti buktinju.

Vatrogascima bi trebalo pomoći vrijeme jer se očekuje da će danas biti promjenljivo i pretežno oblačno, te nestabilno uz povremenu kišu i pljuskove s grmljavinom. Oborina će mjestimice biti obilna, osobito na Jadranu i uz njega, navodi DHMZ. Već od prijepodneva na sjevernom Jadranu i uz njega bit će grmljavinskog nevremena praćenog pojačanim vjetrom, a potom i drugdje. Vjetar slab do umjeren jugoistočni dok će na Jadranu puhati umjereno i jako jugo, a navečer će vjetar posvuda oslabjeti. Najviša dnevna temperatura između 25 i 30 °C.

Marica Kosor iz PU šibensko-kninske navodi da je u tijeku očevid, a kako je požar još aktivan, policija prikuplja sve obavijesti i saznanja kako bi utvrdili uzrok požara.

9.00 - Rano jutros iz Zaboka je u Šibenik krenulo 27 vatrogasaca u pomoć kolegama koji se bore s požarima kod Šibenika. Marijan Lovrenčić, zapovjednik VZKZŽ rekao je da se radi o članovima obiju javnih vatrogasnih postrojbi te pripadnici DVD - ova Desinić, Bedekovčina, Petrovsko, Konjščina,Zlatar  i Oroslavje, piše Zagorje.com.

8.45 - MORH navodi kako su na požarištu u zaleđu Šibenika od jutros aktivna dva Canadaira CL-415 i Airtractor AT-802, a tijekom cijele noći bilo je angažirano 50 pripadnika kopnenih snaga Hrvatske vojske koje su jučer uputili iz vojarne u Benkovcu. Te vojnike će jutros zamijeniti 52 vojnika iz vojarni u Kninu i Sinju. Jedan od kanadera gasio je požar na Hvaru, a nakon što su taj požar stavili pod kontrolu, posada se vratila prema Šibeniku na najveće ovogodišnje požarište. 

Tijekom subote su zračne snage s ukupno sedam aviona neprekidno više od šest sati gasile požarišta i ostvarili više od 30 sati naleta te su izbacili 1200 tona vode. 

8.37 - Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rekao je kako su pozvali pomoć iz sedam županija, a posljednji turisti i mještani Bilica rano jutros su napustili Osnovnu školu Meterize. 

Crveni križ priprema ležajeve za vatrogasce, a tijekom noći su lakše ozlijeđena četvorica.

8.30 - Veliku borbu s požarom noćas su vodili mještani Mihaljevića. 

 Bilo je gadno. Kad se jutros oko 3 sata stvorio obruč ovdje ispred nas, bilo je strašno. Evakuirani smo, ali smo otišli u naš stan u Šibenik. Kad smo jutros došli nazad, vidjeli smo da je požar prebacio preko Lugovića i Dulibića i da je sve izgorjelo. Užasno je vidjeti te prizore spaljene zemlje, ali bilo nam je olakšanje kad smo vidjeli da je naša kuća - ispričao je Šime Lugović (26) za Šibenski portal.

 

Kod naselja Mihaljeviæi tijekom jutra ponovno buknuo požar Kod naselja Mihaljeviæi tijekom jutra ponovno buknuo požar Kod naselja Mihaljeviæi tijekom jutra ponovno buknuo požar
9
| Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Ilustracija

8.20 - Evakuirane mještane Lugovića i Dubilića noćas su smjestili u osnovnu školu

Evakuirana mjesta Lugoviæi i Dulibiæi, stanovnici æe biti smješteni u osnovnu školu Evakuirana mjesta Lugoviæi i Dulibiæi, stanovnici æe biti smješteni u osnovnu školu Evakuirana mjesta Lugoviæi i Dulibiæi, stanovnici æe biti smješteni u osnovnu školu
8
| Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL - ILUSTRACIJA

8.12 - Sinoć je bilo gore nego '91 kad su nam rekli da moramo bježati iz svojih kuća. Bez pretjerivanja. Vatra je mijenjala smjer, nisi više znao što gori, a gori na sve strane. Oko 1 u noći smo otišli na Šubićevac, a sto stvari ti prolazi kroz glavu. U tih nekoliko kilometara koliko sam vozila, vidjela sam ljude koji su svoj život stavili na kocku da bi pomogli nama. Umirala sam od straha za obitelj... Kad vidiš otvoren plamen, shvatiš da te nije briga za kuću, automobile, samo za živu glavu. A i te dalmatinske žene, ničeg se ne boje. Gasile su kao i muškarci, ispričala je naša novinarka Gorjana Ćaleta Car.

8.10 Pogledajte snimke borbe s požarom

Pokretanje videa...

00:54

7:35 - U noći na nedjelju buknuo je požar i na otoku Hvaru kod Zaraća. Vatrogascima koji su se noćas borili s buktinjom ujutro se pridružio i kanader. Zatvorena je državna cesta Zaraće Milna.

- Tijekom noći gasilo ga je 50 vatrogasaca s 13 vozila. U 6:16 u pomoć nam je došao i kanader. S kopna je stiglo 60 vatrogasaca. Kanader je maloprije otišao, vjerojatno put Bilica, požar držimo pod kontrolom - rekao je glasnogovornik hvarskih vatrogasaca Cvjetko Mazalin za N1.

 

7.20 -  Županijski vatrogasni zapovjednik Damir Dukić rekao je za Hinu da se prilikom borbe s vatrenom stihijom nije radila klasična evakuacija, već je policija bila s ljudima pokraj kuća dok su vatrogasci branili stambene objekte. 

- Sitaucija je puno bolja nego sinoć. Nema više onakvog napredovanja požara kakvo je bilo tijekom cijele noći, jer je puhalo orkansko jugo. Sada je vrlo malo oslabilo, ali je i to puno povoljnije. Vidjet ćemo kako će se sada razvijati - rekao je Dukić.

Šibenik: Darko Dukiæ, zapovjednik JVP Šibenik, dao izjavu za medije

Upozorio je da je prostor dosta velik, a u pitanju je velika borova šuma pa je teško bilo što predviđati.

"To su brda, to su visoki borovi...tako da jednostavno moramo biti oprezni", rekao je.

7.15 - Trenutna situacija na naplatnim kućicama na autocesti A1 i pogled na Dubravu

7.08 - U gašenju požara na Hvaru također su uključeni kanaderi i air tractori

7.00 - Požar se proširio na Bilice, javlja Šibenski portal. Rano jutros stigla su dva kanadera i dva air tractora, ali je stanje i dalje teško.

– Stigao je do zaseoka Slavice u Bilicama. U jednom trenutku prebacio je prema Grubišićima, ali to smo uspjeli sanirati. Osim Mihaljevića i Jurasa, imamo jedan dio požara koji ide na brdo Krtolin prema vjetrenjačama – govori Milošević.

Čak 230 vatrogasaca cijelu noć borilo se s požarom te su nadljudskim naporima uspjeli spriječiti štete na objektima, ali je požar zahvatio ogromno područje u nekoliko smjerova. 

– U odnosu na stanje od prije dva sata, sada je nešto bolje, ali i dalje je to loše. Kanaderi će obrađivati rubne dijelove, međutim, površina je velika i jugo stvara probleme, jer sporadično rasplamsava vatru na pojedinim lokacijama – rekao je zapovjednik JVP Šibenik.

Vatrogasnim ekipama i vojsci pridružili su se noćas i zadarski kolege.

6.45. Međutim, zatvorena je cesta DC116 Zaraće-Milna na otoku Hvaru zbog požara koji je tamo buknuo noćas.
 

 

6.30 - HAK navodi kako je za požara zatvorena županijska cesta Šibenik-Bilice-Tromilja, ali autocesta A1 je otvorena.

 

Požar kod Šibenika, koji gori od subote iza podneva, ugrozio je iza ponoći zaseok Slavice gdje se vatrogasci bore oko samih objekata i provode evakuaciju stanovništva, izjavio je tijekom noći za Hinu zapovjednik šibenskih vatrogasaca Volimir Milošević. 

Oko 200 vatrogasaca cijelu noć borilo se s požarom koji je buknuo u još u subotu iza podneva, a sa prvim satima svitanja u nedjelju su se očekivali kanaderi.

Radio Šibenik javio je rano jutros kako požari i dalje divljaju, a da je i dalje ozbiljno kod Jurasa i Podlukovnika gdje je policija odredila evakuaciju. Djeca i stariji su premješteni na sigurnije. Vatra je stigla i do Vrulja.

Kako javlja slušateljica, ona nije htjela čekati novo zatvaranje cesta pa je otišla iz Bilica na sigurnije, navodi Radio Šibenik.

- Situacija je kritična. Najteže je kod naselja Mihaljevići i Dulibići, naselja u općini Bilice. Tamo je vatra prebacila prometnicu i krenula je opet kroz borovu šumu prema zaseoku Slavice i tu se vatrogasci sada bore oko samih objekata - rekao je Milošević Hini u prvim satima nedjelje. 

Kazao je da je u mjestima Mihaljevići i Dulibići došlo do evakuacije starijeg stanovništva i djece, a provodi se i u mjestu Slavice. 

"Jako je složena situacija i to je sve što vam mogu kazati. Vatrogasci rade maksimalno da sačuvaju objekte i da izvuku ljude", rekao je Milošević, zapovjednik šibenske javne vatrogasne postrojbe.

Dodao je da ne može reći kako će se stvar dalje razvijati, a jak vjetar otežava gašenje.

"Ovaj je požar na nekoliko frontova na jako velikoj površini. Zatražili smo sva moguća pojačanja, a trenutno se 200 ljudi bori s vatrom", rekao je. 

Dva su vatrogasca ozlijeđena, rekao je u noći sa subote na nedjelju glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković,  koji je situaciju na požarištu opisao "dosta teškom".

"Imali smo dvije ozljede vatrogasaca - jedan je imao ozljedu koljena, a drugi udisanje dima. Oni su prevezeni u bolnicu i dobro su," rekao je  Tucaković za  Hrvatsku televiziju.

Na gašenju požara angažirano je i 50 pripadnika Hrvatske vojske.

Zračne snage trebale bi se priključiti ujutro oko 5,30 sati. U subotu su to bila četiri kanadera i tri Airtractora.

Zbog požara zatvorena je dionica autoceste A1 između čvorova Pirovac i Vrpolje u oba smjera, zbog čega je na naplati Pirovac kolona na izlazu oko jedan kilometar, izvijestio je HAK u 2 sata.

Zatvorene su i državna cesta DC33 na dionici Dubrava kod Šibenika-Tromilja i županijska cesta Šibenik-Bilice-Tromilja, kao i državna cesta DC116 Zaraće-Milna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 111
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"