Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Požari u Amazoniji: Bolsonaro uveo zabranu spaljivanja šume

None Foto: PIXSELL

Uredba predsjednika Bolsonara zabranjuje svako spaljivanje šume za poljoprivredno zemljište na čitavom državnom teritoriju u idućih šezdeset dana, ali postoje neke iznimke

Uredba brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara o zabrani spaljivanja šume radi dobivanja poljoprivrednih površina, koja bi trebala pridonijeti zaustavljanju širenja požara u Amazoniji, stupila je u četvrtak na snagu i trajat će dva mjeseca, ali mnogi sumnjaju u njezin uspjeh.

Isto tako, izlazak na teren brazilske vojske proteklog vikenda još nije imao većeg učinka: više od polovice od 1.628 novih požara koje je u zadnja 24 sata zabilježio institut INPE buknulo je u Amazoniji, unatoč slanju 18 zrakoplova i 3.900 ljudi.

Bolsonaro je još pod međunarodnim pritiskom pošto su nesvakidašnje snimke požara što gutaju golema područja tropskih šuma potresle svijet. Glavni UN-ov tajnik Antonio Guterres je iznio prijedlog da se na rubu Opće skupštine krajem rujna održi sastanak o situaciji u Amazoniji.

KRIZA Gori Amazonija: Katastrofa za ugled Brazila u cijelome svijetu

Uredba predsjednika Bolsonara zabranjuje svako spaljivanje šume za poljoprivredno zemljište na čitavom državnom teritoriju u idućih šezdeset dana, ali postoje neke iznimke. Spaljivanje se najčešće koristi za dobivanje zemljišta za uzgoj poljoprivrednih kultura i za uzgoj goveda, koji je važan izvozni sektor Brazila.

U amazonskoj državi Rondoniji, na sjeverozapadu, jako stradaloj u šumskim požarima, vlada velika sumnjičavost u uspjeh zabrane.

"To neće biti ni od kakve koristi. Nitko ovdje ne mari za to", rekao je Lilia, vlasnik trgovine voća, odgovarajući na upit AFP-a. "Niti ima dovoljno kontrole, niti se ona dobro provodi".

"U Rondoniji, kao i u čitavoj Amazoniji, postoje organizirane skupine koja zaposjedaju zemlju. Nerijetko su to drvosječe koji prisvajaju taj teren i prodaju drva na licu mjesta", rekao je Daniel Azevedo Lobo, državni tužitelj Rondonije.

PROSVJEDI I DILJEM SVIJETA Prosvjedi u Brazilu: 'Gori nam Amazonija, a što vi radite?'

"Stanje u Amazoniji je očito jako teško", rekao je Antonio Guterres u Yokohami, u Japanu, gdje sudjeluje u konferenciji o razvoju Afrike.

"Mislim da se međunarodna zajednica mora odlučno pokrenuti kako bi pomogla zemljama na području Amazonije da na svaki mogući način čim prije zaustave požare i zatim pristupe cjelovitoj politici pošumljavanja. Dosad nismo učinili dovoljno", rekao je.

Komentari (7)
  • Skuži ono kad sve spališ pa zabraniš paljenje i to čak dva mjeseca . Lolčina !

    30. 8. 2019,   08:10
  • Nama nam pomoći. Spaljivanje šuma u Brazilu, izlov kitova u Japanu, globalno onečišćenje.... Mislim kad jedan državnik donese odluku da zabranjuje spaljivanje šuma.....da, ali na dva mjeseca. Sve ide u mp3.

    29. 8. 2019,   21:59
  • naravno kad više nema šta gorjeti, zgarišta će izorati, posaditi soju ili pretvoriti u pašnjake

    29. 8. 2019,   21:14