Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Pozdrav maškarama, posebno onima koji misle da to nisu'

None Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL 15

Originalnom manifestacijom Maškaranom regatom ili morskom pokladnom povorkom koja je isplovila s Hramine počele su ovogodišnje poklade na Murteru

Ovogodišnji 'Dani od poklad 2016.' u Murteru su počeli dan ranije nego prethodnih godina, a početak je označen jednom novom, nadasve originalnom manifestacijom - Maškaranom regatom ili morskom pokladnom povorkom koja je isplovila s Hramine. 

- Među ostalim, Murter ima dvije jake tradicije, koje su posebno aktualne posljednjih godina, a to su 'Bake', što je naš lokalni naziv za maškare ili karneval, i regata Latinsko idro. Postoje zapisi o murterskim 'Bakama' stari 130 godina, dok je latinsko idro tu od kada je Murterina, i to od prije nego se naučilo pisati. Mi smo ih ove godine odlučili spojiti u Danima od poklad i ustanoviti jednu novu tradiciju - rekao nam je Miro Bašić Flok, prva 'baka' otoka ili predsjednik Karnevalske udruge Murter. 

Odaziv Murterina, jednako publike i 'baka', na Maškaranoj regati nije bio velik. Unatoč lijepom vremenu, a možda baš i zbog njega, jer su mnogi iskoristili za odlazak u polje, u rezidbu maslina. Zato su u revijalnom plovu morske maškarane povorke sudjelovala samo tri broda, a ni publika nije bila brojna. 

- Slično je bilo i prije 20 godina, kada je krenula prva Regata 'Latinsko idro'. Na startu je tada bilo samo šest brodova, a danas je to planetarno poznati kulturni i nautički događaj u kojem se natječe stotinu kaića, gajeta i leuta pogonjenih starim latinskim idrom. Vjerujem da će tako biti i s Maškaranom regatom - rekao nam je Flok, uputivši iz Murtera 'Pozdrav svim maškarama u Hrvatskoj, a posebno onima koje misle da to nisu'. 

Komentari (8)
  • najbolji maskenbal new orleans--mardi grass.:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

    6. 2. 2016,   19:19
  • Maškare ća mogu maškareee.

    6. 2. 2016,   20:11