Obavijesti

Promo sadržaj

Pozitivna priča iz Hrvatske: domaći ječam za domaće pivo

Pozitivna priča iz Hrvatske: domaći ječam za domaće pivo
2

Kvalitetu domaće sirovine prepoznalo Karlovačko. Blizina polja i tvornice jamči im sigurnost te kontrolu proizvodnje osnovne sirovine, što je pozitivan, ali i rijedak primjer u domaćoj prerađivačkoj industriji

Često slušamo da se u domaćim prehrambenim proizvodima koristi sušeno voće ili povrće iz drugih zemalja, dok hrvatski proizvođači naglašavaju da nemaju kome prodati plodove svoga rada. No, čini se kako se stvari ipak polako mijenjaju. Poljoprivrednici se sve više okreću kulturama koje nude veće profite te za čiju su sirovinu zainteresirane hrvatske kompanije. Jedan od svijetlih primjera je proizvodnja pivarskog ječma koja konstantno raste, prvenstveno zbog činjenice da se ječmeni slad koristi za proizvodnju domaćeg piva. Zbog svega toga pivarski ječam polako postaje domaća hit poljoprivredna kultura. Riječ je o kulturi koja spada u kategoriju tradicionalnih na našem području, poput pšenice. No, razliku od pšenice, cijena ječma je, ovisno o sorti, od 5 do 20 posto veća, dok je žetva nešto ranije što znači i raniji novac koji poljoprivrednicima stiže od otkupa. 

Sve količine sigurno otkupljuje PPK iz Nove Gradiške. Siguran otkup omogućuje i suradnja s Karlovačkim i kompanijom HEINEKEN Hrvatska. PPK-ov direktor Danko Vincetić ističe kako je 2017. najbolja godina otkad ugovaraju proizvodnju. Žetva pivarskog ječma je gotova i mogu s ponosom istaknuti kako ćemo ove godine otkupiti rekordnih 65.000 tona. Prinosi su iznimno dobri jer naš tim organizira, ugovara i tehnološki prati cijelu proizvodnju. S pivovarom iz Karlovca pokrenuli smo i Klub proizvođača ječma Karlovačko, kroz koji okupljamo primarne proizvođače te im nudimo cjelokupnu i cjelogodišnju stručnu podršku. Rezultati tog rada vidljivi su kroz sve veći broj hektara na kojima je u našoj zemlji posađen pivarski ječam, rekao je Vincetić.  


Uzgojem pivarskog ječma zadovoljni su i članovi obitelji Junašević iz Nove Gradiške. Otac Vjekoslav i sin Ivan ističu kako proizvodnja ječma nije nimalo jednostavan posao, ali se s godinama stječe iskustvo s kojim je lakše ostvariti vrhunske prinose i kvalitetu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Ječam koji koristimo je domaći od samog svog početka. Sjeme je stvorila domaća pamet u domaćim institutima, sije i žanje ga domaći seljak, otkupljuje domaći prerađivač, a završava u domaćem pivu. Samo tako stvaramo dodatnu vrijednost koja nama poljoprivrednicima u konačnici jamči zaradu s kojom možemo normalno uzdržavati svoju obitelj. Tako se za proizvodnju Karlovačkog piva koristi slad proizveden od najboljeg domaćeg ječma. Za domaću bi poljoprivredu bilo iznimno korisno kada bi i drugi prerađivači pratili primjer Karlovačkog te više koristili domaće sastojke u svojim proizvodima'', ističe Vjekoslav Junašević, koji je 2015. godine dobio i priznanje „Zlatni klas“ za vjernost i ustrajnost u proizvodnji pivarskog ječma koji proizvodi još od početka proizvodnje pivarskog slada u Novoj Gradiški.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike
PROMO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike

Obiteljska oaza u Amadria Park Hotelu Andrija i Dalmatinskom selu

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj
Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu
PROMO

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu

Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince