Obavijesti

News

Komentari 43

Poziv iz Rijeke: Zavarivači su traženi i dobro plaćeni - dođite!

Poziv iz Rijeke: Zavarivači su traženi i dobro plaćeni - dođite!
3

Učenici koji upišu ovaj smjer u riječkoj Strojarskoj školi imaju stipendije i posao, kaže ravnatelj Gojko Miletić. Prijave u programe srednjih škola traju do srijede 10. srpnja

VIDEO

Unatoč brojnim aktivnostima nadležnih ministarstava i Obrtničke komore, učenici se sve manje opredjeljuju za strukovna zanimanja.

Na ozbiljnost situacije ukazuje i Gojko Miletić, ravnatelj riječke Strojarske škole za industrijska i obrtnička zanimanja. Iako njihova škola jedina u županiji ima taj smjer, interes za dvogodišnje programe zavarivača, proizvođača,  montera te PVC aluminijske stolarije izuzetno je nizak.

- Interes za upis u smjer automehaničara, automehatronika, autolimara i CNC operatera i instalatera je velik, ali u dvogodišnjim zanimanjima lani smo imali smo desetak učenika, a ove ih se godine, zasad, prijavilo samo dvoje. To je velika šteta i u jednu ruku apsurd jer se radi o zanimanjima koji su jako tražena i zapošljiva na tržištu rada - kaže ravnatelj Miletić. 
Kako ističe, učenike za ove smjerove stipendiraju i ministarstvo (1800 kn) i poslodavci (oko 1700 kn), pa mjesečno mogu dobivati i više od 3500 kn.

Suradnja s Obrtničkom komorom, poslodavcima i drugim dionicima obrazovnog procesa, dodaje ravnatelj Gojko Miletić, za školu je od iznimne važnosti, a sve više poslodavaca učenike "vrbuje" već tijekom obrazovanja. Čak 90 posto učenika ostaje raditi kod njih nakon završetka srednje. Također, Strojarska škola lani je bila dobitnica Nagrade "Šegrt Hlapić", koju dodjeljuje Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, te koje je navedenu školu proglasilo najboljom školom izvođačem obrazovnih programa u Republici Hrvatskoj.

'Želimo ukloniti predrasude'

- Zanimanja za koja obrazujemo učenike deficitarna su i nema nikakvih problema kod zapošljavanja. Važno je naglasiti i da naši učenici nerijetko nakon trogodišnjeg programa nastavljaju školovanje prema potrebama poslodavaca i tržištu rada. Time poslodavci ne moraju zatvarati tvrtke zbog toga što nemaju obrazovan kadar. U tu svrhu redovito organiziramo tribine sa školama i obrtnicima, a jedan od ciljeva je i ukloniti predrasude prema trogodišnjim strukovnim zanimanjima jer su sva ona iznimno važna za gospodarstvo - navodi Miletić. 

Kako ističe, nerijetko u odabiru srednje škole presudnu ulogu imaju roditelji, te stoga škola svoju promociju usmjerava prema osvještavanju učenika kako donositi odluke.

Na pitanje zašto opada interes za navedena zanimanja, kaže kako su i dalje snažne predrasude da u ove škole idu "slabiji" učenici, te da se radi o slabo plaćenim poslovima.

- Pretpostavljam da su i neizvjesnost te sudbina 3. maja zakočili interes za dvogodišnje programe, no neovisno o tome, naše gospodarstvo vapi za zavarivačima. Oni su iznimno traženi i dobro plaćeni - zaključuje Miletić, apelirajući na učenike da se upišu u navedenu školu.

Važna je mašta i rad ruku

Te riječi potvrđuje i nastavnik Ratko Petković, koji u Strojarskoj školi podučava već 32 godine i tijekom godina svjedoči sve manjem interesu za strukovna zanimanja.

- Činjenica je da se ljudi sve više iseljavaju iz zemlje, pa i to može biti jedan od razloga sve manjeg interesa. Djeca se uglavnom upisuju ekonomske škole i gimnazije, iako za naša zanimanja postoji velika potražnja kod poslodavaca i mogućnost zapošljavanja - priča nam u praktičnoj učionici u koju je uloženo tristo hiljada kuna.

Njegovi učenici Patrik Kajić, Dominik Vuković i Matej Soldan, koje smo zatekli za stolovima za zavarivanje koje su učenici sami napravili, ističu kako su iznimno zadovoljni svojim odabirom škole.

- Privukla nas je mogućnost brzog zapošljavanja, a i uživamo u ovakvim fizičkim, ali i kreativnim poslovima, gdje je osim ruku bitna i mašta. osobno nam ne smeta što nas je malo u razredu jer se učitelji mogu više posvetiti svakom ponaosob - složni su Patrik, Dominik i Matej, koji iduće godine svi upisuju i treću, dodatnu godinu kako bi, osim zanimanja zavarivača, položili i ono za mehaničara, autolimara i CNC operatera.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...