Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Poziv na sastanak s ministrom prometa Olegom Butkovićem

None Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika poziva sve cestovne prijevoznike na sastanak s ministrom prometa g. Olegom Butkovićem dana 05.03.2019. u 11:00 h u prostorijama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Na sastanku će se raspraviti posljedice zatvaranja cesta i graničnih prijelaza za promet iznad 7,5 tona diljem cijele Hrvatske, a što je rezultat donošenja Pravilnika o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta za promet teretnih vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona a koji Pravilnik stupa na snagu 07.03.2019. 

Predloženim zabranama prometovanja bitno se produžuje duljina same rute kao i svi s time povezani troškovi - povećanje troškova rada, cestarine i  onečišćenja. Treba uzeti u obzir da je najavljeno zatvaranje graničnog prijelaza Dubrava Križovljanska zbog rekonstrukcije sa slovenske strane, a što će prouzrokovati dodatne troškove i gužve. Apsolutno se zalažemo za sigurnost svih sudionika u prometu, međutim smatramo da sigurnost ne ugrožavaju teretna vozila općenito, već je bitno smanjiti količinu istih na način da se zatvori tranzitni prolaz, te da se pod hitno pristupi izgradnji obilaznice. 

Naglašavamo da je potrebno ovom problemu pristupiti na potpuno drugačiji način. Zabrane se ne mogu napraviti prije rješavanja problema naplate na državnim cestama, te smatramo da bi ta pitanja trebala biti rješavana u paketu. Predlažemo smanjenje cestarine za autoceste, te uvođenje nove platne kategorije za EURO 6 vozila koja bi trebala bitno smanjiti trošak cestarine, jer je u Hrvatskoj trenutno registrirano oko 6000 vozila navedene kategorije. Predlažemo naplatu cestarine na svim državnim cestama, time da vozila sa hrvatskim registarskim oznakama budu oslobođena plaćanja cestarine u visini dijela koji plaćaju prilikom godišnje registracije vozila. 

Osim ovog pitanja, namjeravamo raspraviti i ostale probleme s kojima se svakodnevnu susreću hrvatski cestovni prijevoznici, a čime su dovedeni u nekonkuretni položaj. 

Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika
Vilka Novaka 48, Varaždin

Telefon: 042 351 244

Email: info@uhcp.hr

Tema: Promo sadržaj