Obavijesti

News

Komentari 19

Pozlilo Varginom odvjetniku, odgodili ročište za aferu SMS

Pozlilo Varginom odvjetniku, odgodili ročište za aferu SMS
1

Varginom odvjetniku Mariju Poljaku pozlilo je uoči ročišta te su ga odgodili. Očekivalo se da će se odrediti početak ročišta i početak suđenja za aferu SMS

VIDEO

Na osječkom Županijskom sudu u utorak je odgođeno prvo pripremno ročište u tzv. aferi SMS, u kojoj Uskok bivšeg policijskog informatičara Franju Vargu i bivšeg vozača ministra poljoprivrede Blaža Curića tereti za kazneno djelo sprječavanja dokazivanja i pomaganje u tome kaznenom djelu.

Prvi je na sud došao Blaž Curić sa odvjetnikom Krešimirom Vilajtovićem koji je novinarima rekao kako očekuje da bi danas moglo biti određeno vrijeme početka ročišta te da bi suđenje moglo početi na jesen.

Afera SMS: Franjo Varga na ispitivanju u sjedištu Uskoka
Afera SMS: Franjo Varga na ispitivanju u sjedištu Uskoka

Nakon Curića na sud je došao i Franjo Varga no, njegovom je odvjetniku Mariju Poljaku pozlilo neposredno prije početka ročišta i vozilom hitne pomoći odvezen je u bolnicu, o čemu je sud na početku zasjedanja izvijestio okrivljeni Varga, kazao je novinarima nakon ročišta Curićev odvjetnik Krešimir Vilajtović. Dodao je kako novo ročište za sad nije zakazano, a još će se vidjeti hoće li biti zakazano pismenim putem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Podsjetio je kako je još 26. veljače podnio prijedlog za prijenos nadležnosti u ovome predmetu s osječkog, na neki drugi nadležni sud, a osječki Županijski sud odlučio je kako će taj prijedlog dostaviti Vrhovnom sudu na daljnje odlučivanje pa stoga novo ročište za sada nije zakazano.

Obrana tražila da se slučaj premjesti u Zagreb

Dodao je kako je u prijedlogu sugerirao prebacivanje predmeta u Zagreb, jer se u optužnici tvrdi da je kazneno djelo djelomično počinjeno u Zagrebu, a svi branitelji, tužitelji i jedan od okrivljenika su iz Zagreba.

Na upit novinara zašto o tom prijedlogu još nije odlučeno ako je podnesen u veljači Vilajtović je kazao kako je to odlično pitanje, dodavši da je izvanraspravno vijeće osječkog Županijskog suda danas odlučilo kako će taj prijedlog proslijediti Vrhovnom sudu.

Franjo Varga: 'Nikad ja nisam puštao nikakve informacije'
Franjo Varga: 'Nikad ja nisam puštao nikakve informacije'

Optužnicom se prvookrivljenom Vargi stavlja na teret da je, od sredine 2017. do 20. rujna 2018. na području Belišća i Zagreba,  izrađivao lažnu korespondenciju navodno vođenu putem elektroničkih uređaja te prijepis i analizu navodne komunikacije između visokih dužnosnika i drugih osoba u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja u sudskom postupku koji se pred osječkim Županijskim sudom vodio protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića i još trojice okrivljenika, kao i postupku predaje povodom Europskog uhidbenog naloga, izdanog od strane zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva, protiv Ivice Todorića,  pred nadležnim sudom u Velikoj Britaniji.

Tužiteljstvo tvrdi da je riječ o lažnoj prepisci bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednoga suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća, a po kojoj je Cvitan prije objave prvostupanjske presude vršio pritisak na suca da bez ikakvih dokaza osudi jednoga okrivljenika u tome postupku.

Brkićev kum naredio Vargi da elektronski prati Božinovića?
Brkićev kum naredio Vargi da elektronski prati Božinovića?

Lažnu prepisku Varga je potom navodno dostavio Zdravku Mamiću koji ju je je objavio na konferenciji za medije 4. lipnja prošle godine. Tužiteljstvo podsjeća kako je Mamićev branitelj  tražio da se na temelju lažne korespondencije odgodi objava prvostupanjske presude u tom predmetu, što je sudsko vijeće odbilo te je 6. lipnja 2018. objavilo presudu kojom su svi okrivljenici u tom predmetu proglašeni krivima.

Osim toga Varga je, tvrdi tužitejstvo, prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnome sudu, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda koji bi odlučivali o žalbi, kako bi je predao Mamiću s namjerom da je iskoristi u žalbenom postupku, ali ga je u tomu spriječila Curićeva dojava.

U proširenju istrage osumnjičena i braća Brkić

Curić  je uhićen 26. rujna prošle godine u Zagrebu,  a Uskok ga u optužnici tereti da je Vargi, za potrebe izrade lažne prepiske, dostavljao potrebne podatke u vidu telefonskih kontakata pojedinih dužnosnika i drugih osoba. Tijekom istrage ga se teretilo je da je Vargu 20. rujna telefonom upozorio da se protiv njega vodi kriminalističko istraživanje, rekavši mu da izbriše sve poruke, brojeve i druge sadržaje.

'Brkić kaže da mu podmeće Udba? Kreativan odgovor...'
'Brkić kaže da mu podmeće Udba? Kreativan odgovor...'

Nakon otkrivanja ove afere mediji su tvrdili da su Vargine usluge koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, koji su takve optužbe odbacili.

Iako Milijan Brkić nije obuhvaćen optužnicom u aferi SMS osječko Općinsko državno odvjetništvo u travnju 2019. je pokrenulo istraživanje protiv njega i njegova brata Joze te Franje Varge i Brkićeva kuma Blaža Curića, zbog sumnje u neovlašteno presretanje računalnih podataka te poticanja i pomaganja u tome kaznenom djelu.

Tužiteljstvo sumnja da su od lipnja 2015. do 20. rujna prošle godine počinili kaznena djela na štetu četiri oštećenice, među kojima i Brkićeve bivše supruge, praćenjem prijenosa, pristupom i snimanjem sadržaja njihovih korisničkih računa, odnosno pribavljanjem podataka potrebnih za pristup korisničkim računima.

Na upit novinara jesu li njegov klijent Blaž Curić i ostali okrivljenici u tom predmetu već ispitani u Državnom odvjetništvu Vilajtović je kazao kako o tome ne može govoriti jer je predmet u kategoriji tajne.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS