Obavijesti

News

Komentari 17

"Praljkova žrtva pokazuje potrebu zaokreta RH politike"

"Praljkova žrtva pokazuje potrebu zaokreta RH politike"
1

Nakon stvaranja države i vojnih rezultata, sami sebe smo doveli u tragičnu situaciju jer smo, rekao je Đapić, izgubili politiku, a u "ogromnoj mjeri i dostojanstvo i čast"

VIDEO

Predsjednik stranke Demokratski savez nacionalne obnove (Desno) Anto Đapić rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare održanoj u povodu presude Haškog suda i samoubojstva Slobodana Praljka u sudnici, da hrvatska politika treba napraviti zaokret, inzistirati da Vijeće sigurnosti UN-a raspravlja o tome sudu i u raspravi napasti njegovu posljednju odluku "svim raspoloživim sredstvima".

"General Praljak je svojim činom pokazao svjetskoj javnosti i Haaškom sudu, koji je davno izgubio vjerodostojnost, da se nije očitovao samo o gnusnoj i nedopustivoj presudi, već je njegov čin prije svega bio motiviran slanjem upozorenja hrvatskom narodu u kojem se položaju nalazi," rekao je Đapić.

Nakon stvaranja države i vojnih rezultata, sami sebe smo doveli u tragičnu situaciju jer smo, rekao je Đapić, izgubili politiku, a u "ogromnoj mjeri i dostojanstvo i čast", koje je general Praljak svojim potezom pokušao barem djelomično spasiti i pokazati "da ne postoje pravedne i nepravedne presude, već interesi, koje hrvatski narod nije znao zaštititi".

Đapić je podsjetio kako je prije 20. godina bio dijelom male skupine saborskih zastupnika, koji su se jedini protivili suradnji s Haaškim sudom, upozoravajući da će posljednja odluka Haaškog suda biti izravno uperena protiv hrvatskih interesa, kao kazna za rušenje Jugoslavije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Podsjetio je i da je kao saborski zastupnik inicirao stvaranje povjerenstva za ispitivanje okolnosti predaje transkripata iz Ureda predsjednika Franje Tuđmana u Haaški tribunal, ali je HDZ, rekao je, kao tadašnja vladajuća stranka, pod pritiskom toga Suda to odbio.

"Ako iz žrtve generala Praljka želimo nešto izvući, to je svijest o potrebi apsolutnog zaokreta hrvatske politike jer u protivnom ovome neće biti kraja. Trebamo se vratiti korijenima hrvatske suverenističke politike, koja se borila za hrvatske interese, nasuprot oportune i nagodbenjačke politike, koja Hrvatskom vlada posljednjih 15-tak godina, ponavljajući iste greške i zablude," poručio je Đapić.

Nada kako da će ovo biti prekretnica hrvatske politike, iako ga današnja izjava Hrvatskog sabora o jučerašnjoj presudi Haaškog suda u to ne uvjerava jer je smatra kompromisom i dokumentom u kojem se govori samo o presudi, ali ne, istaknuo je,  i o vlastitim propustima i pogreškama.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

'Praljkovo samoubojstvo bila je njegova posljednja granata...'
OTVORILE SE STARE RANE

'Praljkovo samoubojstvo bila je njegova posljednja granata...'

Mostar je danas, zaključuju novinari Guardiana, i danas podjeljen grad. 'Cijela regija je u psihozi i jedna iskra mogla bi biti dovoljna da je cijelu ponovno zapali' govori Marin Tomaš

Praljak se otrovao cijankalijem, srce mu je ubrzo prestalo raditi
NALAZ OBDUKCIJE

Praljak se otrovao cijankalijem, srce mu je ubrzo prestalo raditi

Podsjetimo, Slobodan Praljak umro je u srijedu popodne u bolnici u Den Haagu nakon što je u sudnici odmah nakon izricanja presude popio tada nepoznat otrov
Kovač o presudi: Prestanimo biti patetični, osvijestimo se
'HRVATI SU SPASILI BIH'

Kovač o presudi: Prestanimo biti patetični, osvijestimo se

Nužno je i legitimno da se za koji dan u New Yorku, pred Vijećem sigurnosti UN-a, koje je svojom rezolucijom i osnovalo Haaški sud, iznese stav Hrvatske o njegovu radu, smatra Kovač