Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bombaš samoubojica napao hrvatske vojnike u Kabulu

None Foto:

MORH je na izvanrednoj presici objavio kako su trojica hrvatskih vojnika, dio 10. kontingenta hrvatske vojske u sklopu mirovne misije u Afganistanu 'Odlučna potpora', ranjeni u srijedu ujutro u eksploziji u Kabulu

Rano jutros talibani su napali vozilo hrvatskih vojnika u Aftanistanu. Trojica naših vojnika su ozlijeđena, jedan je u životnoj opasnosti, druga dvojica imaju teške ozljede, ali nisu životno ugroženi, rekao je ministar Damir Krstičević na izvanrednoj konferenciji Ministarstva obrane. 

Nešto kasnije stigla je tužna vijest, preminuo je 27-godišnji J.B, koji je u napadu zadobio najteže ozljede.

- Radi se o izoliranom napadu, a svi ostali pripadnici hrvatskog kontingenta su na sigurnom - rekao je Krstičević i dodao da su naši časnici s obiteljima stradalih vojnika kako bi im pružili podršku.

Dodao je kako je jutros razgovarao s predsjednicom i s predsjednikom Vlade, koji su upoznati s ovim događajima.  Rekao je i kako je spreman preuzeti političku odgovornost.

- Hrvatski vojnici kretali su se u tri vozila. Oko 8 sati ujutro krenuli su iz kampa Gibson u kamp Kaia. U 8.45 sati, na putu od kampa Kaja do kampa Lion, na 200 metara od kampa Lion, došlo je do, prema izjavama svjedoka, zalijetanja trokolice motocikla s bombašem samoubojicom u naše treće vozilo, eksplozije i prevrtanja vozila - rekao je brigadni general Krešo Tuškan. Afganistanske snage iz kampa Lion odmah su izašle i osigurale područje te pružile pomoć prvome ozlijeđenome. Stigle su i snage iz kampa Lion te su prebacili ozlijeđene vojnike u kamp. Dvojicu teže ozlijeđenih vojnika odmah su zračnim putem prebacili u Bagram, dok je treći vojnik s ozljedom ruke zadržan u kampu Kaia.

Tuškan je rekao i kako je sad u tijeku istraga i očevid koji vode afganistanske snage.

 Dodaje da bi posljedice bile puno teže da vozilo nije bilo blindirano. 

- Vojnicima se pruža maksimalna medicinska pomoć u bolnici, čim budu sposobni uz pomoća saveznika bit će prebačeni u Hrvatsku. Nadamo se da ćemo ih brzo vidjeti u Hrvatskoj - rekli su.

Afganistanski mediji prenose kako su talibani preuzeli odgovornost za najnoviji napad. 

UŽIVO: Izvanredna presica MORH-a

Izvanredna press konferencija Ministarstva obrane p

Objavljuje 24sata u Srijeda, 24. srpnja 2019.

Hrvatski vojnici 15 godina pomažu u izgradnji mira i uvježbavanju afganistanske vojske.

Prvi kontingent hrvatskih vojnika bio je u međunarodnoj misiji ISAF-a u Afganistanu još 2003. godine. Hrvatski vojni policajci proveli su tada šest mjeseci u međunarodnoj misiji ograničenoj na Kabul. U ožujku ove godine u Afganistan je otišao 10. kontingent (HRVCON) u sklopu NATO misije 'Odlučna potpora' koji broji ukupno 104 pripadnika, od kojih je 14 žena. 

U Afganistanu je od 2003. godine kroz misiju ISAF (International Security Assistance Force), a zaključno s 9. hrvatskim kontingentom sveukupno sudjelovalo 5374 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Komentari (142)
  • Hrvatska se brani na HRVATSKIM granicama! Dok se naši vojni resursi rasipaju po svijetu, preko granice prolaze potencijalni teroristi koji uživaju potporu sponzoriranih udruga i kupljenih političara! Vratite se natrag, branite hrvatske granice!

    24. 7. 2019,   10:53
  • Istina je da naši jako malo imaju direktne veze sa borbenim djelovanjem, ali tamo si na "prvoj crti" čim izađeš iz baze, svi pripadnici vojske i policije, kako njihove tako i svih stranih postrojbi, su u svakom trenutku mete, tako da to što je ovo prvi takav slučaj u 15 godina za hrvatske vojnike je čista sreća, a pomogao je dobar dojam i pozitivan ugled kod lokalnog stanovništva, koji su sami vojnici tijekom godina izgradili. Oni koji komentiraju u stilu "što su tražili to su i dobili", ili "koji k... idu tamo" i slično, vojnik je profesionalac, ide tamo gdje mu se kaže, i radi što mu se kaže. I na žalost istina je da se većina nas dragovoljno javlja za misije, jer to je jedini način da za 6 mjeseci držanja glave u torbi legalno zaradiš novce koje jedan lokalni političar dobije kao proviziju za namještanje natječaja... 3 puta sam bio u Afganistanu, prošao ga, pogotovo Kabul, uzduž i poprijeko, tako da znam o čemu pričam...

    24. 7. 2019,   11:11
  • to su profesionalci. rade to za novac. kad budu slali na silu ja ću se prvi pobunit. nekidan je poginuo vozač u italiji prije par dana dva pomorca naša na brodu. šta ste se digli na zadnje noge. ljudi stalno ginu na radnim mjestima.

    24. 7. 2019,   11:11
Message