Obavijesti

News

Komentari 142

Bombaš samoubojica napao hrvatske vojnike u Kabulu

Bombaš samoubojica napao hrvatske vojnike u Kabulu
1

MORH je na izvanrednoj presici objavio kako su trojica hrvatskih vojnika, dio 10. kontingenta hrvatske vojske u sklopu mirovne misije u Afganistanu 'Odlučna potpora', ranjeni u srijedu ujutro u eksploziji u Kabulu

VIDEO

Rano jutros talibani su napali vozilo hrvatskih vojnika u Aftanistanu. Trojica naših vojnika su ozlijeđena, jedan je u životnoj opasnosti, druga dvojica imaju teške ozljede, ali nisu životno ugroženi, rekao je ministar Damir Krstičević na izvanrednoj konferenciji Ministarstva obrane. 

Nešto kasnije stigla je tužna vijest, preminuo je 27-godišnji J.B, koji je u napadu zadobio najteže ozljede.

Pokretanje videa...

01:24

- Radi se o izoliranom napadu, a svi ostali pripadnici hrvatskog kontingenta su na sigurnom - rekao je Krstičević i dodao da su naši časnici s obiteljima stradalih vojnika kako bi im pružili podršku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dodao je kako je jutros razgovarao s predsjednicom i s predsjednikom Vlade, koji su upoznati s ovim događajima.  Rekao je i kako je spreman preuzeti političku odgovornost.

- Hrvatski vojnici kretali su se u tri vozila. Oko 8 sati ujutro krenuli su iz kampa Gibson u kamp Kaia. U 8.45 sati, na putu od kampa Kaja do kampa Lion, na 200 metara od kampa Lion, došlo je do, prema izjavama svjedoka, zalijetanja trokolice motocikla s bombašem samoubojicom u naše treće vozilo, eksplozije i prevrtanja vozila - rekao je brigadni general Krešo Tuškan. Afganistanske snage iz kampa Lion odmah su izašle i osigurale područje te pružile pomoć prvome ozlijeđenome. Stigle su i snage iz kampa Lion te su prebacili ozlijeđene vojnike u kamp. Dvojicu teže ozlijeđenih vojnika odmah su zračnim putem prebacili u Bagram, dok je treći vojnik s ozljedom ruke zadržan u kampu Kaia.

Tuškan je rekao i kako je sad u tijeku istraga i očevid koji vode afganistanske snage.

 Dodaje da bi posljedice bile puno teže da vozilo nije bilo blindirano. 

- Vojnicima se pruža maksimalna medicinska pomoć u bolnici, čim budu sposobni uz pomoća saveznika bit će prebačeni u Hrvatsku. Nadamo se da ćemo ih brzo vidjeti u Hrvatskoj - rekli su.

Afganistanski mediji prenose kako su talibani preuzeli odgovornost za najnoviji napad. 

UŽIVO: Izvanredna presica MORH-a

Izvanredna press konferencija Ministarstva obrane p

Objavljuje 24sata u Srijeda, 24. srpnja 2019.

Hrvatski vojnici 15 godina pomažu u izgradnji mira i uvježbavanju afganistanske vojske.

Prvi kontingent hrvatskih vojnika bio je u međunarodnoj misiji ISAF-a u Afganistanu još 2003. godine. Hrvatski vojni policajci proveli su tada šest mjeseci u međunarodnoj misiji ograničenoj na Kabul. U ožujku ove godine u Afganistan je otišao 10. kontingent (HRVCON) u sklopu NATO misije 'Odlučna potpora' koji broji ukupno 104 pripadnika, od kojih je 14 žena. 

U Afganistanu je od 2003. godine kroz misiju ISAF (International Security Assistance Force), a zaključno s 9. hrvatskim kontingentom sveukupno sudjelovalo 5374 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 142
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a