Obavijesti

News

Komentari 318

USKOK: Kuščević čak lažirao amandman da bi si pogodovao

USKOK: Kuščević čak lažirao amandman da bi si pogodovao
5

Nakon što su članovi Povjerenstva iznijeli svoje komentare, jednoglasno su odlučili o skidanju imuniteta i davanju odobrenja za pokretanje kaznenog postupka zlouporabe položaja i ovlasti protiv Kuščevića

VIDEO

U Saboru je danas bila sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva na kojoj se raspravljalo o zahtjevu DORH-a za skidanjem imuniteta i davanju odobrenja za pokretanje kaznenog postupka zbog zlouporabe položaja i ovlasti protiv HDZ-ovog saborskog zastupnika i donedavnog ministra uprave Lovre Kuščevića što je doneseno jednoglasno.

Mandatno imunitetno povjerenstvo - Kuščević by Ivan Hruškovec on Scribd

Klub HDZ-a i HSS-a je antidatirao amandman na prostorni plan kako bi prikrili da pogoduju Kuščeviću.Korist koju je stekao je neutvrđena, ali svakako viša od 60.000 kuna.  Istražitelji su to lažiranje otkrili sada, ali Kuščević je samo mjesec dana nakon te rabote postao ministar prostornog uređenja i graditeljstva!

U drugom slučaju, tereti ga se da je svom šogoru Ivici Žuviću omogućio kupnju stana iz programa POS po povoljnijim uvjetima iako Žuvić na to nije imao pravo. Kuščević je znao da šogor ima stan u Splitu, ali je to prešutio ostalim članovima povjerenstva. Korist koju je Žuvić imao od toga je minimalno 17.369 eura.

Ovdje smo pratili tijek sjednice:

  • 12:05 - Nakon što su članovi Povjerenstva iznijeli svoje komentare, jednoglasno su odlučili o skidanju imuniteta i davanju odobrenja za pokretanje kaznenog postupka zlouporabe položaja i ovlasti protiv HDZ-ovog zastupnika i bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića.
  • 12:00 Maras odgovara Podolnjaku kako nije sustav zakazao već da je premijer htio zaštititi svog ministra i da je on zakazao. Oduzima mu se pa vraća riječ. Predsjednik Povjerenstva Žarko Tušek upozorio je zastupnika Marasa da ne skreće s teme i drži se točke dnevnog reda.
  • Jedino mediji zaslužuju izvanrednu ocjenu. Da oni nisu istražili imovinu, mi ne bismo imali ovaj postupak na dnevnom redu Hrvatskog sabora. To je dobro za hrvatsko novinarstvo, ali je tragično za sustav da to nitko prije novinara nije ranije otkrio, poručio je Podolnjak.
  • 11:50 - Robert Podolnjak iz Mosta pohvalio je novinare za njihov doprinos u otkrivanju ove afere.
  • Svojim ponašanjem je već previše ukaljao svoju poziciju, ako se potvrdi optužnica na sudu, Plenković mora podnijeti ostavku. Ovakve slučajeve u Hrvatskoj nismo imali, Plenkovićeva vlada korumpiranija je od Sanaderove, poručio je Maras. 
  • 11:45 - Gordan Maras (SDP) upozorava kako je Kuščević bio najbliži suradnik Plenkovića. Od premijera očekuje, ukoliko se optužnica potvrdi, da podnese ostavku.  
  • 11:40 - Ivan Pernar na sjednicu je stigao u već poznatoj majici 'HDZ lopine', a smatra da bi istragu trebalo proširiti i na Kuščevićevo ministarstvo za zlouporabu položaja, da postoje puno elemenata za njegovu krivnju.
  • Po skidanju imuniteta, Kuščević neće biti uhićen jer za pritvor saborskog zastupnika DORH mora opet tražiti skidanje imuniteta. U sabor je zasad, stigao tek zahtjev za pokretanjem istrage kako bi se bivšeg ministra moglo ispitati u svojstvu osumnjičenika.
  • Kuščevića terete za izmjenu prostornog plana. Izmjena prostornog plana je iz 2015. godine. I ona je obuhvaćena istragom i stavlja se na teret bivšem političkom tajniku HDZ-a. U njoj je nakon izmjene, Kuščević predložio ispravak greške prostornog plana. Među ostalim, tim ispravkom je i njegova dotadašnja štala mogla postati kuća. Jer je određeno da svi poljoprivredni objekti udaljeni 200 metara od kuća mogu postati stambeni. Nakon toga je umjesto štale napravio kuću.
  • Terete ga i za zlouporabu položaja i ovlasti i pri dodjeli stanova POS u Nerežišćima. Podsjetimo, dok je Kuščević bio načelnik, stan je po povoljnijim uvjetima dobio i njegov šogor Ivica Žuvić. 
  • 11:00 Sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva počinje u Saboru u 11:30 sati. Na njoj će se odlučivati o zahtjevu DORH-a za skidanjem imuniteta i davanju odobrenja za pokretanje kaznenog postupka zlouporabe položaja i ovlasti protiv HDZ-ovog zastupnika i bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića, počinje u 11:30 sati.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:14
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 318
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.