Obavijesti

News

Komentari 803

Branitelji: Koji građanski rat? Milanović: Prilog je 'isfriziran'

Branitelji: Koji građanski rat? Milanović: Prilog je 'isfriziran'
5

Zbog usporedbe Domovinskog i građanskog rata stižu osude sa svih strana. 'Izjava je prekinuta u pola rečenice i garnirana zaključkom jedne televizije', kaže premijer

VIDEO

Na subotnju izjavu premijera Zorana Milanovića koji je uspoređujući Hrvatsku s Danskom i Finskom kazao kako 'Finska nije imala građanski rat nikada', oštro su reagirali hrvatski branitelji. 

- Poštovani prijatelji, je li to moguće? Da premijer jedne države koja je pretrpjela agresiju tih razmjera, a koju definiciju i činjenicu je prihvatilo i Vijeće Europe, može javno iznijeti takvu tvrdnju te agresiju pretvarati u građanski rat i tako činiti nemjerljivu štetu vlastitom narodu i državi koju predstavlja, poručio je Renato Šelj, predsjednik Udruge HVIDR-a Črnomerec, a prenosi Večernji list

Šelj je dodao kako ovakve tvrdnje zaslužuju najstrožu osudu i širu javnu raspravu. No, u nedjelju se Milanović žestoko obrušio na medijski tretman njegove izjave - Milanović je rekao kako je Nova TV napravila senzacionalan prilog jer je njegov govor izrezala tako da je dovela u zabludu gledatelje jer ispada da Zoran Milanović misli da je Hrvatska imala građanska rat. 

Podsjetimo, Milanović se u subotu u jednom trenutku referirao na neprimjerene izjave Ruže Tomašić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kad izjavite da je Hrvatska samo za Hrvate i da su svi ostali gosti onda se igrate ne vatrom nego radioaktivnim materijalom, jer Hrvatska nije Danska i Finska u kojoj se zna čuti da je Finska za Fince, a svi ostali su gosti. Ali ta Finska nije imala građanski rat nikada, i nije imala situaciju usporedivu s Hrvatskom nikada. Ni Danska ni Njemačka na neki način. Dakle takve stvari, takve neodgovorne zle izjave se čuju po cijeloj Europi, ali Hrvatska je danas drugačija od svih država Europe. Zadnjih 20 godina njezina povijest je drugačija. Mi ulazimo kao 28 članica, jedina članica koja je imala razoran rat i agresiju. To nitko drugi nema, srećom za njih. Mi nažalost imamo i moramo paziti što govorimo - rekao je u subotu premijer. 

No, premijera je zasmetalo što je Nova TV izrezala do: 'Ali ta Finska nije imala građanski rat nikada' i tako izvukla zaključak da je Hrvatska imala građanski rat. 

Premijer je u nedjelju  ponovio još jednom što je rekao i zatim dodao. 

'Apeliram da se moje izjave ne režu na pola rečenice'

- Dakle što sam rekao? Da je Hrvatska imala razorni rat i agresiju.  S kim da usporedim Hrvatsku? S Mongolijom? Usporedio sam s  Finskom i Danskom. Dakle, ako ništa drugo, apeliram, jer očito drugo ne mogu, jer očito treba prostora za pjevačice narodne glazbe, da se moje izjave, pa i izjave kolega iz opozicije i HDZ-a, ako je ikako moguće ne režu u pola rečenice. Jer eurofobična zastupnica HSP-a imala je tu privilegiju da joj se pusti cijela izjava. Moja izjava je prekinuta u pola rečenice i garnirana zaključkom samo jedne televizije - poručio je premijer. 

Dodao je kako su si svi ostali novinari, koji su bili tamo, dali truda da poslušaju izjavu do kraja. Premijer je osudio prilog Nove TV i njezine novinarke nazvavši ga senzacionalističkim, zloćudnim i izfriziranim.

HDZ: Prava istina je da je premijer Milanović - slučajni premijer

Usporedba premijera Zorana Milanovića Hrvatske s Finskom 'koja nije imala građanski rat nikada' digla je na noge osječki HDZ koji je tim povodom u nedjelju održao izvanrednu konferenciju za novinare. 

- Veljko Kadijević, Blagoje Adžić, Veselin Šljivančanin, znače li vam išta ta imena, premijeru Milanoviću? Sjećate li se kolone tenkova koja je prošla Batinski most i ušla u Baranju? Sjećate li se rušenja helikoptera u kojem su poginuli europski promatrači? Hrvatska je bila bezočno napadnuta i mi to nikada nećemo zaboraviti, a hrvatski premijer bi trebao biti zadnji koji bi to negirao - kažu u osječkom HDZ-u. 

Obrušavajući se na Milanovića, osječki hadezeovci su mu poručili da s takvim stavovima o Domovinskom ratu, u Finskoj ne bi mogao biti ni predsjednik mjesnog odbora. 

- U stvari, ta izjava i nije lapsus, nego je svjesno javno izrečena da bi se mi time bavili, a ne pravim problemima. U zemlji koja je, kako je on rekao, 'slučajna zemlja', jedina prava istina je da je premijer Milanović – slučajni premijer, kažu u osječkom HDZ-u. 

'To što govori premijer u Europi se zove veleizdaja'

Šibensko-kninski Odbor HDZ-a i Zajednica udruga proizišlih iz Domovinskog rata na konferenciji za novinare oštro su reagirali na izjavu premijera Zorana Milanovića. 

- Premijer Milanović je izjavom da se u Hrvatskoj vodio građanski rat duboko povrijedio osjećaje svih branitelja i bavi se opasnom revizijom povijesti. Milanovićeva izjava implicira da je JNA imala pravo napraviti sve ono što je napravila u Hrvatskoj 90-ih godina. Implicira da se u Hrvatskoj vodio građanski rat, da nismo bili žrtva velikosrpske agresije. Premijer radi reviziju povijesti i niječe Deklaraciju o Domovinskom ratu koju je donio hrvatski Sabor za vrijeme Račana, niječe presudu Haškog suda kojom je potvrđeno da se u Hrvatskoj vodio obrambeni rat od velikosrpske agresije... Kako netko takav može voditi hrvatsku vladu? - pitao se Ante Kulušić, predsjednik ŽO HDZ-a. 

- To što govori i radi premijer Milanović je u europskim i demokratskim državama na koje se poziva znano kao veleizdaja. Stoga ga pozivamo da u ponedjeljak ujutro podnese neopozivu ostavku - rekao je Nediljko Dujić, gradonačelnik Skradina i dopredsjednik ŽO HDZ-a. 

- Ako je u Hrvatskoj bio građanski rat, neka premijer Milanović pita svoje ministre obrane i branitelja Antu Kotromanovića i Predraga Matića Freda protiv kojih su se oni hrvatskih građana borili u Domovinskom ratu - rekao je Goran Pauk, šibensko-kninski župan i dopredsjednik ŽO HDZ-a. 

'Tražit ćemo da se utvrdi ima li Milanović uopće krvna zrnca'

Predsjednik HVIDR-e Mladenko Spahija obrušio se na premijera Milanovića najoštrijim riječima, neprimjerenim javnoj komunikaciji. 

- Dat ćemo svi po 20 posto svojih povlaštenih vojnih invalidskih mirovina za DNK analizu krvi premijera Milanovića, da se utvrdi ima li on uopće krvna zrnca - rekao je Spahija.

'Premijer je učinio nemjerljivu štetu'

I Povjerenstvo za hrvatske branitelje HDZ-a brodsko-posavske županije oštro osuđuje subotnju izjavu premijera Milanovića. 

- Ta tvrdnja je neprihvatljiva i teška uvreda za sve koji vole i poštuju Republiku Hrvatsku, neprihvatljivo je da premijer jedne države koja je bila žrtva srbočetničke agresije može javno iznijeti takvu tvrdnju i agresiju pretvarati u građanski rat čineći nemjerljivu štetu vlastitom narodu i državi koju predstavlja - rečeno je u nedjelju u podne na tiskovnoj konferenciji branitelja ŽO HDZ-a brodsko-posavske županije. 

'Tražimo neopozivu ostavku premijera'

- Nakon oslobađajuće presude našim generalima pomislili smo da nećemo više morati dokazivati notorne činjenice i da je zlo nestalo, ali 16.ožujka smo se uvjerili da nije tako. Zar je moguće da premijer koji se ponosi svojim znanjem i naobrazbom ne zna ili ne želi znati da je u Hrvatskoj na djelu bio teški i krvavi osvajački agresorski rat s ciljem uništenja svega što je hrvatsko. Smatramo da naš premijer mora voditi računa o tome što govori uime hrvatskih građana jer nije izabran da govori neistine o nacionalnoj povijesti i ispravlja povijesne činjenice. Pitamo, hoće li i u ovom slučaju DORH reagirati s obzirom na činjenicu kako je Hrvatska i ustavom definirana kao država nastala na tekovinama Domovinskog rata. No, ne čekajući tu reakciju tražimo da zbog ove skandalozne izjave premijer Milanović podnese neopozivu ostavku, smatramo da je njegova izjava kao i funkcija premijera Hrvatske nespojiva te da Zoran Milanović ne zaslužuje biti na čelu hrvatske vlade - izjavio je predsjednik Povjerenstva za branitelje ŽO HDZ-a Damir Princip.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 803
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...