Obavijesti

News

Komentari 6

Pravomoćna presuda: Addiko mora platiti 100.000 kn državi

Pravomoćna presuda: Addiko mora platiti 100.000 kn državi
1

Udruga Franak radila je konstantno na pomoći potrošačima u pisanju optužnih prijedloga, u pisanju podnesaka i potrebnih žalbi, i sada konačno imamo sudski dokaz da smo bili u pravu, kažu u udruzi

VIDEO

Iz Udruge Franak priopćili su da su u posjedu prve pravomoćne presude u jednome prekršajnom postupku protiv banke, na temelju koje Addiko/Hypo banka mora uplatiti 100.000 kn u državni proračun, a odgovorna osoba Tea Martinčić mora uplatiti 20.000 kn.

To su pravomoćne prekršajne kazne na temelju članka 26. stavka 28. Zakona o potrošačkom kreditiranju, jer Addiko banka nije sa tužiteljem oštećenikom najkasnije do 1. travnja 2014. ugovorila fiksni dio kamatne stope (maržu) i promjenjivi parametar, nego je te elemente kamatne stope Addiko/Hypo banka odredila samovoljno, bez dogovora i bez ugovora sa svojim klijentom, kažu iz Udruge Franak.

"Znamo za više takvih prvostupanjskih presuda protiv te ali i protiv drugih banaka, pa očekujemo da će Addiko banka i druge banke napuniti državni proračun s nekoliko milijuna kuna prekršajnih kazni zbog nezakonita poslovanja i oštećivanja potrošača. Visoki prekršajni sud tek se sada probudio, i tek je polovicom ove godine donio prvu pravomoćnu presudu kojom se jedna banka kažnjava. Nažalost, potencijal od 9 milijardi kuna u državnome proračunu neće biti ostvaren iz više razloga, a jedan od razloga je i činjenica da je svega cca. 700 potrošača od mogućih 100.000 uputilo prekršajne tužbe na prekršajne sudove", stoji u priopćenju.

Udruga Franak radila je konstantno na pomoći potrošačima u pisanju optužnih prijedloga, u pisanju podnesaka i potrebnih žalbi, i sada konačno imamo sudski dokaz da smo bili u pravu kada smo pozivali oštećene dužnike u EURO, KUNSKIM i CHF kreditima da podignu prekršajne tužbe. Očekujemo da će banke biti kažnjene u svim takvim postupcima, priopćili su.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao