Obavijesti

News

Komentari 4

Pravomoćno: Ne možete dobiti kamate za konvertirani kredit

Pravomoćno: Ne možete dobiti kamate za konvertirani kredit
1

I dalje stižu različite presude za konvertirane kredite. Varaždinski sud je pravomoćno presudio da je klijentica već obeštećena konverzijom svojih kredita iz franka u euro, a preplaćene kamate su joj uračunate u otplatu

VIDEO

I dalje se nastavlja pravna neizvjesnost za sve koji su konvertirali kredite iz švicarskog franka, a zatim tužili i banke za preplaćene kamate. Iako je Udruga Franak početkom travnja, nakon presude Vrhovnog suda da su tužbe dozvoljene, pozvale građane da tuže, po presudi koju smo dobili na uvid to ne znači da će i dobiti spor. Također, ne znači da će ga i izgubiti.

Sudovi su dosad donijeli pravomoćne presude i u korist banka i u korist klijenata koji su konvertirali kredite.

Posljednja pravomoćna presuda koju smo dobili na uvid je iz Županijskog suda u Varaždinu koji je potvrdio presudu suda u Rijeci. Detalji se mogu vidjeti u presudi, a imena banke i klijenta su zaštićeni.

Pogledajte presudu: 

ŽS_odbijajuća_konverzija by Bojan Terglav on Scribd

Županijski sud je presudio da je ispravno zaključeno da iako je neosporno da je banka mijenjala kamatu, da su te odredbe ništetne i da bi zbog toga trebali u tom slučaju isplatiti dužnika. Ali da je tužiteljica koja je imala tri kredita obeštećena  aneksom s bankom i konverzijom.

 - Pri tome je ugovoreno da se iznosi koji du u otplati kredita u franku plaćeni na temelju ugovorne odredbe o povećanju stope uračunavaju u otplatu kredita, sada s valutnom klauzulom u eurima – stoji u obrazloženju presude.

Tužitelji će morati i platiti 8.750 kuna sudskog troška tuženika. Presuda je donesena 25. ožujka ove godine, a u ponedjeljak je stigla i na općinski sud u Rijeci.

Odvjetnica Nikol Kwiatkowski, suautorica potrošačke kolektivne tužbe nedavno je dala prilično racionalno pravno mišljenje povodom i odluka Vrhovnog suda da su tužbe za konverziju dopuštene. 

- Rješenje je omogućilo ljudima procesnu pretpostavku da mogu podnijeti tužbu. No, nigdje u rješenju ne piše da je podizanje tužbe i stopostotno jamstvo za dobitak nego da sud tek treba raspraviti jesu li neke odredbe ugovora ništetne i postoji li pravo na obeštećenje. Ovo rješenje nije meritorna odluka koja određuje ishod sudskih tužbi nego odluka procesne prirode da građani imaju pravni interes i pravo na tužbe, o čijem ishodu tek trebaju meritorno odlučiti prvostupanjski sudovi u redovnoj proceduri. Ne bih se usudila spekulirati da znači sigurnu pobjedu za “frankere”. Građani ne trebaju odustati od tužbi, ali svatko treba biti svjestan rizika gubitka tužbe, dužine procesa, troškova, kao i dobitka, i svatko treba individualno odlučiti želi li se upustiti u to  - rekla je Kwiatkowski za Jutarnji list prošli tjedan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...