Obavijesti

News

Komentari 314

Prebila ga medvjedica: "Popeo se na drvo, ali ga je slijedila..."

Prebila ga medvjedica: "Popeo se na drvo, ali ga je slijedila..."
2

ČUDOM PREŽIVIO: Lovac Nikola M. (42) se pokušao spasiti penjući se na drvo, ali medvjedica s tri mladunca nije odustajala. Uspio ju je otjerati pucnjem u zrak...

VIDEO

Medvjedica se zaletjela prema kolegi lovcu. Kako bi izvukao živu glavu, počeo je bježati prema obližnjem stablu. Spretno se uspio na njega popeti, ali se medvjedica baš okomila na njega. Slijedila ga je. Popela se u sekundi za njim i zubima uspjela zgrabiti lovca za ruku, govori Igor Baraba, predsjednik lovačkog društva Jelenski jarak iz Vrbovskog u Gorskom kotaru.

Tako su mu prepričali kolege koji su u nedjelju bili u lovu na divlje svinje u obližnjem lovištu Litorić. Nikolu M. (42) iz Rijeke napala je medvjedica koja je tamo bila s troje mladunčadi.

Pretpostavljaju da joj se previše približio, što je za nju automatski značilo napad.

- Čuli smo glasno zapomaganje, a onda pucanj. Bili smo udaljeni 50-ak metara i brzo smo dotrčali. Nikola je u jarku ležao ozlijeđen. Krvarila mu je potkoljenica, ali cijelo vrijeme je bio pri svijesti. Odmah smo mu počeli pomagati i pozvali smo Hitnu - govori Dejan Jakšić iz lovačkog društva Jelenski jarak, koji je s Nikolom bio na terenu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako govore kolege, Nikolu je spasilo to što je ostao pribran tijekom napada pa je, dok ga je medvjedica razvlačila u jarku, dohvatio pušku i ispalio metak u zrak, što ju je prestrašilo. Ubrzo je pobjegla.

Dino Stanin/Pixsell

- Ovo nas je sve jako šokiralo. Iako smo stalno na terenu i doslovno živimo u zajednici s medvjedima, oni se najčešće drže uvijek na dovoljnoj udaljenosti i nisu nam prijetnja. No očito je i da smo ih u ovom lovu na divlje svinje jako uznemirili. Ova medvjedica se jako prestrašila za mladunčad. Nikola je još i dobro prošao - nastavlja Jakšić.

Na problem raširenosti medvjeda na tom području već godinama upozoravaju stručnjaci.

- Broj medvjeda na području Gorskoga kotara prelazi razumnu mjeru, čak i broj utemeljen na lovno-gospodarskim osnovama - tvrde poznavatelji stanja i iskusni goranski lovci.

Prije nekoliko godina član istog lovačkog društva imao je sličan susret sa zvijeri, sjećaju se članovi društva. Također je bila s mladuncem, a lovac se uspio izvući pucnjem u zrak.

Predsjednik lovačkog društva objašnjava i kako je dobro što je Nikola bio glasan, što je također rezultiralo time da medvjedica u konačnici pobjegne. Hitna je ozlijeđenog lovca prevezla u Klinički bolnički centar na Sušaku i liječnici su ga odmah operirali. Osim nadlaktice, ozlijeđena mu je potkoljenica, ali i glava.

- Nije kritično - rekao nam je brat, koji je cijelo vrijeme bio s njim u bolnici.

Čim osjete da je netko u blizini mladunčadi, napadaju

Inače miroljubive medvjedice se, objašnjavaju nam iskusni lovci, pretvaraju u agresivne zvijeri, kad osjete da je njihova mladunčad ugrožena. Lovac nije kritično i jučer je operiran. Ima teške ozljede ruke, noge i glave.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 314
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović