Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Prebrzim vozačima: 'Platite ili malo sjedite u kazni, vaš izbor'

None Foto: PIXSELL/REUTERS 5

Za prekoračenje brzine do  kilometar na sat moraju prekinuti vožnju na minuta, a ako je prekoračenje od 21-40 km na sat, moraju uzeti 'time-out' od sat vremena. Ili, naravno, platiti kaznu.

Policija u Estoniji pokrenula je originalnu kampanju usmjerenu prema vozačima koji vole pritisnuti papučicu za gas.

Naime, nude izbor vozačima koje uhvate - novčana kazna ili prekid vožnje, točnije jednostavno mora odsjediti u policijskom vozilu neko određeno vrijeme, javlja lokalni portal ERR.

Estonian police officers look on near Rapla | Autor: JANIS LAIZANS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: JANIS LAIZANS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Za prekoračenje brzine do kilometar na sat moraju prekinuti vožnju na minuta, a ako je prekoračenje od 21-40 km na sat, moraju uzeti 'time-out' od sat vremena. Ili, naravno, platiti kaznu.

- Razgovarali smo s brojnim vozačima i tako došli na ideju o 'time out' autu. Kažu da novčane kazne danas više nemaju utjecaj. Vozači ih doživljavaju kao obične račune - plate i zaborave na njih. S druge strane, stvarno se živciraju ako moraju provesti sat vremena u policijskom automobilu - poručio je policijski savjetnik Elari Kasemets.

Estonian police officers register overspeeding drivers near Tallinn | Autor: JANIS LAIZANS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: JANIS LAIZANS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Policija mogućnost zamjene novčane kazne prekidom vožnje primjenjuje se samo na one koje prvi put uhvate.

- Gotovo svi vozači koji su ovdje proveli vrijeme, zaista se smire. Čak i voze malo ispod ograničenja brzine, tako da mislim da se ovo rješenje pokazalo kao ispravno - dodaje Kasemets.

Komentari (6)
  • A od čega njihovi uhljebi onda žive? Pdv im je 20%, porez na dobit se plaća samo ako se isplaćuje, porez na dohodak 20% flat, bez obzira na visinu primanja, sad i kaznu odsjediš. Gdje smo mi u toj priči? Nas netko dobro prči i to sa zaletom.

    15. 10. 2019,   04:04
  • to se radi samo u civiliziranim zemljama. kod nas je primarno punjenje buđeta.

    15. 10. 2019,   11:34
  • izgleda da oni nemaju pohlepe kao naši, boli naše đoko za sigurnost bitno da nađu nešto kako ti mogu isisati džep

    15. 10. 2019,   09:32